Blogg

Förläng säsongen med en inglasad balkong

23 jan 2021

Utnyttja det extra utrymmet i din lägenhet även utanför sommarhalvåret. Med en inglasad balkong kan du använda balkongen året om och få glädje av den även under vintern när det är kallt.

Ingen lägenhet är komplett utan en balkong. Att få sitta ute en ljummen sommarkväll på sin balkong i söderläge är svårt att motstå. För många är det helt och hållet nödvändigt att ha det utrymmet i sin lägenhet för att kunna gå ut och få lite frisk luft. Det är som ett rum till under sommaren. Under vinterhalvåret står den mest oanvänd dock. Men hur skulle det vara om du hade kunnat få använda din balkong hela året om? Med en inglasad balkong är det fullt möjligt. Då blir det ungefär som ett uterum. Stäng fönsterna om vinterhalvåret och sitt ute på balkongen insvept i en filt och lös korsord om vinterkvällarna. Det är en mysighetsfaktor som få saker kan mäta sig med.

Fler dagar på balkongen

Föreställ dig själv hur mycket du skulle kunna använda din balkong till men som du inte gör på grund av vädret. En balkong utan glas är extremt väderberoende. Som vi alla vet har vi ganska få dagar med gassande sol i Sverige som bjuder in till att sitta och njuta på balkongen. Därför står den orörd större delen av året. Det är ett slöseri som kan åtgärdas med hjälp av modern balkonginglasning i Västerås. Potentialen blir en helt annan än med en balkong utan glas.

När ytan tas bort

19 jan 2021

Golv som ser gamla och slitna ut kan sänka värdet på en bostad ganska markant. Men med kunskap och bra utrustning går det att snabbt och billigt få golven som nya igen, om de är slipningsbara.

Smink i ett ansikte är ett mycket litet lager färg som gör en enorm skillnad. Lite så är det också med ytan på ett slipningsbart golv. För ett golv som kan se ut att vara helt utom all typ av räddning, och måste brytas upp och bytas ut, kan med hjälp av en enkel golvslipning se ut som nytt igen. Är man en modig och händig person så kan man försöka sig på det själv. Eller så tar man det säkra före det osäkra och anlitar ett proffs till uppdraget.

Som smaken är idag

Om man vill slipa om ett golv så bör man först och främst kontrollera att det är ett golv som går att slipa om. När det är gjort så är det bara att börja planera vilken ytbehandling man önskar sig, efter slipningen. Kanske vill man ha en ofärgad lack, en heltäckande färg eller en färg med nyans där ådringen kan ses igenom.

Det går också att använda sig av flera heltäckande färger och göra mönster som bårder, rutor eller figurer på golvet. På det sättet kan man skapa precis det golv som man önskar sig. Skulle man inte bli nöjd så är det bara att måla om igen. Med eller utan en ny slipning av golvet. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: golvslipningvästerås.se

Vad är en stålkonstruktion för dig?

19 jan 2021

Stål används till en mängd olika konstruktioner, och det förknippas med kvalitet och stabilitet. Det är stadiga balkar, rostfria rör och något man litar på kan vara bärande i en byggnad.

Ska du bygga något stabilt, vill du säkert köpa stål till det. Byggmästare och verkstäder är stora kunder för stålstänger, balkar och rör. I husbyggen finns det stålkonstruktioner med fyrkantiga rör, så kallade hålprofiler, men också avloppsrör och ventilationsrör. Men som privatperson köper man också stålkonstruktioner, fast man inte tänker på det. Ditt möblemang därhemma, till exempel, kan mycket väl ha stålrör i sin konstruktion.

Stål i möblemanget

Moderna soffor, läsfåtöljer och bord är inte längre solida och tunga möbler, utan ofta har de ben av blanka stålrör eller en ram som det är spänt tyg över. Ibland har de dynor av skinn. Hela konstruktionen andas lyx, modernitet och kvalitet. Det är också lättstädat. Man kommer åt med dammsugaren och möblerna är lättare, fastän de är stabila.

