Blogg

Ge golven vad de behöver

13 apr 2021

Är det dags att ge ditt golv den kärlek det behöver? En regelrätt golvslipning med efterföljande behandling är då vad det handlar om. Sedan kan du njuta av dina golv lång tid framöver.

Golven slits samtidigt som livet fortgår. Det går i samma takt ungefär. Efter ett antal år kan ett golv vara ordentligt slitet. Om man har ett golv av trä kan man skatta sig lycklig. Då är det bara att ge det en omgång med slipmaskinen och så en eller ett par strykningar med någon form av behandling. Kanske olja, lasyr eller bets? Sedan är golvet som nytt och klarar många år till av livet. Svårare än så är det inte. Fast om man inte har rätt kunskap och rätt verktyg, är det kanske inte fullt så enkelt.

Rätt person för ditt golv

Vad gör man om man saknar det som krävs för att kunna fixa golven? Jo, man hittar någon som har det där som man själv inte har, vilket förmodligen är både know-how och verktyg. Den rätta personen är förstås en golvexpert. Ett proffs som kan både golvslipning och behandling. Vissa tycker kanske att det känns lite obehagligt att lägga sitt golv i händerna på någon annan. Nästan som en otrohetsaffär. Men det är bara att inse, att en expert kan ge ditt golv vad det behöver. När proffset sedan är klar med sitt jobb, kan du och ditt golv fortsätta er relation lite mer friktionsfritt. Kanske håller det för en livslång kärleksrelation? Läs mer om golvslipning på denna sida: golvslipningtäby.net

Takläggaren ger huset i Haninge ny fräschör

10 apr 2021

Har du ett trevligt hus men där taket är slitet och fult? Det kanske rentav regnar in lite eller så har mossan fått fäste på ett oönskat sätt. Låt takläggaren komma att titta och ge förslag.

Det behöver inte bli dyrt, och man behöver inte lägga ett helt nytt tak. Det vore ju trevligt att få ett helt nytt, men i många fall kan man förbättra det gamla för en mycket mindre slant. Om man till exempel anlitar en erfaren takläggare i Haninge får man proffstips på hur man kan göra. Visst slitage blir det alltid på gamla hus, men du kan själv göra mycket för att hålla det i trim. Du kan se efter det regelbundet och hålla mossa borta med medel som är avsedda för det.

De bästa råden från takläggaren

Har du ett plåttak, kanske du behöver måla det innan rosten får fäste. Har man takpannor ska man kolla så att det inte har blåst bort några, att allt ser bra ut och att de är hela. Be takläggaren att kontrollera takläkt, stuprör och hängrännor. Dessutom kanske du ska kolla taksäkerheten. På gamla tak kan det behövas lite nya vajrar och steg och annat, så att det är säkert för hantverkare att gå där.

Det är mycket en fastighetsägare behöver hålla reda på, men om du tillkallar en expert får du både goda råd och vettiga alternativ. När ni har pratat igenom det hela blir det kanske ett helt nytt tak i alla fall.

Ett uppenbart problem

6 apr 2021

När man kör längs vägarna i Sverige ser man ofta helt fallfärdiga trähus. Man har låtit det gå så pass långt att de behöver rivas. Taket har fallit in och det kan innebära fara att vistas där.

Man blir snabbt hemmablind. Trots att man ser att något behövs göras skjuter man på det. Inte konstigt, lönen kommer in och efter att alla räkningar är betalda är nästan allt borta. Hur ska man kunna ta tag i renoveringar nu? Man tänker att lite till klarar det sig. För man vet inte förrän det gått för långt att det har gått för långt. När det gäller taket kan man inte tänka så, det kan bli en ren hälsofara att vistas där om inte taket håller tätt. Det kan innebära fukt längs väggarna som bildar mögel. Då blir det en ännu större kostnad att ha att göra med.

En lite lägre kostnad

Såklart ska man vara smart och försöka hålla nere på kostnaden så mycket som möjligt. Med hjälp av rot-avdraget drar du ned kostnaden en hel del. Takläggaren kostar oftast mellan 500 och 600 kronor timmen. Efter det kommer rot-avdraget in på ca 30% upp till 50 000, är ni då två som äger och bor i huset kan ni båda ha rätt till det. Kontakta en takläggare i Örebro för att få en offert på arbetet. Kolla så de har räknat in rot-avdraget. Ni får tänka detta som en investering. Taket håller länge och med det bytt kommer ni inte att behöva byta det igen på många år.

Underhåll för marken

30 mar 2021

Behöver du hjälp med att få ordning på trädgården? År efter år samlas det större mängder vatten där. Det tar nästan hela sommaren innan marken torkat upp igen. Lös problemet en gång för alla.

