Lätt att bygga en egen sänggavel

En snygg sänggavel har all potential i världen att förvandla ett ganska tråkigt sovrum till ett lyxigt, vackert och inbjudande sådant. Eller till ett ruffigt, eller till ett romantiskt, unikt, varmt eller kallt sovrum. Kort och gott; du kan genom din sänggavel förvandla sovrummet till exakt den plats du vill att det ska vara. Utöver det så kommer din sänggavel även att fylla en stor funktion i och med att den skyddar din vägg från hårvax, fett och smuts som du har i ditt hår. Det bästa av allt dock: du kan göra din egen sänggavel och det är faktiskt inte alls så svårt som många tror att det är.

”Vänta här nu; hur ska jag kunna sy fast ett skönt tyg, hur ska jag kunna fästa knappar, guldtråd och annat – jag som inte ens kan hantera en symaskin ”? Det behöver du inte kunna heller. Vi tänkte visa hur du kan bygga en egen sänggavel med en yttre del av tyg på ett enkelt sätt och steg för steg.

Men innan dess så ska vi även säga att en sänggavel ger väldigt mycket utrymme för fantasin. Vad tror du om två gamla dörrar bakom sängen, vad sägs om ett järnstaket eller kan det fungera med en platsbygg sänggavel där du kombinerar med en bokhylla eller plats för annan förvaring? Var kreativ!

Med detta sagt: här år vårt tips för en härlig sänggavel som du kan bygga själv!

Du behöver: En MDF-skiva – mätt efter din säng och detta både på bredd och höjd (tänk på den ska nå åtminstone ner till benen på sängen; du kan nämligen skruva fast den i dessa om du inte vill ha den stående mot golvet). Häftpistol. Kniv. Borr. Tyg. Textillim. Stoppning (skumgummi) och vadd. Knappar. Synål (en grövre sådan) och tråd.

Så här gör du:

  • Börja med att bestämma hur många knappar du vill ha och var de ska sitta. Märk ut på skivan som du kapat till. Ett tips: be att få denna kapad redan i byggaffären! Borra hål för knapparna.
  • Sätt skumgummi på skivan och skär till hålen du märkt ut för knapparna. Gör dem inte större och använd en kniv.
  • Sätt vaden över skumgummit. Här kan du med fördel använda textillim för att få det att fästa ordentligt.
  • Klä om knapparna i den färg du valt tyget – eller i den färg du önskar; det är du som bestämmer.
  • Sätt fast tyget. Ta det steg försteg och jobba metodiskt. Se till att tyget är sträckt. Fäst på baksidan med hjälp av en häftpistol.
  • Sätt fast knapparna. Använd en möbelnål – en tjockare modell – och dra in genom hålen du borrat. Fäst ordentligt och du kan använda häftpistolen för att verkligen se att tråden fäster på baksidan. Här kan du allt eftersom även dra till tyget så att det ser ut enligt dina önskemål.
  • Ställ bakom sängen (eller se till att borra fast den i benen på din säng; använd här ett fäste).
  • Klart - du har just byggt klart din egen sänggavel!