Stål är egentligen förädlat järn. Det har bearbetats så att det inte rostar, och så att det är hållbart länge. Vi köper ofta stål från Tyskland, som är en stor handelspartner när det gäller kvalitetsprodukter och råvaror. Så vad är en bra stålprodukt för dig? Är det solstolen, eller är det dina nya köksredskap i rostfritt stål, eller trappräcket eller något annat? Vi omges av stålkonstruktioner överallt. De kan vara stora eller små, men vi har vant oss vid att ha dem i vår vardag, och de underlättar vår tillvaro.

Huvudet på spiken!

28 dec 2020

Bygga till, bygga om eller renovera? Yrkeskunniga byggare hjälper till att planera och genomföra arbetet så det blir som man tänkt. Då blir jobbet ordentligt gjort från start till mål.

Långt bak i huvudet ligger renoveringsplanerna och gnager. Ibland är det långt från plan till handling och svårt att få tummen ur. Det kan vara att man vill bygga ut för att få mer plats eller bygga om för att få en bättre planlösning.

Har man svårt att komma igång med arbetet själv kan man kontakta en byggfirma. De har yrkeskunnigt folk som kan utföra arbetet som man vill ha det. Erfarna byggare har en stor kunskap och tips på smarta lösningar och idéer.

En firma - flera kunskapsområden

Självklart är byggfirmans personal yrkesutbildad och har lång erfarenhet. Många firmor har anställda inom olika gebit när det gäller byggnation. Kunderna behöver bara vända sig till en firma men ändå få hjälp inom skilda områden som takläggning, snickeri och tapetsering.

Innan en byggnation startar ska kund och företag kommit överens om både ett kostnadsförslag och en tidsplan. Detta så det inte blir några överraskningar från något håll, utan att båda parter är trygga i sina avtal. Det kanske inte är en självklarhet, men man bör ta in offertförslag från ett par olika firmor för att veta att man gör det bästa valet. Ofta vill byggfirman komma ut och titta på vad det är som skall göras. Det underlättar för dem att ha sett vad man vill ha gjort när de lägger upp en kostnadsplan. Läs mer om byggföretag på denna webbsida: https://www.byggföretagumeå.se

Ge rummet ett nytt golv

17 dec 2020

När man lägger ett nytt golv kan det verkligen se ut som om man gjort mycket mer. Golvet är det man ser mest i ett rum. Vad föredrar du för golv? Åt det varmare hållet, kallare eller något annat?

Funderar man på att lägga in ett nytt golv bör man ta hjälp av en professionell golvläggare. De tar bort det gamla och lägger in det nya. Många väljer att lägga golv själv, vilket kan gå bra, men det kan också gå dåligt.

De vanligaste golven i Sverige är just trägolv, detta då vi är så rika på skog. Trä är ett levande material och påverkas av årstiderna. Med en golvläggare kommer trägolvet bli rätt lagt ändå. När golvet är på plats ska även en efterbehandling göras, och den måste passa in på materialet du ska ha.

Vill du ha kakel på toaletten?

Kakel blir mer och mer populärt i hemmen hela tiden. Det är otroligt praktiskt att ha i badrummet, dessutom är det snyggt. Det är enkelt att torka av, och kommer vatten utanför torkar man snabbt upp det med en trasa.

Det finns många olika färger och mönster man kan välja när man kaklar, du kan helt kakla rummet efter din stil. Vill du lägga in ett kakelgolv? Det är en del saker som ska göras när man kaklar. Anlita en golvläggare som kan lägga in ditt kakel, då blir det professionellt lagt direkt. Du hittar bra golvläggare i Västerås och andra i kommuner genom att söka på internet.

Att välja rätt tak

16 dec 2020

Vad ska man tänka på när man ska lägga om sitt tak? Är det skillnad på att lägga ett nytt tak eller renovera ett gammalt? Här kommer tips på olika takbeklädnader och vem man kan anlita som takläggare.

