Blogg

Hur bra skick är din fasad i?

23 nov 2020

Ditt hem ska stå emot olika väder för att hålla dig torr och varm. Fasaden ska skydda från att väta tränger sig in och stå upp emot de värsta stormar vi kan tänka oss. I vilket skick är din fasad?

Fasaden har ett stort ansvar, den ska nämligen skydda huset och dess inredning. Den ska stå upp emot de olika väder den kan tänkas utsättas för. För att veta att den faktiskt gör det kan man anlita ett företag som kan fasader och kan kolla skicket på din. Detta är något man bör göra gärna en gång per år för att hålla koll på husets status. Behöver huset en renovering kan ni tillsammans med företaget komma fram till en helhetslösning för fastigheten. Ta kontakt med en hantverkare som arbetar med fasadrenoveringar.

När är det dags att kolla upp?

Det går ibland att se själv när det börjar bli dags att kolla upp fasaden. Man kan se dåliga brädor, eller så är det taket som börjat bli dåligt. Många gånger kan man dock inte se allt och man bör då anlita ett företag som kan kolla det. Huset slits olika mycket beroende på var huset står. Är det vid havet slits det på ett helt annat sätt än ett hus i centrum. Ta hand om ditt hem för att ha ett hållbart hus. Finns det skador som inte tas hand om kan dessa bli både allvarliga och betydligt mer kostsamma i slutändan. Det är bättre att reparera dem direkt.

En härlig uteplats att vara på

11 nov 2020

Kärt barn har många namn och så är det även med den träbelagda uteplatsen utanför huset. Altan, trädäck, trall är några av de mest kända epiteten. Här kommer information om trä i utemiljön.

Som underlag på en uteplats kan man välja en mängd olika material. Det går alldeles utmärkt att inte ha någon direkt uteplats alls, och istället ställa möblerna direkt på gräset. Något som många tycker är lite extra somrigt och härligt. Men om man vill ha något mer permanent där man slipper flytta runt möblemanget, så kan man anlägga en ordentlig uteplats. Vad man väljer som underlag är upp till tycke, smak och plånbok. Men det handlar även om husets ålder och stil. Samt hur det ser ut i området runt omkring. I de äldre kvarteren väljer man därför gärna mer traditionella material som stenbeläggning av något slag. Där kan man välja större betongplattor. Eller mindre tillverkade stensättningar. Men det går även bra med natursten i form av kullersten, större stenplattor eller något däremellan.

En del går istället på grus eller natursten. Något som också ger en naturligt somrig känsla. Dock kan sådana material kräva en hel del omsorg under säsongen då ogräs gärna tar sin chans att slå rot.

Läs mer om slipa altan.

Trä som byggsten

På senare år har det blivit populärt att använda sig av trä som underlag på uteplatsen. Det kan vara alltifrån tryckt furu till dyrare träslag av alla de sorter. Men gemensamt är att man höjer upp sig från marken och därmed också slipper ogräsrensningen helt och hållet. Vill man så kan man ändå hålla marknivån på uteplatsen. Eller så väljer man att höja upp hela altanen så att man kan gå direkt ut på trädäcket från huset. I gengäld kommer trappan lite längre ut från huset.

Det viktiga underhållet

Till skillnad mot sten är trä ett levande material som måste underhållas med omsorg. Mycket av det slipper man om man väljer ett impregnerat, eller tryckt, virke. Men även det behöver då och då tas om hand. En rengöring är aldrig fel att göra regelbundet, gärna med hjälp av en högtryckstvätt. Har det börjar krypa upp stickor och andra ojämnheter så kan man också behöva slipa altanen. Allt för att man ska kunna gå rakt ut med bara fötter. Därefter väljer man att antingen impregnera eller att olja in golvet för att säkerställa att altangolvet kommer att hålla länge till.

Vill du jobba utomhus?

5 okt 2020

Har du funderat på vilka jobb det finns där man får spendera dagarna utomhus? Vill du jobba med olika projekt? Skulle du vilja förverkliga en dröm om att köra hjullastare och grävmaskin?

Det finns flera omväxlande yrken att välja på idag, men många av dem innebär att du mest sitter bakom ett skrivbord eller bakom ratten ute på vägarna. Vill du istället ha ett utomhusjobb med omväxling kan allt som har att göra med trädgård, skog, mark och anläggningar vara ett riktigt bra alternativ.

För den som gillar att sitta bakom ratten men i lugn takt istället för att flänga runt på vägarna kan ett arbete som markanläggare vara svaret. Men vad gör man egentligen om man arbetar med markarbeten i Göteborg? Finns det några konkreta svar? Eller beror det helt enkelt på vilka upphandlingar som görs? Låt oss titta närmare på vilka arbetsuppgifter du kan få om du skulle välja att jobba utomhus och vara ansvarig för mark och anläggning.

