Bygga egna möbler – en god idé!

I Sverige så finns det idag en trend om att dels inreda och dels också göra detta på ett så unikt sätt som möjligt. Efter flertalet år med vita väggar så har fler och fler börjat inse att det finns ett värde i att ha ett hem som skiljer sig från grannes och där man verkligen känner sig hemma i sin bostad. Kort och gott, syftet med detta är att man själv ska trivas, att den inredning man väljer ska säga någonting om vem man är och att gästerna som besöker ska känna att ”wow, det här var verkligen häftigt”.

Hur man gör detta ter sig lite olika – naturligtvis; vi talar trots allt om unikhet – men en speciell sak sticker ut och skiljer sig från mängden: nämligen det faktum att fler och fler väljer att bygga sina egna möbler. Något som inte nödvändigtvis behöver innebära raka linjer, exakta mått, skön stoppning och omsorg kring exempelvis komfort och funktionalitet. Nej, att bygga egna möbler utgår för många mer från ett slags Kajsa Warg-tänk där man helt enkelt tager vad man haver.

  • Konkreta exempel: tre gamla slitna stolar blir med hjälp av en längre planka, lite slipning, skruvar, en såg och en ommålning plötsligt en unik soffa.

Två vinterdäck till bilen – redo för skroten – blir tillsammans med en skiva och målarfärg plötsligt det ultimata utebordet.

Tre lastpallar skruvas ihop, rep placeras i varje hörn, dynor köps in och plötsligt så har man – efter att ha hängt denna skapelse i ett träd – den perfekta liggplatsen för sköna sommardagar.

Tre stycken exempel på hur man kan bygga möbler med hjälp av befintliga saker och – det viktigaste – sin egen fantasi. Det är nämligen den som sätter begränsningarna. Till skillnad mot att köpa möbler så behöver man sällan se en tight budget som ett hinder då man själv bygger. Dessutom så finns det en annan klar fördel och detta i form av en bättre miljö. Man tar tillvara på det som finns, man slänger inte saker i onödan och man tar därmed ett steg bort från det slit-och-släng-samhälle som vi i allra högsta grad lever i idag.

 

Bygga egna möbler – att tänka på

Vi tänkte ge några allmänna tips kring att bygga egna möbler, vad man ska tänka på och om det är något som bör undvikas. Detta för att kanske bespara dig en del besvär i framtiden.

  • Hitta inspiration. Du vill förvisso vara unik – men det finns massor av inspirerande möbler på internet som vanliga personer byggt själva. Du kanske kan få en idé att spinna vidare på om inte annat?
  • Var realistisk: går det verkligen att bygga, kommer det att vara snyggt och kommer det någonsin att användas? Ställ frågor inna du bygger och slösa inte bort tiden i onödan.
  • Var noggrann. Vi har mestadels berör möbler på utsidan och att man kan vara lite mer ”happy-go-lucky” gällande dessa. Inomhus dock: där bör du vara lite mer noggrann. Det låter kanske som en lek att bygga egna möbler, men i det finns också ett allvar och en seriös sida. Du kan exempelvis bygga snygga, funktionella bokhyllor på egen hand, du kan göra en riktigt snygg sänggavel och du kan gjuta en bordsskiva i betong. Här krävs det stor koncentration och noggrannhet.
  • MDF, trä och betong är samtliga gångbara material om du ska bygga egna möbler. I synnerhet MDF är ett relativt billigt, lättarbetata och – efter en målning – väldigt snyggt material. Ser du en platsbyggd bokhylla eller sittbänk så är det troligt att denna är gjord av just MDF.