När man ska lägga ett nytt tak, eller lägga om ett gammalt, är det flera olika saker som är viktiga att tänka på. Dels är det hur takbeklädnaden ser ut hos övrig närstående bebyggelse. En takbeklädnad ska ibland godkännas av bygglovsenheten och då brukar man föredra något som passar in. Men det är också viktigt att man väljer en takbeklädnad som passar med takets utformning och taklutning. Tegelpannor är till exempel inte lämpliga för ett tak med låg lutning. Där passar inte heller ett halmtak som beklädnad.

Hjälp med takläggning

Skillnaden mellan att lägga om ett gammalt tak och att lägga ett nytt är egentligen bara att det gamla taket behöver rivas. Då får man också välja en ny takbeklädnad som ska läggas. Om man exempelvis haft ett lättare tak så kan takkonstruktionen behöva stärkas ifall man går över till en tyngre takbeklädnad.

Är man inte bekväm med höjder eller kunnig inom takläggning så är det klokt att ta hjälp. Med hjälp av en takläggare i Borlänge, och på andra orter, så kommer arbetet gå mycket snabbare. Det är också mycket att tänka på gällande skydd mot fukt, lufttillgång och bärighet som ett proffs kan i ryggmärgen. Man kan även be om råd gällande bäst passande takbeklädnad för huset.

Anlita en snickare till renoveringen

10 dec 2020

Funderar du på att renovera din bostad och förnya ditt hem? Då kan det vara en bra ide att anlita en professionell snickare som gör jobbet åt dig. På det sättet vet du att arbetet genomförs korrekt.

Det finns mycket att tänka på när det är dags för renovering och det är lätt att snabbt ta på sig för mycket. Plötsligt bor man i en byggröra med halvfärdiga projekt till höger och vänster och man undrar vad som egentligen hände. För att undvika sådana misstag så är det första man bör göra när man planerar en renovering just det; Planera. Skriv en klar och tydlig lista på vad som behövs göras, vem som ska göra det och när det ska vara gjort. Var noga med att ge dig själv gott med tid att avsluta ditt projekt och räkna med att allting tar längre tid än vad du tror.

Gör en lista på vad du behöver

Skriv även en lista på vad du behöver införskaffa inför din renovering. Ta med allting från verktyg till byggmaterial och se över vad du redan har hemma. På det sättet undviker du jobbiga överraskningar halvvägs igenom renoveringen. Det är även viktigt att våga anlita och be om hjälp när det behövs. Ett misstag många människor gör är att tro att de klarar av mer än vad de faktiskt gör. Ibland kan det faktiskt vara bättre att anlita en snickare för att se till att projektet utförs på rätt sätt.

Finare trädgård med fler material

8 dec 2020

Har du funderat på att skapa snygga dekorationer i trädgården med hjälp utav marksten? Skapa små sittytor eller rabatter med hjälp av vackra stenar. Ta hjälp av experter för bästa resultat.

De allra flesta trädgårdarna har enbart gräsmatta på marken. Har du ens tänkt på alla andra material du kan använda dig av för att skapa skönhet omkring dig? Förutom gräs finns en mängd olika marktäckande växter som alternativ och givetvis alla olika typer av grus, stenläggningar och plattsättningar. Dela upp trädgården i flera olika miljöer eller rum med hjälp av inramningar såsom spaljeer, häckar och buskar. Skapa trädgårdens olika golv med hjälp av en professionell stenläggare. Beroende på hur ytan ska belastas behövs olika typer av för- och underarbeten. Anlitar du en expert så behöver du inte fundera ut sådant själv, utan du kan lugnt luta dig tillbaka.

