Blogg

Stabilt och vackert tak

15 feb 2021

Med ett vackert och stabilt tak kan man vara både stolt och trygg. Ett tak ska tåla allt i regn, snö och vindar som vädrets makter kan hitta på. Det är därför viktigt att välja rätt tak för huset.

Idag finns det en mängd olika takbeklädnader och det kommer hela tiden nya. Halmtaket eller vasstaket är en slags tak som är mycket populär söderut i landet. Men det finns också levande tak, som består av sedumväxter. Man kan välja ett plåttak, som är ett mycket tåligt och hållbart material. Dessutom kan man måla om det när det börjar se tråkigt ut och för att slippa rost. Papptak är en slags tak som har en ytpapp som är annorlunda än den underlagspapp som finns under de flesta andra typer av tak. Men vanligast är nog ändå tegeltaket. Det betyder takpannor som är gjorda av tegel och som finns i ett flertal färger.

Hållbart i lång tid

Att lägga om ett tak är både dyrt och tar också ganska lång tid. Därför vill de flesta bostadsägare att det tak man väljer ska hålla så länge som möjligt. I jämförelse av livslängd för tegeltak är det en av de takbeläggningar som håller allra längst. Det ska mycket till för att takpannorna ska skadas eller behöva bytas ut. Oftast är det starka vindar som kan få takpannorna att förflytta sig. Men fördelen är då att man lätt kan sätta tillbaka de som är hela och det är enkelt att byta ut dem mot nya vid skador.

När du behöver riktiga konstruktionsritningar

9 feb 2021

Arkitekter, konstruktörer och inredare kan hjälpa dig med riktiga ritningar som behövs i samband med bygglov eller anlitande av byggare på mer detaljerade och omfattande uppdrag.

När du ska bygga nytt, bygga ut eller bygga till och det krävs bygglov för bygget är det bra att ta kontakt med experter. Du söker bygglovet hos din kommun och i de ansökan ska du bland annat bifoga konstruktionsritningar, bygglovsritningar, energiberäkningar och mer. Kan du inte detta så är det smart att kontakta en erfaren arkitektbyrå eller liknande. Inom arkitekt- och konstruktörsyrken är det millimeternoga att mått, instruktioner och ritningar stämmer så att allt går ihop precis som det ska. Vi har inte plats för fler lutande torn i världen. Idag utförs därför detaljerade konstruktionsritningar i speciella datorsystem som går att zooma in och ut med på varenda liten detalj.

Att ta hjälp i samband med bygglov

När ni ska ansöka om bygglov hos kommunen är det alltså en klar rekommendation att involvera en erfaren arkitekt eller inredare som hjälper till med konstruktionsritningar och övrig information som ni behöver. Det är en smidig process som börjar med att ni som kund presenterar era byggplaner. Ni pratar igenom allt och byrån tar därefter fram professionella konstruktionsritningar och annat som kommunen kan komma att kräva. När ritningarna är godkända av kommunen får ni bygglovet beviljat och ett startbesked för bygget. I och med att arkitekten har noggranna ritningar vet ni även hur mycket material som går åt i bygget och de ekonomiska kalkylerna är från start tillförlitliga.

En brandtätning saktar ned brandens framfart

1 feb 2021

Redan i planeringsstadiet när man bygger nytt är det väldigt viktigt att ha brandtätning i åtanke så att byggnaden byggs säker och så att ett eventuellt brandförlopp blir långsammare.

En brand som bryter ut kan sprida sig fruktansvärt snabbt och därför kan den bli mycket svår att få stopp på. Men med hjälp av säkra byggnader blir det lite lättare att släcka en brand. Det är med hjälp av brandtätning som man ser till att en byggnad är säker. Redan på planeringsstadiet som man ska börja utforma arbetet med brandtätning.

När ska man använda sig av brandtätning?

Brandtätning ska användas både i olika sorters byggnader och andra konstruktioner som kräver ett brandskydd. För att hitta information om brandskyddskrav kan man kontakta Boverket. Man kan också läsa sig till den information man behöver. Den finns i Boverkets byggnadsregler som man kan läsa på internet.

