Ta vara på betongen

Betong är ett tåligt material som ofta används till golv i industrier, lager och kontor. Ett betonggolv som blivit slitet kan återfå sin forna glans genom att slipas och målas eller bonas.

När ni rev upp linoleummattan och letade er ner genom lagren kunde du inte fatta vilken lyckoträff ni åkt på. Längst ner dolde sig en betonggrund, och inte vilken betong som helst, utan en vackert mönstrad yta som med lite bearbetning skulle bli ett fantastiskt, modernt golv.

Du kunde se ert framtida vardagsrum framför dig. Hur golvet skulle ha en mörkgrå nyans, och hur skiftningarna i golvets färg skulle komma tillbaka i soffans tyg, i gardinerna, kanske till och med i en vas på glasbordet. Du hade länge drömt om att lägga ett betonggolv, och nu låg det bokstavligt talat framför dina fötter. Betongen hade kommit till dig, och du tänkte att det måste vara ödet.

Göra jobbet själv eller ta hjälp?

Då återstod bara frågan hur ni skulle renovera betonggolvet. Du hade hört talas om att det gick att hyra slipmaskin för betong, och ytbehandlingen borde inte vara någon större utmaning. Efter lite tänkande fram och tillbaka tog du ändå beslutet att kontakta en firma som enligt din kompis skulle vara proffs på att slipa betonggolv i Stockholm. Och tur var väl det.

Kvinnan som kom för att inspektera golvet uppmärksammade er på att betongen var tunn, och att ni först och främst måste fylla på mer betong innan ni kunde påbörja någon ytbehandling. Tänk bara, hur nära ögat man kan vara ibland.

25 Apr 2021