Framför och bakom huset

Förutom att skapa vackra mönster och rabattkanter med hjälp av olika stenar och plattor kan du välja att skapa en välkomnande entre och uppfart med sten eller plattor. För visst är det väl betydligt mer personligt och trevligt med en unik uppfart än en med asfalt som blir grå, trist och spricker. När du använder dig av sten eller plattor kan du välja material, form och struktur samt givetvis färg. På så vis kan du skapa en helt egen känsla för din uppfart som både blir mer personlig och trevlig. Anlita en duktig stenläggare och beskriv ungefär vad du önskar så kan de lägga fram olika förslag.

Golvet som rummets hjärta och själ

4 dec 2020

Parkettgolv eller massiva trägolv är något av de bästa och vackraste du kan ha i din bostad. Hur tar du hand om dem? Hur lång livslängd har de kvar? Du vet väl att du kan slipa de flesta golven.

När en inredare ser på ett rum tar hen in vad som redan finns och jobbar utifrån det. Med andra ord utgår inredaren från den stil och de material som finns i rummet. Ett vackert trägolv med anor från förr, är det välbevarat eller behöver det kanske bytas ut? Ett riktigt bra trägolv eller parkettgolv kan slipas i flera omgångar och har således flera liv. För att ta fram själen och karaktären i golvet är det fantastiskt att börja med en ordentlig golvslipning. Där kan inredaren i samråd med golvföretaget avgöra vilken efterbehandling golvet ska få för att uppnå exakt den känsla du vill ha i rummet.

Färger och stilar på golv

Har du ett massivt trägolv eller kanske en fiskbensparkett i din bostad? Vilket golv du än har så bör du utgå från stilen. Därefter kan du välja en olja eller en lack i vilken du tillför pigment för att göra golvet ljusare eller mörkare. När du funnit rummets hjärta, golvets själ och känsla kan du enkelt gå vidare med färgsättning av väggar och val av passande möbler. När allt i ett rum är i balans mellan material, färger, former och struktur kan du enkelt uppleva den harmoni som infinner sig. Vilken stil gillar du? Vad är din inredares kännetecken? Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.stockholmsgolvslipning.nu/

Hur bra skick är din fasad i?

23 nov 2020

Ditt hem ska stå emot olika väder för att hålla dig torr och varm. Fasaden ska skydda från att väta tränger sig in och stå upp emot de värsta stormar vi kan tänka oss. I vilket skick är din fasad?

Fasaden har ett stort ansvar, den ska nämligen skydda huset och dess inredning. Den ska stå upp emot de olika väder den kan tänkas utsättas för. För att veta att den faktiskt gör det kan man anlita ett företag som kan fasader och kan kolla skicket på din. Detta är något man bör göra gärna en gång per år för att hålla koll på husets status. Behöver huset en renovering kan ni tillsammans med företaget komma fram till en helhetslösning för fastigheten. Ta kontakt med en hantverkare som arbetar med fasadrenoveringar.

När är det dags att kolla upp?

Det går ibland att se själv när det börjar bli dags att kolla upp fasaden. Man kan se dåliga brädor, eller så är det taket som börjat bli dåligt. Många gånger kan man dock inte se allt och man bör då anlita ett företag som kan kolla det. Huset slits olika mycket beroende på var huset står. Är det vid havet slits det på ett helt annat sätt än ett hus i centrum. Ta hand om ditt hem för att ha ett hållbart hus. Finns det skador som inte tas hand om kan dessa bli både allvarliga och betydligt mer kostsamma i slutändan. Det är bättre att reparera dem direkt.

En härlig uteplats att vara på

11 nov 2020

Kärt barn har många namn och så är det även med den träbelagda uteplatsen utanför huset. Altan, trädäck, trall är några av de mest kända epiteten. Här kommer information om trä i utemiljön.