När man gör en brandtätning ser man till att hindra brandgas att ta sig igenom väggar, golv och tak. Det arbetet genomförs med hjälp av olika hjälpmedel. För att lyckas bra med en brandtätning är det bäst och säkrast att anlita professionell hjälp, för då vet man att byggnaden blir helt säker. Dessutom behöver man inte riskera att måsta göra ännu en brandtätning efter ett eventuellt misslyckat arbete. En upprepning som kommer att medföra trista, extra utgifter.

Det finns flera saker man kan göra för att hindra en eventuell brands framfart och det är bland annat med brandtätning, brandskyddsmålning och brandisolering. Mer information om brandtätning hittar du här: brandtätning.net

Förläng säsongen med en inglasad balkong

23 jan 2021

Utnyttja det extra utrymmet i din lägenhet även utanför sommarhalvåret. Med en inglasad balkong kan du använda balkongen året om och få glädje av den även under vintern när det är kallt.

Ingen lägenhet är komplett utan en balkong. Att få sitta ute en ljummen sommarkväll på sin balkong i söderläge är svårt att motstå. För många är det helt och hållet nödvändigt att ha det utrymmet i sin lägenhet för att kunna gå ut och få lite frisk luft. Det är som ett rum till under sommaren. Under vinterhalvåret står den mest oanvänd dock. Men hur skulle det vara om du hade kunnat få använda din balkong hela året om? Med en inglasad balkong är det fullt möjligt. Då blir det ungefär som ett uterum. Stäng fönsterna om vinterhalvåret och sitt ute på balkongen insvept i en filt och lös korsord om vinterkvällarna. Det är en mysighetsfaktor som få saker kan mäta sig med.

Fler dagar på balkongen

Föreställ dig själv hur mycket du skulle kunna använda din balkong till men som du inte gör på grund av vädret. En balkong utan glas är extremt väderberoende. Som vi alla vet har vi ganska få dagar med gassande sol i Sverige som bjuder in till att sitta och njuta på balkongen. Därför står den orörd större delen av året. Det är ett slöseri som kan åtgärdas med hjälp av modern balkonginglasning i Västerås. Potentialen blir en helt annan än med en balkong utan glas.

När ytan tas bort

19 jan 2021

Golv som ser gamla och slitna ut kan sänka värdet på en bostad ganska markant. Men med kunskap och bra utrustning går det att snabbt och billigt få golven som nya igen, om de är slipningsbara.

Smink i ett ansikte är ett mycket litet lager färg som gör en enorm skillnad. Lite så är det också med ytan på ett slipningsbart golv. För ett golv som kan se ut att vara helt utom all typ av räddning, och måste brytas upp och bytas ut, kan med hjälp av en enkel golvslipning se ut som nytt igen. Är man en modig och händig person så kan man försöka sig på det själv. Eller så tar man det säkra före det osäkra och anlitar ett proffs till uppdraget.

Som smaken är idag

Om man vill slipa om ett golv så bör man först och främst kontrollera att det är ett golv som går att slipa om. När det är gjort så är det bara att börja planera vilken ytbehandling man önskar sig, efter slipningen. Kanske vill man ha en ofärgad lack, en heltäckande färg eller en färg med nyans där ådringen kan ses igenom.

Det går också att använda sig av flera heltäckande färger och göra mönster som bårder, rutor eller figurer på golvet. På det sättet kan man skapa precis det golv som man önskar sig. Skulle man inte bli nöjd så är det bara att måla om igen. Med eller utan en ny slipning av golvet. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: golvslipningvästerås.se

Vad är en stålkonstruktion för dig?

19 jan 2021

Stål används till en mängd olika konstruktioner, och det förknippas med kvalitet och stabilitet. Det är stadiga balkar, rostfria rör och något man litar på kan vara bärande i en byggnad.

Ska du bygga något stabilt, vill du säkert köpa stål till det. Byggmästare och verkstäder är stora kunder för stålstänger, balkar och rör. I husbyggen finns det stålkonstruktioner med fyrkantiga rör, så kallade hålprofiler, men också avloppsrör och ventilationsrör. Men som privatperson köper man också stålkonstruktioner, fast man inte tänker på det. Ditt möblemang därhemma, till exempel, kan mycket väl ha stålrör i sin konstruktion.