Arbetsuppgifter för en markanläggare

Att anlägga mark kan innebära flera saker. Dina uppgifter kan till exempel vara att rulla ut konstgräs på en fotbollsplan, en lekpark eller lägga plattor och sten på trottoarer eller gator. Du kan få gräva runt ett hus för att det behöver dräneras. Vidare kan det behöva dras fjärrvärme, byggas vägar, byggas husgrunder eller anläggas parker.

Om man tänker efter är det fler platser att arbeta på än man kanske tror från första början. Du kör hjullastare och grävmaskiner på dagarna varvat med att vara nere på marken och handgripligen se till att saker kommer på plats. Dina arbetsplatser kan variera i det oändliga. Det behövs markanläggare vid broar, tunnlar, flygplatser, industriområden, skolor eller varför inte på ett nöjesfält.

Asfaltering i litet och stort

Skulle du vilja jobba med asfalt kan det förekomma jobb ute på vägarna och då kan det hända att du får arbeta på nätter likväl som på dagtid. Det är vanligt att nattarbete förekommer då man behöver göra stora arbeten ute på motorvägar. Då går jobben i skift för att uppgiften snabbt ska bli klar, underlätta för trafik och slippa störningar.

Det är ett riskabelt arbete då man arbetar så nära bilar som kommer i full fart. Även om det är avspärrat och hastigheten är nedsatt till trettio kilometer i timmen kan det vara riskabelt. Då är det bra mycket säkrare att lägga asfalt på en garageuppfart.

Lämna arbetet åt en elektriker

26 aug 2020

Elarbeten är jobb som enbart utbildade elektriker kan utföra, och inget som en privatperson kan göra själv. Det finns mycket som kan gå fel med el så lämna det åt professionella elektriker.

För dig som planerar att renovera ditt hem finns det mycket som du kan göra själv. Du kan slå ner väggar (bara ha koll på viktiga ledningar och rör), du kan fixa toaletten eller kanske måla om hela huset. Det finns mycket i huset som du inte måste anställa professionell hjälp för, men att hantera el är inget du kan eller får göra själv. Elen måste du lämna åt en professionell elektriker, då det finns så många allvarliga risker med feldragningar och liknande. Det är inte enbart fara för personskador, utan det finns även fara för hela byggnaden då bränder kan uppstå.

Privatpersoner kan använda ROT-avdraget för att anställa elektriker

Är du en privatperson som är i behov av en elektriker, men du oroar dig för kostnaden? Det behöver inte alls bli dyrt. Du kan nämligen använda dig av ROT-avdraget så länge du anställer en firma som har F-skatt. ROT-avdraget är ett skatteavdrag som ligger på 30 % av arbetskostnaden. Det är ett avdrag som du kan använda för renovering, ombygge och tillbygge och det går att använda upp till 50 000 kronor per år. Det är för personer som arbetar, är över 18 år gamla och som står som husägare, vilket betyder att om ni är två i hushållet går det att använda 50 000 kronor per person och år. ROT-avdraget är ofta inkluderat i din offert, men om du inte är säker kan du alltid fråga firman.

Utbilda dig till elektriker

Känner du att du hade passat att jobba som en elektriker? Då finns det många vägar du kan ta för att nå ditt mål. Att jobba som elektriker är ett jobb där ingen dag är den andra lik, och det är ett jobb som alltid kommer att behövas. Du kan utbilda dig till elektriker redan på gymnasiet genom att välja el- och energiprogrammet med en inriktning på el-teknik, och efter detta göra en lärlingstid på ett år. Efter avslutad lärlingstid kommer du att få ett certifikat av Elbranschens Centrala Yrkesnämnd och du kan då jobba som elektriker. Det går även att utbilda sig till elektriker senare i livet genom att gå på yrkeshögskolan och sedan göra en lärlingstid. Det är utan tvekan ett användbart och spännande yrke.

När kaklet släpper i fogarna

11 aug 2020

Vad behövs för att kakel och fogar ska kunna hålla länge? Finns det några knep för att byta kakel på rätt sätt? Kan man byta kakel själv och var köper man ett kvalitativt och hållbart kakel?

Det finns många frågor kring ämnet kakel. Vi ska titta närmare på hur du kan lösa dina problem på bästa sätt. Att köpa kakel är en enkel sak. Det är bara att välja ut det du vill ha och beställa eller ta med det hem. Det som kan vara klurigt är att välja. Det finns så många alternativ att det ibland kan kännas övermäktigt att välja ut något bra. Det första du behöver ta hänsyn till är vad som är inom din budget. Sortera bort det som kan vara för dyrt. Det andra är att fundera på vilken eller vilka färger du kan tänka dig skulle sitta fint på väggar och golv. Det tredje är huruvida du föredrar stora eller små kakelplattor. Sedan är det bara att botanisera.

Vem sätter upp kaklet?