Som underlag på en uteplats kan man välja en mängd olika material. Det går alldeles utmärkt att inte ha någon direkt uteplats alls, och istället ställa möblerna direkt på gräset. Något som många tycker är lite extra somrigt och härligt. Men om man vill ha något mer permanent där man slipper flytta runt möblemanget, så kan man anlägga en ordentlig uteplats. Vad man väljer som underlag är upp till tycke, smak och plånbok. Men det handlar även om husets ålder och stil. Samt hur det ser ut i området runt omkring. I de äldre kvarteren väljer man därför gärna mer traditionella material som stenbeläggning av något slag. Där kan man välja större betongplattor. Eller mindre tillverkade stensättningar. Men det går även bra med natursten i form av kullersten, större stenplattor eller något däremellan.

En del går istället på grus eller natursten. Något som också ger en naturligt somrig känsla. Dock kan sådana material kräva en hel del omsorg under säsongen då ogräs gärna tar sin chans att slå rot.

Läs mer om slipa altan.

Trä som byggsten

På senare år har det blivit populärt att använda sig av trä som underlag på uteplatsen. Det kan vara alltifrån tryckt furu till dyrare träslag av alla de sorter. Men gemensamt är att man höjer upp sig från marken och därmed också slipper ogräsrensningen helt och hållet. Vill man så kan man ändå hålla marknivån på uteplatsen. Eller så väljer man att höja upp hela altanen så att man kan gå direkt ut på trädäcket från huset. I gengäld kommer trappan lite längre ut från huset.

Det viktiga underhållet

Till skillnad mot sten är trä ett levande material som måste underhållas med omsorg. Mycket av det slipper man om man väljer ett impregnerat, eller tryckt, virke. Men även det behöver då och då tas om hand. En rengöring är aldrig fel att göra regelbundet, gärna med hjälp av en högtryckstvätt. Har det börjar krypa upp stickor och andra ojämnheter så kan man också behöva slipa altanen. Allt för att man ska kunna gå rakt ut med bara fötter. Därefter väljer man att antingen impregnera eller att olja in golvet för att säkerställa att altangolvet kommer att hålla länge till.

Vill du jobba utomhus?

5 okt 2020

Har du funderat på vilka jobb det finns där man får spendera dagarna utomhus? Vill du jobba med olika projekt? Skulle du vilja förverkliga en dröm om att köra hjullastare och grävmaskin?

Det finns flera omväxlande yrken att välja på idag, men många av dem innebär att du mest sitter bakom ett skrivbord eller bakom ratten ute på vägarna. Vill du istället ha ett utomhusjobb med omväxling kan allt som har att göra med trädgård, skog, mark och anläggningar vara ett riktigt bra alternativ.

För den som gillar att sitta bakom ratten men i lugn takt istället för att flänga runt på vägarna kan ett arbete som markanläggare vara svaret. Men vad gör man egentligen om man arbetar med markarbeten i Göteborg? Finns det några konkreta svar? Eller beror det helt enkelt på vilka upphandlingar som görs? Låt oss titta närmare på vilka arbetsuppgifter du kan få om du skulle välja att jobba utomhus och vara ansvarig för mark och anläggning.

Arbetsuppgifter för en markanläggare

Att anlägga mark kan innebära flera saker. Dina uppgifter kan till exempel vara att rulla ut konstgräs på en fotbollsplan, en lekpark eller lägga plattor och sten på trottoarer eller gator. Du kan få gräva runt ett hus för att det behöver dräneras. Vidare kan det behöva dras fjärrvärme, byggas vägar, byggas husgrunder eller anläggas parker.

Om man tänker efter är det fler platser att arbeta på än man kanske tror från första början. Du kör hjullastare och grävmaskiner på dagarna varvat med att vara nere på marken och handgripligen se till att saker kommer på plats. Dina arbetsplatser kan variera i det oändliga. Det behövs markanläggare vid broar, tunnlar, flygplatser, industriområden, skolor eller varför inte på ett nöjesfält.

Asfaltering i litet och stort

Skulle du vilja jobba med asfalt kan det förekomma jobb ute på vägarna och då kan det hända att du får arbeta på nätter likväl som på dagtid. Det är vanligt att nattarbete förekommer då man behöver göra stora arbeten ute på motorvägar. Då går jobben i skift för att uppgiften snabbt ska bli klar, underlätta för trafik och slippa störningar.