Stål i möblemanget

Moderna soffor, läsfåtöljer och bord är inte längre solida och tunga möbler, utan ofta har de ben av blanka stålrör eller en ram som det är spänt tyg över. Ibland har de dynor av skinn. Hela konstruktionen andas lyx, modernitet och kvalitet. Det är också lättstädat. Man kommer åt med dammsugaren och möblerna är lättare, fastän de är stabila.

Stål är egentligen förädlat järn. Det har bearbetats så att det inte rostar, och så att det är hållbart länge. Vi köper ofta stål från Tyskland, som är en stor handelspartner när det gäller kvalitetsprodukter och råvaror. Så vad är en bra stålprodukt för dig? Är det solstolen, eller är det dina nya köksredskap i rostfritt stål, eller trappräcket eller något annat? Vi omges av stålkonstruktioner överallt. De kan vara stora eller små, men vi har vant oss vid att ha dem i vår vardag, och de underlättar vår tillvaro.

Huvudet på spiken!

28 dec 2020

Bygga till, bygga om eller renovera? Yrkeskunniga byggare hjälper till att planera och genomföra arbetet så det blir som man tänkt. Då blir jobbet ordentligt gjort från start till mål.

Långt bak i huvudet ligger renoveringsplanerna och gnager. Ibland är det långt från plan till handling och svårt att få tummen ur. Det kan vara att man vill bygga ut för att få mer plats eller bygga om för att få en bättre planlösning.

Har man svårt att komma igång med arbetet själv kan man kontakta en byggfirma. De har yrkeskunnigt folk som kan utföra arbetet som man vill ha det. Erfarna byggare har en stor kunskap och tips på smarta lösningar och idéer.

En firma - flera kunskapsområden

Självklart är byggfirmans personal yrkesutbildad och har lång erfarenhet. Många firmor har anställda inom olika gebit när det gäller byggnation. Kunderna behöver bara vända sig till en firma men ändå få hjälp inom skilda områden som takläggning, snickeri och tapetsering.

Innan en byggnation startar ska kund och företag kommit överens om både ett kostnadsförslag och en tidsplan. Detta så det inte blir några överraskningar från något håll, utan att båda parter är trygga i sina avtal. Det kanske inte är en självklarhet, men man bör ta in offertförslag från ett par olika firmor för att veta att man gör det bästa valet. Ofta vill byggfirman komma ut och titta på vad det är som skall göras. Det underlättar för dem att ha sett vad man vill ha gjort när de lägger upp en kostnadsplan. Läs mer om byggföretag på denna webbsida: https://www.byggföretagumeå.se

Ge rummet ett nytt golv

17 dec 2020

När man lägger ett nytt golv kan det verkligen se ut som om man gjort mycket mer. Golvet är det man ser mest i ett rum. Vad föredrar du för golv? Åt det varmare hållet, kallare eller något annat?

Funderar man på att lägga in ett nytt golv bör man ta hjälp av en professionell golvläggare. De tar bort det gamla och lägger in det nya. Många väljer att lägga golv själv, vilket kan gå bra, men det kan också gå dåligt.

De vanligaste golven i Sverige är just trägolv, detta då vi är så rika på skog. Trä är ett levande material och påverkas av årstiderna. Med en golvläggare kommer trägolvet bli rätt lagt ändå. När golvet är på plats ska även en efterbehandling göras, och den måste passa in på materialet du ska ha.

Vill du ha kakel på toaletten?

Kakel blir mer och mer populärt i hemmen hela tiden. Det är otroligt praktiskt att ha i badrummet, dessutom är det snyggt. Det är enkelt att torka av, och kommer vatten utanför torkar man snabbt upp det med en trasa.

Det finns många olika färger och mönster man kan välja när man kaklar, du kan helt kakla rummet efter din stil. Vill du lägga in ett kakelgolv? Det är en del saker som ska göras när man kaklar. Anlita en golvläggare som kan lägga in ditt kakel, då blir det professionellt lagt direkt. Du hittar bra golvläggare i Västerås och andra i kommuner genom att söka på internet.