Det är ett hopplöst fall, det måste vara för att det lutar så mycket som vattnet samlas. Att marken är obrukbar ett tag är en sak. Men rädslan att det ska söka sig ned och bli fukt på huset är en helt annan. Detta måste lösas.

Hur gör man för att plana ut marken? Är det ens det som behövs? Alla dessa frågor har en markentreprenad koll på. De kan komma ut och se över vad som behöver göras. De är specialister på marken, både förberedande och för underhåll. Som markentreprenad arbetar man ofta inom olika saker. Det kan vara förberedande inför husbygge, plantering, asfaltering och en hel del andra saker.

Från start till slut

När du anlitar en markentreprenad får du en färdig tjänst. Det innebär att de hjälper dig från start till slut. För att få fram de bästa erbjudandena för dig bör du kontakta några olika företag. Många erbjuder idag kostnadsfri konsultation.

Det finns många saker du kan göra själv. Är det däremot saker du inte har koll på kan det sluta med en ännu större kostnad och mer problem. Vare sig du planerar en ny väg in till din nybyggda stuga, gräsmattan som är för dålig och bildar en sjö varenda höst eller något annat - kontakta en markentreprenad. De ser till att det blir rätt direkt. Mer information om markentreprenad här: markentreprenadgöteborg.nu

Nya garderober i Nyköping

30 mar 2021

För den som själv kan snickra verkar inget omöjligt. Men om man saknar erfarenhet och inte har några proffs i vänkretsen, är det allra bäst att anlita en snickare så att resultatet blir bra.

Var man än bor är det lätt att hitta en snickerifirma som kan göra just de förändringar man vill ha i sitt hus. Exempelvis kan en professionell snickare i Nyköping lätt installera nya garderober eller en helt ny trappa. Det man inte kan göra själv i renoveringsväg är det bäst att lämna till yrkesmän som kan sitt jobb. Dels blir det bra, och dels går det fortare för den som har vana. Du har allt att vinna på detta, för du får ett bestående resultat och får snabbt de nya snickerierna på plats.

Tummen mitt i handen

Många hemmafixare vill framstå som extremt händiga, och är rädda att någon tror att de har tummen mitt i handen, det vill säga är opraktiska och okunniga. Tänk inte så, för det är bättre att göra små saker, som man gör bra, och lämna större och kluriga uppdrag till den som verkligen behärskar sitt ämne. Ditt hus i Nyköping mår så mycket bättre av att renoveras av en professionell snickare, och med ROT-avdraget kan du som privatperson spara in delar av arbetskostnaden. Dessa pengar behöver du inte lägga ut, för de brukar dras av direkt på fakturan från snickaren. Be om en offert och anlita ett seriöst företag som har försäkring och som lämnar garanti på sitt arbete.

Planera bygget i tid

26 mar 2021

Det tar ofta länge från att man tänker tanken till att man börjar. Vill du bygga ut, börja tänka igenom det i tid. Var inte rädd för att ta hjälp av någon. En utbyggnad kan bli lönsam i längden.

Ni bor i det perfekta lilla huset. Det är alldeles ”lagom’’, som vi brukar säga, till er lilla familj. Att få se barnen växa upp med natur runt omkring sig, inget gör det värt att lämna det stället. Inte ens den lilla bullen i magen. En utbyggnad av huset är det enda alternativet. Här ska även denna lillknodd få växa upp.

Planeringen påbörjades så fort pluset på stickan visades. Nu är det 7 månader kvar, sen är bebis ute och huset behöver vara färdigt. Första steget är att ta kontakt med snickare. Från dem kan ni få stor hjälp, både med planering och själva bygget.

Glöm inte bort viktiga saker

När man gör en utbyggnad av huset kan det krävas att man söker om bygglov. Detta kan ta lite tid att få, så var ute i god tid. Snickare kan även hjälpa till med placering av utbyggnaden, de har full koll på var man kan riva och inte. Anlita en snickare i Nyköping som kan sin sak, fråga gärna några olika om offert på arbetet. När ni anlitar snickare kan ni även ha rätt till ROT-avdraget, kolla så det är inräknat. Ni kommer se ert hus bli större dag för dag. Med snickares hjälp går det snabbt och smidigt att bygga ut.

Vinn dyrbara sekunder med brandtätning

17 mar 2021

Mångas värsta mardröm är en brand. Även om alla skulle klarar sig bra, är det en stor sorg att se hela ens hem brinna upp. En brand sprider sig snabbt om det inte finns något som hindrar den.