Det kan vara ett bra alternativ att låta ett proffs göra allt som har med våtrumsunderlag att göra. En vacker dag kanske du ska sälja din lägenhet eller ditt hus och den nya köparen kan då vilja ha ett intyg på att våtutrymmena är riktigt gjorda och vid en eventuell framtida fuktskada kan det vara bra att ha ett liknande intyg till försäkringsbolagen. Själva arbetet med att sätta upp ett kakel är ett arbete som kräver stor precision. Finns det en differens på bara några millimeter kan det sluta med att hela väggen ser ut att luta. Du bör ha gott om tid och vara en noggrann person om du aldrig satt upp kakel förut. De flesta ställen som säljer kakel har kakelsättare de kan rekommendera om du vill ha professionell hjälp.

Fogar och förarbete

För att få kaklet på plats behöver du använda så kallad fogmassa. Den är baserad på cement och bör vara smuts- och vattenavvisande. Det finns fogmassa för både inomhus- och utomhusbruk. När de keramiska kakelplattorna är lagda på ditt golv eller upptryckta på dina väggar ska det alltså fogas. Fogmassa finns i flera färger, från svart till vitt och mängder med nyanser däremellan. Du eller din hantverkare smetar ut fogmassan över de utrymmen som är mellan kakelplattorna med en bred spatel gjord för ändamålet. Därefter torkas kakelplattorna av med en mjuk och fuktig trasa. Se till att vara noga med själva hantverket.

Läs mer om kakel hos Höganäshuset.

Undvik olyckor när du ska gräva med hjälp av markentreprenad

24 jul 2020

Hur kan jag gräva ner en pool i min trädgård? Vad gör jag om avloppet på min tomt behöver bytas ut? När det kommer till markarbeten är det bra att söka hjälp av en markentreprenör i Stockholm.

Att anlita någon som har erfarenhet av att gräva i olika material och vet hur man arbetar på bästa sätt på just din tomt har många fördelar. Du riskerar inte att förstöra något i onödan och det färdiga resultatet blir optimerat utifrån var fukten på din tomt samlas. Du får hjälp med vilket material som ska användas för återfyllnad och du riskerar dessutom inte att några väsentliga ledningar eller rör i marken förstörs. Genom att anlita ett företag som arbetar med markentreprenad i Stockholm kan du få hjälp med hela processen från idén om vad det är du vill ha hjälp med till det färdiga resultatet. Kanske har du alltid drömt om att ha en egen pool eller så behöver avloppsledningarna till din fastighet bytas ut eller så är det dags för ny dränering.

Rätt utrustning för att utföra jobbet

Ett företag som jobbar med markentreprenad i Stockholm har dessutom alltid rätt utrustning för det jobb du vill ha hjälp med. Kanske behöver inte tomten grävas upp, det kan räcka med att fräsa upp ett spår i gräsmattan om det till exempel ska läggas ner en kabel för fiber. Om det är väldigt fuktigt och blött i marken är det bra att använda en maskin som ger ett lågt marktryck för att inte förstöra i onödan. Ibland krävs det bygglov eller andra tillstånd från kommunen, till exempel om ett nytt avlopp ska anläggas. Många entreprenörer kan hjälpa till även med detta så att du slipper ta hand om krångliga och tidskrävande byråkratiska processer. Oftast går det snabbare och blir billigare om någon som är van att göra den här typen av ansökningar sköter detta.

Möjlighet till rot-avdrag

När det kommer till markarbete är det oftast arbetskostnaden som är den största utgiftsposten. Men som privatperson har man ofta möjlighet att sänka denna kostnad med ungefär 30 procent tack vare sitt ROT-avdrag. De flesta företag inom markentreprenad i Stockholm som arbetar mot privatpersoner brukar ta hand om ROT-avdraget åt kunden. Oftast betalar du som kund 70 procent av kostnaden på fakturan till entreprenören och resterande 30 procent söker entreprenören om från Skatteverket för din räkning. Det brukar oftast framgå av offerten om det är du som kund som ska sköta ROT-avdraget eller om entreprenören gör det. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.markentreprenadstockholm.se/

Står du inför att leta efter en byggfirma i Stockholm?

5 maj 2020

Dags att renovera eller fixa hemma? Behöver du en bra byggfirma i Stockholm? När är det en bra idé att anlita proffs? En bra byggfirma har en bred kompetens.

Idag finns det ett brett utbud när det kommer till att välja byggfirma i Stockholm. Det är inte så konstigt då det är Sveriges huvudstad och det byggs överallt. Många passar på att nyttja ROT-avdraget som gör det mer prisvärt att anlita en byggfirma när det behövs. Det är svårt att få tiden att räcka till projekten där hemma. Fördelen, förutom att du sparar tid genom att anlita en byggfirma är att det blir professionellt gjort och du har garantier om något skulle bli fel. Det är dock bra att alltid kolla så firman innehar F-skattsedel, har rätt försäkringar och dessutom kan hjälpa dig med det administrativa kring ROT-avdraget. En bra firma gör att du känner dig trygg och säker, för det är trots allt några som ska arbeta hemma hos dig.