Det är ett riskabelt arbete då man arbetar så nära bilar som kommer i full fart. Även om det är avspärrat och hastigheten är nedsatt till trettio kilometer i timmen kan det vara riskabelt. Då är det bra mycket säkrare att lägga asfalt på en garageuppfart.

Lämna arbetet åt en elektriker

26 aug 2020

Elarbeten är jobb som enbart utbildade elektriker kan utföra, och inget som en privatperson kan göra själv. Det finns mycket som kan gå fel med el så lämna det åt professionella elektriker.

För dig som planerar att renovera ditt hem finns det mycket som du kan göra själv. Du kan slå ner väggar (bara ha koll på viktiga ledningar och rör), du kan fixa toaletten eller kanske måla om hela huset. Det finns mycket i huset som du inte måste anställa professionell hjälp för, men att hantera el är inget du kan eller får göra själv. Elen måste du lämna åt en professionell elektriker, då det finns så många allvarliga risker med feldragningar och liknande. Det är inte enbart fara för personskador, utan det finns även fara för hela byggnaden då bränder kan uppstå.

Privatpersoner kan använda ROT-avdraget för att anställa elektriker

Är du en privatperson som är i behov av en elektriker, men du oroar dig för kostnaden? Det behöver inte alls bli dyrt. Du kan nämligen använda dig av ROT-avdraget så länge du anställer en firma som har F-skatt. ROT-avdraget är ett skatteavdrag som ligger på 30 % av arbetskostnaden. Det är ett avdrag som du kan använda för renovering, ombygge och tillbygge och det går att använda upp till 50 000 kronor per år. Det är för personer som arbetar, är över 18 år gamla och som står som husägare, vilket betyder att om ni är två i hushållet går det att använda 50 000 kronor per person och år. ROT-avdraget är ofta inkluderat i din offert, men om du inte är säker kan du alltid fråga firman.

Utbilda dig till elektriker

Känner du att du hade passat att jobba som en elektriker? Då finns det många vägar du kan ta för att nå ditt mål. Att jobba som elektriker är ett jobb där ingen dag är den andra lik, och det är ett jobb som alltid kommer att behövas. Du kan utbilda dig till elektriker redan på gymnasiet genom att välja el- och energiprogrammet med en inriktning på el-teknik, och efter detta göra en lärlingstid på ett år. Efter avslutad lärlingstid kommer du att få ett certifikat av Elbranschens Centrala Yrkesnämnd och du kan då jobba som elektriker. Det går även att utbilda sig till elektriker senare i livet genom att gå på yrkeshögskolan och sedan göra en lärlingstid. Det är utan tvekan ett användbart och spännande yrke.

När kaklet släpper i fogarna

11 aug 2020

Vad behövs för att kakel och fogar ska kunna hålla länge? Finns det några knep för att byta kakel på rätt sätt? Kan man byta kakel själv och var köper man ett kvalitativt och hållbart kakel?

Det finns många frågor kring ämnet kakel. Vi ska titta närmare på hur du kan lösa dina problem på bästa sätt. Att köpa kakel är en enkel sak. Det är bara att välja ut det du vill ha och beställa eller ta med det hem. Det som kan vara klurigt är att välja. Det finns så många alternativ att det ibland kan kännas övermäktigt att välja ut något bra. Det första du behöver ta hänsyn till är vad som är inom din budget. Sortera bort det som kan vara för dyrt. Det andra är att fundera på vilken eller vilka färger du kan tänka dig skulle sitta fint på väggar och golv. Det tredje är huruvida du föredrar stora eller små kakelplattor. Sedan är det bara att botanisera.

Vem sätter upp kaklet?