Man kan göra mycket för att hindra branden från att släppas lös. Till exempel se till så all el är rätt dragen, aldrig lämna ljus igång obevakat, inte lämna hemmet medans diskmaskinen eller tvättmaskinen är igång, mm. Trots att man gör allt enligt konstens alla regler kan man inte försäkra sig om att det inte börjar brinna, däremot kan man vara förberedd. Se till att ha snabb tillgång till brandsläckare och brandfilt om det behövs. Brandvarnare bör finnas i varenda rum, eller i alla fall varenda våningsplan, och gärna testas då och då för att se att de funkar som de ska.

En viktig säkerhetsåtgärd

En annan väldigt bra sak är att göra en brandtätning. Tack vare denna tätning får ni mer tid på er att kunna ta er ut. Dessutom finns det även en större chans att ni faktiskt lyckas släcka branden. En brandtätning gör man inne i väggarna. Man använder material som stenull och tätar. Detta gör att röken har svårare att ta sig vidare och även branden. Vare sig man bor i hus eller lägenhet är det väldigt bra att ha. Bor man i nyare hus har de ofta något form av brandskydd. Är du dock osäker bör du kolla upp vad som finns. Snåla aldrig med säkerheten i huset. Läs mer om brandtätning här: brandtätning.net

Planera badrummet rätt

11 mar 2021

En badrumsrenovering är inget litet projekt och det finns mycket som kan gå fel där om man inte ser upp. Att noga förbereda och planera är därför a och o, men även att välja rätt hantverkare.

Planeringen är jätteviktig i en badrumsrenovering. Enklast är att först sätta en budget över hur mycket badrummet får kosta. Då spar man mycket tid när man sedan börjar titta på olika material och inredning, eftersom dessa finns i alla möjliga prisklasser. Många drömmer om ett lite lyxigare badrum, och även med en liten budget kan små saker ge det där lilla extra. Att exempelvis betala några tusenlappar mer för att få golvvärme installerat kan ge den där lyxkänslan som man längtat efter. Även om det innebär en högre renoveringskostnad höjer det också värdet på bostaden.

Fel hantverkare kan innebära att hemförsäkringen inte gäller

Badrummet är det rum som man helst inte ska renovera själv, eftersom det är viktigt att tätskikt, golvbrunn och rörinstallationer blir rätt, så att inte fuktskador uppstår. De hantverkare man anlitar måste vara särskilt certifierade för att få utföra arbeten i våtrum, annars gäller inte hemförsäkringen om det skulle uppstå problem. Att anlita vilka hantverkare som helst duger alltså inte. Enklast är att välja ett byggföretag som erbjuder totalentreprenad eftersom man då slipper skriva kontrakt med flera olika hantverkare. Men det kan vara bra att först jämföra priser mellan olika byggfirmor specialiserade på renovering av badrum. Kontakta därför ett par olika och be om ett kostnadsförslag, men även referenser, och kolla upp dessa. Läs mer om badrumsrenoveringar på denna sida: badrumsrenoveringbromma.nu

När du ska bygga om

10 mar 2021

Har familjen vuxit? Eller känns det bättre att säga att huset har krympt? Givetvis kan det inte vara på det viset. Det finns olika alternativ; flytta till större eller bygg ut det ni redan har.

Man kan inte planera sitt liv efter sitt boende, eller jo, till viss del. Men vill man ha två barn och det inte finns utrymme, då ska man inte låta det stoppa en. Utrymmet går att fixa, man behöver inte köpa nytt. Det räcker med att bygga ut. Givetvis finns det även andra lösningar. Har ni till exempel ett väldigt stort vardagsrum kanske ni vill dela av det så det blir ett till rum. Problem är till för att lösas och den händiga snickaren löser denna typ av problem.

Anlita rätt snickare

Det kan kännas som en djungel när man går igenom de olika snickarna, det finns många olika att välja bland. Hur vet man vem som är rätt? Ska du anlita en snickare i Nacka så finns det bra företag som erbjuder sina tjänster. Det du kan göra för att underlätta är att ringa några olika. Fråga efter offert på hela arbetet.

De flesta snickare är väldigt upplysta och hänger med på trenderna. De har dessutom oftast en hög kundservice och vill inget hellre än att hjälpa dig med ditt arbete. Som snickare arbetar man med många olika saker. Ska du till exempel byta fönster så kan snickare även då vara de som hjälper dig. Hitta rätt snickare för dig.

Stabilt och vackert tak

15 feb 2021

Med ett vackert och stabilt tak kan man vara både stolt och trygg. Ett tak ska tåla allt i regn, snö och vindar som vädrets makter kan hitta på. Det är därför viktigt att välja rätt tak för huset.