Välj ett företag som hjälper dig med helheten

När man står inför en renovering så är det många tankar som dyker upp. Det kan vara hur du ska planera själva badrummet eller ritningar för hur du ska planera utbyggnaden. Det bästa är att välja en firma som kan hjälpa dig hela vägen. Från första utkastet till slutbesiktning så jobbet blir så smidigt som möjligt. Exempelvis en badrumsrenovering innebär många detaljer att tänka på. Materialen som används ska tåla att vara i våtutrymmen, elkopplingar ska göras av en certifierad elektriker, vissa rör och delar till vatten-och avlopp kräver en fackman. En hel del kan man såklart fixa själv om man är händig och som tur är finns det gott om instruktionsfilmer på nätet idag. Men var noga att läsa på vad lagar och regelverk säger så du inte ger dig på något du inte får göra.

Behöver man en byggfirma om man renoverar köket?

Det beror såklart på vad som ska göras. Är det så att du tänkt byta ut köksluckor eller mindre arbeten brukar man kunna fixa det själv utan att vara superhändig. Ska man göra lite större åtgärder är det precis som nämnt med badrummet en hel del man inte får göra själv. När det kommer till el så är det faktiskt väldigt lite man får göra själv. Inträffar det ett elfel och elen inte är installerad av en fackman så riskerar du att måsta stå för det själv då försäkringarna inte gäller. Vi kan rekommendera denna sajt för mer information: https://www.byggfirmastockholm.biz/

Hur utförs en asbestanalys?

20 apr 2020

Det en gång så populära byggmaterialet Asbest är idag något som vi vet är farligt för oss. Men tyvärr så gömmer det sig i många av våra äldre byggnader. Läs vidare och lär dig mer om Asbest!

Många ryggar till när de hör ordet Asbest. Det föråldrade byggmaterialet förknippar många med cancer och luftvägsproblem – en rädsla som är helt och hållet befogad. Asbest är ett samlingsnamn på mineraler som finns naturligt i naturen. Med det sagt så är det inte farligt att vistas i naturen, asbesten är farlig för oss först när de små partiklarna frigörs i luften och vi andas in dem. Det är i synnerhet vid rivningar av gamla byggnader som problemen uppkommer, då byggarbetare andas in de små asbestmineralerna.

Hur har asbest använts?

1982 blev asbest förbjudet att använda som byggmaterial, då det påvisades att det kunde ge svåra skador på lungorna vid bearbetning av materialet. Detta eftersom att det gav ifrån sig ett skadligt damm som var lätt att andas in. Asbest användes dock flitigt innan dess på grund av dess speciella karaktärsdrag – det hade en hög isoleringseffekt mot både kyla och oljud samtidigt som det var ett mycket hållfast och smidigt arbetsmaterial. Dessa positiva egenskaper gjorde det mycket populärt. Än idag finns det många byggnader som innehåller material med asbest i. Detta utgör förstås en stor risk vid rivning av dessa byggnader. Därför finns det en specifik asbestutbildning som som krävs för att få göra en asbestsanering.

Varför behöver man gå en asbestutbildning?

Främst är det byggarbetare som utsätts för asbest då deras arbete ofta innefattar rivning och renovering av äldre byggnader som många gånger har asbest i isolering eller liknande material. Eftersom materialet är så farligt och utgör en hälsorisk om det hanteras på fel- eller ett icke-varsamt sätt så ska de byggarbetare som kan tänkas stöta på asbest i sitt arbete genomgå en utbildning enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Utbildningen handlar om hur asbest påverkar vår hälsa, var man kan hitta materialet eller var det är vanligt förekommande, samt hur det verkar– alltså dess olika egenskaper. Detta gäller inte bara för själva byggarbetarna utan även för projektledare och andra som på något sätt måste ta hänsyn till det farliga materialet. Inte bara skapar en utbildning en trygghet för personen i sig och firman eller arbetsgruppen som helhet, utan även för kunden. Yrkespersoner som har kännedom om asbesthantering blir mer attraktiva på marknaden.

Fördelar med att ha en altan

16 apr 2020

Sommar och uteliv, sitta ute - se barnen leka i lugn och ro utan att behöva åka till en lekpark eller oroa sig för rymning. Mindre gräs att klippa, plana ytor för utemöbler. Argumenten flödar.

Sommarens stora byggprojekt är troligen under planering redan nu. Har du svårt att få igenom idéerna på hemmaplan? Här listas argumenten för att bygga din altan som du drömmer om. Ni är långt ifrån ensamma om att ha olika planer och önskemål för den gemensamma trädgården. Han förespråkar stor maffig altan medan hon föredrar en organisk plattläggning av natursten typ skiffer. Känns det igen? För dig som söker argumenten och vill ta in en duktig snickare rekommenderas fortsatt läsning. Men tänk även ur ert egna perspektiv. Vilka är ni och vilka behov har ni? Hur använder ni er trädgård idag? Vad skulle ni vilja göra som ni inte kan idag? Vilka hobbies har ni i familjen och hur många är ni?

