Bygga bord av lastpallar – en snygg lösning

Det som är utmärkande för en skicklig inredare är en förmåga att tänka utanför boxen. Kort och gott, där du ser en planka – där ser en inredare en möjlig bokhylla. Där du ser en gammal, trasig dörr – där ser inredaren en potentiell sänggavel. Där du ser tre stycken tråkiga stolar – där ser en inredare en möjlig soffa.

Kreativitet, barnasinne, problemlösning samt en god smak; fyra egenskaper som inredare har och som du förmodligen saknar; liksom de flesta av oss de facto gör. Men, kan man inte själv tänka som en inredare så kan man åtminstone ”låna” några idéer från sådana och vi tänkte ge ett exempel på en sådan idé samt ge instruktioner om hur du själv kan bygga möbeln i fråga. Det handlar om att bygga ett bord av lastpallar.

Vänta här nu; är det verkligen snyggt? Absolut, du kommer att bli förvånad över resultatet och du kommer att bli förvånad över hur en sådan udda lösning kan smälta in i ditt vardagsrum, ge det en spännande touch och lite nödvändig personlighet. Det bästa av allt är dock att du kan förena nytta med nöje. Att bygga ett bord av lastpallar är inte särskilt svårt och som vid alla byggnationer så för projektet med sig ett ökat självförtroende samt ett mod att prova på andra, kreativa lösningar som ligger lite, så att säga, utanför boxen. Med detta sagt: så här går du tillväga!

  1. Köp två stycken gamla lastpallar. Sätt dessa mot varandra, liggande – absolut kant-i-kant.
  2. Skruva ihop dem. Alternativt limma; men vi förordar skruv då detta är mer hållbart samt ger dig möjligheter att förändra bordet i framtiden.
  3. Här har du nu en stor pjäs, ruffig och hård, och för att detta ska bli ett bord så bestämmer du vilken sida som ska vara upp- och vilken sida som ska vara ner. Bestämt dig? Bra!
  4. Köp fyra stycken hjul – du hittar sådana på bygghandlar – och skruva fast dessa i vardera hörn. Här bör du mäta så att de kommer lika långt från kanten på varje sida.
  5. Ställ bordet på plats. Här finns dock flera möjligheter. Vill du ha en jämn yta att ställa saker på då rekommenderas en glasskiva. Det kostar inte så mycket att få en sådan anpassad efter måtten på lastpallarna; hör med en glasmästare. Nummer två: färgen. Visst, det kan vara lite coolt och ruffigt att låta pallarna behåll sin ursprungliga färg – komplett med eventuella repor och tryck – men vi rekommenderar ändå att du slipar och målar det. Det blir ändå en unik, snygg och ruffig möbel.

Så; nu har du således byggt ett bord av lastpallar och du har fått ett snyggt sådant som dessutom sväljer en hel del förvaring (tänk hyllan i mitten!) där du kan lägga tidningar och andra saker. Vill du så är det naturligtvis möjligt att tillverka även ett lägre bord, då är det bara att ta bort ena pallen och enbart använda en.

Ytterligare en snygg variant är att du ställer en lastpall på sidan och gjuter en skiva av betong – eller sätter tre stycken vanliga  stenplattor - på toppen. En perfekt möbel att ha på verandan tack vare sitt minimala djup!