Idag finns det en mängd olika takbeklädnader och det kommer hela tiden nya. Halmtaket eller vasstaket är en slags tak som är mycket populär söderut i landet. Men det finns också levande tak, som består av sedumväxter. Man kan välja ett plåttak, som är ett mycket tåligt och hållbart material. Dessutom kan man måla om det när det börjar se tråkigt ut och för att slippa rost. Papptak är en slags tak som har en ytpapp som är annorlunda än den underlagspapp som finns under de flesta andra typer av tak. Men vanligast är nog ändå tegeltaket. Det betyder takpannor som är gjorda av tegel och som finns i ett flertal färger.

Hållbart i lång tid

Att lägga om ett tak är både dyrt och tar också ganska lång tid. Därför vill de flesta bostadsägare att det tak man väljer ska hålla så länge som möjligt. I jämförelse av livslängd för tegeltak är det en av de takbeläggningar som håller allra längst. Det ska mycket till för att takpannorna ska skadas eller behöva bytas ut. Oftast är det starka vindar som kan få takpannorna att förflytta sig. Men fördelen är då att man lätt kan sätta tillbaka de som är hela och det är enkelt att byta ut dem mot nya vid skador.

När du behöver riktiga konstruktionsritningar

9 feb 2021

Arkitekter, konstruktörer och inredare kan hjälpa dig med riktiga ritningar som behövs i samband med bygglov eller anlitande av byggare på mer detaljerade och omfattande uppdrag.

När du ska bygga nytt, bygga ut eller bygga till och det krävs bygglov för bygget är det bra att ta kontakt med experter. Du söker bygglovet hos din kommun och i de ansökan ska du bland annat bifoga konstruktionsritningar, bygglovsritningar, energiberäkningar och mer. Kan du inte detta så är det smart att kontakta en erfaren arkitektbyrå eller liknande. Inom arkitekt- och konstruktörsyrken är det millimeternoga att mått, instruktioner och ritningar stämmer så att allt går ihop precis som det ska. Vi har inte plats för fler lutande torn i världen. Idag utförs därför detaljerade konstruktionsritningar i speciella datorsystem som går att zooma in och ut med på varenda liten detalj.

Att ta hjälp i samband med bygglov

När ni ska ansöka om bygglov hos kommunen är det alltså en klar rekommendation att involvera en erfaren arkitekt eller inredare som hjälper till med konstruktionsritningar och övrig information som ni behöver. Det är en smidig process som börjar med att ni som kund presenterar era byggplaner. Ni pratar igenom allt och byrån tar därefter fram professionella konstruktionsritningar och annat som kommunen kan komma att kräva. När ritningarna är godkända av kommunen får ni bygglovet beviljat och ett startbesked för bygget. I och med att arkitekten har noggranna ritningar vet ni även hur mycket material som går åt i bygget och de ekonomiska kalkylerna är från start tillförlitliga.

En brandtätning saktar ned brandens framfart

1 feb 2021

Redan i planeringsstadiet när man bygger nytt är det väldigt viktigt att ha brandtätning i åtanke så att byggnaden byggs säker och så att ett eventuellt brandförlopp blir långsammare.

En brand som bryter ut kan sprida sig fruktansvärt snabbt och därför kan den bli mycket svår att få stopp på. Men med hjälp av säkra byggnader blir det lite lättare att släcka en brand. Det är med hjälp av brandtätning som man ser till att en byggnad är säker. Redan på planeringsstadiet som man ska börja utforma arbetet med brandtätning.

När ska man använda sig av brandtätning?

Brandtätning ska användas både i olika sorters byggnader och andra konstruktioner som kräver ett brandskydd. För att hitta information om brandskyddskrav kan man kontakta Boverket. Man kan också läsa sig till den information man behöver. Den finns i Boverkets byggnadsregler som man kan läsa på internet.

När man gör en brandtätning ser man till att hindra brandgas att ta sig igenom väggar, golv och tak. Det arbetet genomförs med hjälp av olika hjälpmedel. För att lyckas bra med en brandtätning är det bäst och säkrast att anlita professionell hjälp, för då vet man att byggnaden blir helt säker. Dessutom behöver man inte riskera att måsta göra ännu en brandtätning efter ett eventuellt misslyckat arbete. En upprepning som kommer att medföra trista, extra utgifter.