Fördel altan

För dig som saknar argumenten eller behöver inspiration för att hitta just dina, kommer här en lista på allt möjligt som talar för att varje svensk trädgård borde innehålla en altan, byggd av en professionell snickare:

 • mindre gräs att klippa (om du ägnar för mycket tid på din nya sköna åkgräsklippare)
 • stabilt underlag för möbler och utomhuspool
 • raka vinklar med bra underarbete
 • du slipper få gräs och jord mellan tårna - sådant som följer med in
 • enkelt och snyggt att bygga tak över och att glasa in
 • kan bli som ett extra rum
 • räcken som ger vindskydd och insynsskydd
 • går fort att bygga med hjälp av proffs
 • kräver relativt lite underhåll per år en
 • god investering för fastigheten

Ibland behövs anpassade argument

Är ni oense om hur trädgården ska nyttjas, hur ni ska börja och vad som ska anläggas. Ska där finnas rabatter och odlingsytor eller fotbollsplan och golfbunkrar? Även för dessa önskemål finns smarta argument som talar till altanbyggets fördel:

 • du kan placera blommor snyggt i krukor på en plan yta
 • barnen leker bra utan att bli jordiga, gräsiga och blöta
 • räcken runt om gör att barn och djur inte smiter ut (om du även har grind) eller in
 • enkelt att göra mysigt med lyktor och belysning, för vackra kvällar
 • en tydlig avgränsning att skapa rabatt runt och låta klängväxter klättra på
 • skapar enkelt en rumskänsla i trädgården
 • kan tillföra en komplementfärg till husets färg eller varför inte mer rent och snyggt trä

Var kan man studera till arkitekt?

17 feb 2020

EU ställer särskilda krav på att du som vill arbeta utomlands som arkitekt ska ha en godkänd svensk utbildning. Var kan man studera till arkitekt?

Här i Sverige finns en rad olika utbildningar för dig som vill bli arkitekt och arbeta på ett arkitektkontor eller som frilans. Du kanske inte bara vill arbeta inom landet utan också i annat EU-land. Då bör du gå en gedigen utbildning på högskola eller universitet. Här i Sverige har fem olika utbildningar på den nivån klassats som godkända av EU och unionens direktiv för branschen.

Senaste nytillskottet är Umeå universitet i Västerbotten. Arkitekthögskolan har jämte medicin hög status i staden och skolan ligger vackert intill umeälvens strand för att locka fram det bästa hos sina studenter. Den tillhör konstnärligt campus och har i dag snart tio år på nacken, utbildningen kom alltså 2009.

Det finns en rad tekniska högskolor runt om i landet som också har utbildning för dig som vill bli arkitekt. En av dem är LTH, alltså Lunds tekniska högskola. De flesta tänker nog på Lund som ett universitet och skolan har såklart nära kopplingar till universitetet. Arkitektutbildningen är på högsta nivå.

Det är i regel en lång utbildning på dessa lärosäten, fem år tar det från första studiedagen till färdig examen.

Sju personer sitter runt ett bord med papper, datorer mm

Olika utbildningar för olika inriktningar

Chalmers tekniska högskola i Göteborg har också utbildning för arkitekter. På Chalmers finns även programmet Arkitektur och teknik. Den väver ihop arkitektens kunnande på området byggnadskonst och formgivning med en ingenjörs mer tekniska kunnande. Du kan senare som student forma din egen master. Stockholm har också en likvärdig utbildning för blivande arkitekter vid KTH, Kungliga tekniska högskolan.

Praktik och teori varvas

Arkitekternas utbildningarna består i regel av både teoretiska och praktiska moment i kurserna.

Utbildningarna för arkitekter kombinerar ofta konstnärlig gestaltning och tekniskt kunnande. Kursens innehåll vid de olika lärosätena kan däremot visa sig variera på arkitektutbildningarna. När du läst hela yrkesprogrammet (oavsett lärosäte) har du gjort dig berättigad till en yrkesexamen.

Det är vanligt att arkitektstudenter gör studieuppehåll under utbildningen eftersom utbildningen är så pass lång. De flesta gör dock uppehåll för att kunna ägna sig åt en längre, mer sammanhållen praktikperiod. Praktiken är en mycket viktig i arkitektens utbildning så en längre praktikperiod kan vara mycket välgörande för den som sedan ska ut på arbetsmarknaden.

Stor möjlighet till vidareutbildning

Du som kanske vill läsa vidare efter examen har stora möjligheter till det. Den som ägnar sig åt forskningsstudier och gör det på heltid är färdig doktorand inom fyra år. Forskarens utbildning innehåller dels teoretiska studier i form av kurser, seminarier och ibland även konferenser. En mycket viktig del är att ägna sig åt egen forskning. Det är ju den som ska leda fram till den avslutande doktorsavhandlingen.

Hur går då antagning till arkitektutbildningen till? Den kan se på en rad olika sätt. Det går att söka på betyg, du kan göra det så kallade arkitektprovet som är ett lämplighetstest, du kan också välja att söka in med resultaten på högskoleprovet.