Det kan vara ett bra alternativ att låta ett proffs göra allt som har med våtrumsunderlag att göra. En vacker dag kanske du ska sälja din lägenhet eller ditt hus och den nya köparen kan då vilja ha ett intyg på att våtutrymmena är riktigt gjorda och vid en eventuell framtida fuktskada kan det vara bra att ha ett liknande intyg till försäkringsbolagen. Själva arbetet med att sätta upp ett kakel är ett arbete som kräver stor precision. Finns det en differens på bara några millimeter kan det sluta med att hela väggen ser ut att luta. Du bör ha gott om tid och vara en noggrann person om du aldrig satt upp kakel förut. De flesta ställen som säljer kakel har kakelsättare de kan rekommendera om du vill ha professionell hjälp.

Fogar och förarbete

För att få kaklet på plats behöver du använda så kallad fogmassa. Den är baserad på cement och bör vara smuts- och vattenavvisande. Det finns fogmassa för både inomhus- och utomhusbruk. När de keramiska kakelplattorna är lagda på ditt golv eller upptryckta på dina väggar ska det alltså fogas. Fogmassa finns i flera färger, från svart till vitt och mängder med nyanser däremellan. Du eller din hantverkare smetar ut fogmassan över de utrymmen som är mellan kakelplattorna med en bred spatel gjord för ändamålet. Därefter torkas kakelplattorna av med en mjuk och fuktig trasa. Se till att vara noga med själva hantverket.

Läs mer om kakel hos Höganäshuset.

Undvik olyckor när du ska gräva med hjälp av markentreprenad

24 jul 2020

Hur kan jag gräva ner en pool i min trädgård? Vad gör jag om avloppet på min tomt behöver bytas ut? När det kommer till markarbeten är det bra att söka hjälp av en markentreprenör i Stockholm.

Att anlita någon som har erfarenhet av att gräva i olika material och vet hur man arbetar på bästa sätt på just din tomt har många fördelar. Du riskerar inte att förstöra något i onödan och det färdiga resultatet blir optimerat utifrån var fukten på din tomt samlas. Du får hjälp med vilket material som ska användas för återfyllnad och du riskerar dessutom inte att några väsentliga ledningar eller rör i marken förstörs. Genom att anlita ett företag som arbetar med markentreprenad i Stockholm kan du få hjälp med hela processen från idén om vad det är du vill ha hjälp med till det färdiga resultatet. Kanske har du alltid drömt om att ha en egen pool eller så behöver avloppsledningarna till din fastighet bytas ut eller så är det dags för ny dränering.

Rätt utrustning för att utföra jobbet

Ett företag som jobbar med markentreprenad i Stockholm har dessutom alltid rätt utrustning för det jobb du vill ha hjälp med. Kanske behöver inte tomten grävas upp, det kan räcka med att fräsa upp ett spår i gräsmattan om det till exempel ska läggas ner en kabel för fiber. Om det är väldigt fuktigt och blött i marken är det bra att använda en maskin som ger ett lågt marktryck för att inte förstöra i onödan. Ibland krävs det bygglov eller andra tillstånd från kommunen, till exempel om ett nytt avlopp ska anläggas. Många entreprenörer kan hjälpa till även med detta så att du slipper ta hand om krångliga och tidskrävande byråkratiska processer. Oftast går det snabbare och blir billigare om någon som är van att göra den här typen av ansökningar sköter detta.

Möjlighet till rot-avdrag

När det kommer till markarbete är det oftast arbetskostnaden som är den största utgiftsposten. Men som privatperson har man ofta möjlighet att sänka denna kostnad med ungefär 30 procent tack vare sitt ROT-avdrag. De flesta företag inom markentreprenad i Stockholm som arbetar mot privatpersoner brukar ta hand om ROT-avdraget åt kunden. Oftast betalar du som kund 70 procent av kostnaden på fakturan till entreprenören och resterande 30 procent söker entreprenören om från Skatteverket för din räkning. Det brukar oftast framgå av offerten om det är du som kund som ska sköta ROT-avdraget eller om entreprenören gör det. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.markentreprenadstockholm.se/

← Äldre inlägg