Det finns flera saker man kan göra för att hindra en eventuell brands framfart och det är bland annat med brandtätning, brandskyddsmålning och brandisolering. Mer information om brandtätning hittar du här: brandtätning.net

Förläng säsongen med en inglasad balkong

23 jan 2021

Utnyttja det extra utrymmet i din lägenhet även utanför sommarhalvåret. Med en inglasad balkong kan du använda balkongen året om och få glädje av den även under vintern när det är kallt.

Ingen lägenhet är komplett utan en balkong. Att få sitta ute en ljummen sommarkväll på sin balkong i söderläge är svårt att motstå. För många är det helt och hållet nödvändigt att ha det utrymmet i sin lägenhet för att kunna gå ut och få lite frisk luft. Det är som ett rum till under sommaren. Under vinterhalvåret står den mest oanvänd dock. Men hur skulle det vara om du hade kunnat få använda din balkong hela året om? Med en inglasad balkong är det fullt möjligt. Då blir det ungefär som ett uterum. Stäng fönsterna om vinterhalvåret och sitt ute på balkongen insvept i en filt och lös korsord om vinterkvällarna. Det är en mysighetsfaktor som få saker kan mäta sig med.

Fler dagar på balkongen

Föreställ dig själv hur mycket du skulle kunna använda din balkong till men som du inte gör på grund av vädret. En balkong utan glas är extremt väderberoende. Som vi alla vet har vi ganska få dagar med gassande sol i Sverige som bjuder in till att sitta och njuta på balkongen. Därför står den orörd större delen av året. Det är ett slöseri som kan åtgärdas med hjälp av modern balkonginglasning i Västerås. Potentialen blir en helt annan än med en balkong utan glas.

När ytan tas bort

19 jan 2021

Golv som ser gamla och slitna ut kan sänka värdet på en bostad ganska markant. Men med kunskap och bra utrustning går det att snabbt och billigt få golven som nya igen, om de är slipningsbara.

Smink i ett ansikte är ett mycket litet lager färg som gör en enorm skillnad. Lite så är det också med ytan på ett slipningsbart golv. För ett golv som kan se ut att vara helt utom all typ av räddning, och måste brytas upp och bytas ut, kan med hjälp av en enkel golvslipning se ut som nytt igen. Är man en modig och händig person så kan man försöka sig på det själv. Eller så tar man det säkra före det osäkra och anlitar ett proffs till uppdraget.

Som smaken är idag

Om man vill slipa om ett golv så bör man först och främst kontrollera att det är ett golv som går att slipa om. När det är gjort så är det bara att börja planera vilken ytbehandling man önskar sig, efter slipningen. Kanske vill man ha en ofärgad lack, en heltäckande färg eller en färg med nyans där ådringen kan ses igenom.

Det går också att använda sig av flera heltäckande färger och göra mönster som bårder, rutor eller figurer på golvet. På det sättet kan man skapa precis det golv som man önskar sig. Skulle man inte bli nöjd så är det bara att måla om igen. Med eller utan en ny slipning av golvet. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: golvslipningvästerås.se

Vad är en stålkonstruktion för dig?

19 jan 2021

Stål används till en mängd olika konstruktioner, och det förknippas med kvalitet och stabilitet. Det är stadiga balkar, rostfria rör och något man litar på kan vara bärande i en byggnad.

Ska du bygga något stabilt, vill du säkert köpa stål till det. Byggmästare och verkstäder är stora kunder för stålstänger, balkar och rör. I husbyggen finns det stålkonstruktioner med fyrkantiga rör, så kallade hålprofiler, men också avloppsrör och ventilationsrör. Men som privatperson köper man också stålkonstruktioner, fast man inte tänker på det. Ditt möblemang därhemma, till exempel, kan mycket väl ha stålrör i sin konstruktion.

Stål i möblemanget

Moderna soffor, läsfåtöljer och bord är inte längre solida och tunga möbler, utan ofta har de ben av blanka stålrör eller en ram som det är spänt tyg över. Ibland har de dynor av skinn. Hela konstruktionen andas lyx, modernitet och kvalitet. Det är också lättstädat. Man kommer åt med dammsugaren och möblerna är lättare, fastän de är stabila.

Stål är egentligen förädlat järn. Det har bearbetats så att det inte rostar, och så att det är hållbart länge. Vi köper ofta stål från Tyskland, som är en stor handelspartner när det gäller kvalitetsprodukter och råvaror. Så vad är en bra stålprodukt för dig? Är det solstolen, eller är det dina nya köksredskap i rostfritt stål, eller trappräcket eller något annat? Vi omges av stålkonstruktioner överallt. De kan vara stora eller små, men vi har vant oss vid att ha dem i vår vardag, och de underlättar vår tillvaro.

← Äldre inlägg