Utbildningarna vid svenska högskolor/universitet tar in knappt 400 studenter per år. Många tror att arkitektutbildningen innehåller mycket matte, det gör den inte, däremot är antagningspoängen bland de högsta för de tekniska högskole- och universitetsutbildningarna.

Studera utomlands?

Det går självklart att läsa till arkitekt i ett annat land, faktiskt de flesta länder i västvärlden. Men tänk på att alla utländska utbildningar inte motsvarar de svenska. Det viktigaste för dig som ska arbeta utomlands, till exempel i ett annat EU-land, är att utbildningen du väljer går i linje med de krav som EU har i sina direktiv för arkitekter.

Snickare har stort arbetsområde

26 jan 2020

Har du funderat på att utbilda dig till snickare? Som snickare har man oftast ett stort arbetsområde. Om man går en byggnadsutbildning på gymnasiet, får man lära sig att både kunna måla, snickra och tillverka möbler. Oftast innebär yrket att man specialiserar sig onom ett särskilt område. Det är stor skillnad på att till exempel snickra ihop en ny rekvisita på en teater, och att snickra ihop nya trämöbler. Här går vi igenom några olika arbetsområden som man kan arbeta med som snickare.

Arbeta som möbelsnickare

Att snickra möbler är ett yrke som kräver stor noggrannhet. Ofta arbetar med möbler med hög kvalitet. Det finns inte så många möbeltillverkare som kan klara sig endast på handgjorda möbler. Oftast måste man arbeta i en möbelfabrik som gör möbler på löpande band. Men det finns några möbeltillverkare som görs från grunden av en enda snickare. De har en liten kundkrets och säljer inte så många möbler men med desto större kvalitet. Oftast, om det är så att man arbetar med möbeltillverkning i liten skala men med hög kvalitet, så har man gjort ritningarna själv och ser till att möblerna blir tillverkade efter ritningarna. Det gäller då att tillverka möbler som tilltalar kunderna.

Arbeta som snickare i industri

Sedan finns det industrier som behöver snickare. De arbetar ganska så annorlunda än till exempel möbelsnickaren, som kanske ganska ensamt tillverkar varje möbel fårn grunden tills möbeln är klar och kan säljas. Oftast är det inom träindustrin som man behövs som snickare. Då kanske man sköter om maskinerna som tillverkar plankor, dörrar, fönster eller vad det nu är som man som snickare arbetar med i fabriken. Oftast handlar det om att övervaka tillverkningen och maskinerna.

Arbeta med renoveringar

Som snickare kan man även arbeta som inrednings- eller byggnadssnickare. Arbetar som snickare på ett byggföretag så ser man till så att det finns vägar, golv och tak i de byggnader som byggföretaget bygger. Oftast behövs snickare på alla byggföretag. Som snickare bygger man konstruktioner eller inredning. Arbetet som snickare är ett mycket kreativt yrke då man på ett påtagligt sätt kan se vad det är som man åstadkommer. Många sådana snickare ser till att starta egna företag och vänder sig då till privatpersoner som kan behöva snickra nya altaner, tapetsera om hemma hos dem, eller som vill isolera sitt hus bättre eller bygga till, bygga om eller vill måla om sin villa. Läs mer om snickare som man kan få tag i i Tyresö på: https://www.snickaretyresö.se.

Vem får kalla sig elektriker?

21 jan 2020

Vad gör egentligen en elektriker? Vad krävs för att man ska få kalla sig elektriker? Får vem som helst utföra el-installationer? Ta reda på mer om elektriker och vad elektricitet är.

En elektriker arbetar med elektricitet. För att få kalla sig elektriker ska man ha en utbildning som ger den behörighet som man behöver för att kunna börja arbeta inom området. Elektricitet delas in i högspänning och lågspänning, och det är också främst dessa två olika typer av elektriker som finns. De som arbetar med högspänning arbetar oftast med de ledningar som finns i luften eller i marken, plus de ställningsverk som hör till. De som å andra sidan arbetar med lågspänning arbetar mestadels inomhus eller runt byggnader med till exempel utebelysning.

Vad gör en elektriker?

De vanligaste elektrikerna är lågspänningselektriker, och det är de som anlitas i första hand då något ska installeras eller repareras i en byggnad. Idag är det mycket som är eldrivet i samhället och behovet av kunniga elektriker är stort. När man bygger hus är elektriker en av yrkesgrupperna som behövs för att huset ska vara fungerande. Redan innan byggnationen gör man en plan över hur elinstallationen ska dras. Det är då smidigt om man fattar beslut som var och hur många eluttag man vill ha i huset, eftersom det är mycket lättare att göra rätt med en gång än att korrigera i efterhand. Lågspänningselektrikern drar kablar, sätter elkontakter, monterar säkringsskåp och sköter all slags fast installation som badrumsskåp med belysning, takspottar, värmepannor med mera.