Att välja rätt tak

16 dec 2020

Vad ska man tänka på när man ska lägga om sitt tak? Är det skillnad på att lägga ett nytt tak eller renovera ett gammalt? Här kommer tips på olika takbeklädnader och vem man kan anlita som takläggare.

När man ska lägga ett nytt tak, eller lägga om ett gammalt, är det flera olika saker som är viktiga att tänka på. Dels är det hur takbeklädnaden ser ut hos övrig närstående bebyggelse. En takbeklädnad ska ibland godkännas av bygglovsenheten och då brukar man föredra något som passar in. Men det är också viktigt att man väljer en takbeklädnad som passar med takets utformning och taklutning. Tegelpannor är till exempel inte lämpliga för ett tak med låg lutning. Där passar inte heller ett halmtak som beklädnad.

Hjälp med takläggning

Skillnaden mellan att lägga om ett gammalt tak och att lägga ett nytt är egentligen bara att det gamla taket behöver rivas. Då får man också välja en ny takbeklädnad som ska läggas. Om man exempelvis haft ett lättare tak så kan takkonstruktionen behöva stärkas ifall man går över till en tyngre takbeklädnad.

Är man inte bekväm med höjder eller kunnig inom takläggning så är det klokt att ta hjälp. Med hjälp av en takläggare i Borlänge, och på andra orter, så kommer arbetet gå mycket snabbare. Det är också mycket att tänka på gällande skydd mot fukt, lufttillgång och bärighet som ett proffs kan i ryggmärgen. Man kan även be om råd gällande bäst passande takbeklädnad för huset.

Anlita en snickare till renoveringen

10 dec 2020

Funderar du på att renovera din bostad och förnya ditt hem? Då kan det vara en bra ide att anlita en professionell snickare som gör jobbet åt dig. På det sättet vet du att arbetet genomförs korrekt.

Det finns mycket att tänka på när det är dags för renovering och det är lätt att snabbt ta på sig för mycket. Plötsligt bor man i en byggröra med halvfärdiga projekt till höger och vänster och man undrar vad som egentligen hände. För att undvika sådana misstag så är det första man bör göra när man planerar en renovering just det; Planera. Skriv en klar och tydlig lista på vad som behövs göras, vem som ska göra det och när det ska vara gjort. Var noga med att ge dig själv gott med tid att avsluta ditt projekt och räkna med att allting tar längre tid än vad du tror.

Gör en lista på vad du behöver

Skriv även en lista på vad du behöver införskaffa inför din renovering. Ta med allting från verktyg till byggmaterial och se över vad du redan har hemma. På det sättet undviker du jobbiga överraskningar halvvägs igenom renoveringen. Det är även viktigt att våga anlita och be om hjälp när det behövs. Ett misstag många människor gör är att tro att de klarar av mer än vad de faktiskt gör. Ibland kan det faktiskt vara bättre att anlita en snickare för att se till att projektet utförs på rätt sätt.

Finare trädgård med fler material

8 dec 2020

Har du funderat på att skapa snygga dekorationer i trädgården med hjälp utav marksten? Skapa små sittytor eller rabatter med hjälp av vackra stenar. Ta hjälp av experter för bästa resultat.

De allra flesta trädgårdarna har enbart gräsmatta på marken. Har du ens tänkt på alla andra material du kan använda dig av för att skapa skönhet omkring dig? Förutom gräs finns en mängd olika marktäckande växter som alternativ och givetvis alla olika typer av grus, stenläggningar och plattsättningar. Dela upp trädgården i flera olika miljöer eller rum med hjälp av inramningar såsom spaljeer, häckar och buskar. Skapa trädgårdens olika golv med hjälp av en professionell stenläggare. Beroende på hur ytan ska belastas behövs olika typer av för- och underarbeten. Anlitar du en expert så behöver du inte fundera ut sådant själv, utan du kan lugnt luta dig tillbaka.