Bra och farlig el

Elektricitet har gjort samhället mycket behagligare och lättare. Men fel hanterat kan elektricitet också vara mycket farligt. Fel hanterat kan el inte bara orsaka stor skada utan även innebära livsfara. Med jämna mellanrum kan man läsa om hus som brunnit ner på grund av elfel. Det kan vara skadedjur som bitit på ledningar, vattenläckor eller gamla ledningar. Om man köper ett gammalt hus kan det därför vara bra att göra en separat besiktning av elen och kolla upp att all el är godkänd av en behörig elektriker. I ett hem är det även viktigt att man inte petar i eluttag eller hanterar trasiga sladdar. Det finns därför ett brett sortiment barnsäkringsprodukter så att små barn inte råkar komma åt elen. En behörig elektriker på Lidingö kan hjälpa till med allt detta. Se till att din familj kan känna sig trygga där hemma.

Varför har asbest använts så pass mycket tidigare?

18 jan 2020

Asbest kan ge mycket farliga personskador. Så varför har asbest använts så pass mycket tidigare?

 • Faran med asbest

Så länge asbest är inkapslat eller inbyggt är det inte farligt. Men när exempelvis väggar och golv rivs upp bearbetas material och asbest frigörs i farligare form. Det är byggdammet som uppstår som är farligt. Dammet andas in och kommer i luftvägarna. Hur farligt det är och hur kroppen påverkas beror bland annat på fibrernas storlek och egenskaper. Bland annat kan de som är mindre än 3 mikrometer dras ner i luftvägarna och där förstöra lungblåsorna. Alla former av asbest anses kunna orsaka lungcancer, mesotheliom och en rad andra mycket farliga sjukdomar. 

 • Varför användes det så frekvent?

Den stora fördelen med asbest är att dessa mineraler (och sammansättningar av dem) har flera olika positiva egenskaper. När ett byggnadsmaterial kan användas till olika funktioner och nå ett mycket gott resultat blir det populärt att använda. 

För det första tål asbest mycket höga värmenivåer och kylnivåer. Därmed kan det exempelvis användas inom isolering. Bland annat kan material skapas med asbest som blir mycket ljudisolerande. Detta utöver kylisolering. 

Överlag skapas en mycket stark ”tålighet”. Utöver värme och kyla är det även motståndskraftigt mot kemikalier. 

Ytterligare ett skydd som materialet ger är brandskydd. Man använde material för att isolera rör och annat i en byggnad för att därigenom ge dem ett extra brandskydd. 

Från 50-talet och fram till 70-talet var det därmed mycket vanligt att olika byggnadsmaterial innehöll asbest. Något som vi idag får ta hand om med asbestsaneringar när de äldre husen ska renoveras eller rivas. 

 • Svårt att upptäcka

Ett problem är att material som har asbest inte är alltid är uppmärkta med detta. Hus som byggdes ram till  70-talet kan alltså ha asbest i väggarna utan att man som fastighetsägaren kan veta om detta. Så länge som rivning inte påbörjas är det inte någon fara men innan åverkan sker på väggarna behöver en kontroll ske. I annat fall finns alltså risken att asbestdamm skapas när väggen rivs. 

Är byggnaden byggd tidigare än 1977 bör alltså en kontroll ske. Det var detta år som asbest förbjöds och därmed inte längre kunde användas inom byggnationer. Den farliga sorten av asbest förbjöds redan 1975 men man valde sedan att förbjuda alla sorters asbest 1982. Enligt arbetsmiljöverket kan de farliga ämnena förekomma i byggnader ända fram till 1979.

En inventering krävs alltså av företag som är insatta i ämnet och har rätt kompetens att både mäta och hantera asbest innan större renoveringar påbörjas. 

Golvslipning är inget jätteprojekt idag

13 jan 2020

På det stora hela så är en golvslipning nästan alltid att föredra framför att köpa nya golv. Har du en bostad i Stockholm vars golv börjar se slitna, tråkiga och nötta ut så kan en golvslipning - med en efterföljande ytbehandling - göra så att golven i fråga ser som nya ut igen. Fördelarna med detta är att du tjänar pengar - ganska stora sådana - och att du får ett golv av högre kvalitet för denna ringa summa.

Många kvalitetsgolv rivs ut i onödan och det är rent av sorgligt då man ser vilka golv som läggs in istället. Ett äldre golv är vackert och har en patina som nya golv saknar; dessutom så handlar det i många fall om hantverk som inte längre används. Det gör en golvslipning till det bästa alternativet.

Och, vi ska även tillägga följande: idag så är en golvslipning ett mindre projekt än tidigare. Många har sämre erfarenheter baserade på att det flyger damm överallt, att det låter extremt mycket och att man använder sig av tunga, otympliga maskiner. Så såg det ut för några år sedan, men idag så är en golvslipning nästan att anse som dammfri.

På de stora ytorna - där man använder de tyngre slipmaskinerna - så samlas dammet upp direkt av maskinen. Det är bara i hörnen och längs väggarna som damm kommer att synas och detta är av en rent försumlig mängd där man kan använda en vanlig dammsugare.

Närbild på slipat parkettgolv

Hitta rätt företag för din golvslipning i Stockholm

Ska man göra jobbet själv eller ska man anlita en professionell firma för sin golvslipning? Vi skulle säga att alternativ nummer två är bäst. Detta av flera olika skäl. Det är möjligt att genomföra en golvslipning på egen hand, man kan hyra slipmaskiner och man kan köpa allt som behövs i övrigt.

Men, man bör även vara medveten om att det handlar om ett precisionsarbete. Det är inte helt lätt att få kläm på hur en 80-kilos maskin beter sig och det finns, i och med detta, en stor risk i att golvet tar skada. Sammantaget så tjänar man kanske några kronor, men det är inte så stor besparing att den ska anses som avgörande.

Väljer du att ta professionell hjälp med din golvslipning i Stockholm så kan du använda dig av Rot-avdraget och just den detaljen tycker vi fäller avgörande i frågan om pengar. Att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbete gör en enorm skillnad. En golvslipning, med ytbehandling, tar kanske en arbetsdag och denna arbetsdag kommer att ge dig ett golv som håller i åtskilliga år: det är det värt att betala några extra kronor för.

Tänk dock på att det finns en skillnad mellan olika företag också. Både vad gäller kvalitet och pris. Du bör alltid ta in så många offerter som möjligt och att ringa några referenser rekommenderas alltid. Ju fler tidigare kunder du orkar kontakta, desto bättre bild kommer du att få av det företag du slutligen väljer att anlita.

Välj aldrig första bästa och låt dig inte lockas av det lägsta anbudet du får in. Du vill ha ett snyggt, inbjudande och hållbart golv. Det får du genom att välja rätt företag för din golvslipning. Fel företag kan ge dig stora bekymmer och ett golv som inte alls lever upp till dina förväntningar.

Läs mer om golvslipning på https://www.golvsliparnastockholm.nu/

Kan man isolera sitt hus själv?

9 jan 2020

Det finns mycket pengar att spara på ett välisolerat hus, men kostnaden för allt från mindre förbättringar till total energirenovering kan avskräcka. Så kan man isolera sitt hus själv? Ja, det kan man absolut. Men om isoleringen är felaktigt gjord riskerar huset att skadas av t.ex. fukt och mögel, så se till att ha koll på läget innan du börjar!

Investera i att få ner dina värmekostnader

Det finns många sätt att isolera på. Såväl den effekt du uppnår och kostnaden för den beror förstås både på vilka material du väljer, vad du väljer att isolera och hur du går tillväga. Om du är ute efter att få ner dina värmekostnader så är skalmursisolering ett rekommenderat första steg. Väggarna utgör ditt hus största yta, att isolera dem kan göra betydande skillnad för elräkningen. Just skalmursisolering är ett av få ingrepp som inte anses värda att ta sig an på egen hand. Professionella isoleringsfirmor kan utföra arbetet snabbt med hjälp av effektiva maskiner, och man mäter med värmekameror för att se att isoleringen har hamnat som det var tänkt. 

Två män på stegar arbetar vid vägg inomhus

Rörisolering är en enkel besparing

Rörisolering av vatten- och värmerör är ett enkelt ingrepp och effekten kan verkligen bli lönsam. Här har du ett bra projekt att börja med om du själv vill göra jobbet och investeringen är inte särskilt stor.

Att isolera utvändigt

Det finns olika sätt att isolera utvändigt. Vanligast är att sätta plattor direkt på väggen för att sedan putsa dem, eller att lägga isolering i ett ”skelett” av trä som täcks av skivor och kanske ett nytt ytskikt. Det första av alternativen är enkelt och tar minst plats, men det är viktigt att väggen då klarar av att bära upp isolering och puts. Skelettekniken innebär fler valmöjligheter i form av olika ytskikt - trä, plattor eller puts.

För- och nackdelar med att isolera utvändigt

Utvändig isolering isolerar runt trettio procent bättre än invändig, skyddar den gamla väggen och kräver inga förändringar av en ångspärr som redan finns på plats. Dessutom täcker den otätheter som kan vara svåra att åtgärda på andra sätt. Den täcker hela fasaden samt eventuella sprickor om konstruktionen är lite äldre, ditt hus får så att säga en helt ny utsida. Det som kan bära emot är att utvändig isolering förändrar husets utseende, ibland måste t.ex. fönstren flyttas längre ut i fasaden. Utvändig isolering innebär överlag några svåra moment och måste utföras på minst en hel sida av en fasad.

Att isolera invändigt är snabbt och enkelt

Invändig isolering är ett snabbt och relativt enkelt sätt att isolera ditt hus på. I Sverige går över hälften av den energi vi använder åt att värma upp våra bostäder. Att isolera dem invändigt är ett smart och enkelt sätt att spara energi, kostnaden tjänar du snabbt tillbaka och det är lätt att utföra själv. Ytterligare en stor fördel jämfört med utvändig isolering är att invändig går att göra i enskilda rum, medan en nackdel är att det tar plats inne i huset och det hjälper inte för isolering av ytterväggen utanför tak, golv och skiljeväggar.

← Äldre inlägg