Framför och bakom huset

Förutom att skapa vackra mönster och rabattkanter med hjälp av olika stenar och plattor kan du välja att skapa en välkomnande entre och uppfart med sten eller plattor. För visst är det väl betydligt mer personligt och trevligt med en unik uppfart än en med asfalt som blir grå, trist och spricker. När du använder dig av sten eller plattor kan du välja material, form och struktur samt givetvis färg. På så vis kan du skapa en helt egen känsla för din uppfart som både blir mer personlig och trevlig. Anlita en duktig stenläggare och beskriv ungefär vad du önskar så kan de lägga fram olika förslag.

Golvet som rummets hjärta och själ

4 dec 2020

Parkettgolv eller massiva trägolv är något av de bästa och vackraste du kan ha i din bostad. Hur tar du hand om dem? Hur lång livslängd har de kvar? Du vet väl att du kan slipa de flesta golven.

När en inredare ser på ett rum tar hen in vad som redan finns och jobbar utifrån det. Med andra ord utgår inredaren från den stil och de material som finns i rummet. Ett vackert trägolv med anor från förr, är det välbevarat eller behöver det kanske bytas ut? Ett riktigt bra trägolv eller parkettgolv kan slipas i flera omgångar och har således flera liv. För att ta fram själen och karaktären i golvet är det fantastiskt att börja med en ordentlig golvslipning. Där kan inredaren i samråd med golvföretaget avgöra vilken efterbehandling golvet ska få för att uppnå exakt den känsla du vill ha i rummet.

Färger och stilar på golv

Har du ett massivt trägolv eller kanske en fiskbensparkett i din bostad? Vilket golv du än har så bör du utgå från stilen. Därefter kan du välja en olja eller en lack i vilken du tillför pigment för att göra golvet ljusare eller mörkare. När du funnit rummets hjärta, golvets själ och känsla kan du enkelt gå vidare med färgsättning av väggar och val av passande möbler. När allt i ett rum är i balans mellan material, färger, former och struktur kan du enkelt uppleva den harmoni som infinner sig. Vilken stil gillar du? Vad är din inredares kännetecken? Läs mer om golvslipning på denna hemsida: https://www.stockholmsgolvslipning.nu/

Hur bra skick är din fasad i?

23 nov 2020

Ditt hem ska stå emot olika väder för att hålla dig torr och varm. Fasaden ska skydda från att väta tränger sig in och stå upp emot de värsta stormar vi kan tänka oss. I vilket skick är din fasad?

Fasaden har ett stort ansvar, den ska nämligen skydda huset och dess inredning. Den ska stå upp emot de olika väder den kan tänkas utsättas för. För att veta att den faktiskt gör det kan man anlita ett företag som kan fasader och kan kolla skicket på din. Detta är något man bör göra gärna en gång per år för att hålla koll på husets status. Behöver huset en renovering kan ni tillsammans med företaget komma fram till en helhetslösning för fastigheten. Ta kontakt med en hantverkare som arbetar med fasadrenoveringar.

När är det dags att kolla upp?

Det går ibland att se själv när det börjar bli dags att kolla upp fasaden. Man kan se dåliga brädor, eller så är det taket som börjat bli dåligt. Många gånger kan man dock inte se allt och man bör då anlita ett företag som kan kolla det. Huset slits olika mycket beroende på var huset står. Är det vid havet slits det på ett helt annat sätt än ett hus i centrum. Ta hand om ditt hem för att ha ett hållbart hus. Finns det skador som inte tas hand om kan dessa bli både allvarliga och betydligt mer kostsamma i slutändan. Det är bättre att reparera dem direkt.

En härlig uteplats att vara på

11 nov 2020

Kärt barn har många namn och så är det även med den träbelagda uteplatsen utanför huset. Altan, trädäck, trall är några av de mest kända epiteten. Här kommer information om trä i utemiljön.

Som underlag på en uteplats kan man välja en mängd olika material. Det går alldeles utmärkt att inte ha någon direkt uteplats alls, och istället ställa möblerna direkt på gräset. Något som många tycker är lite extra somrigt och härligt. Men om man vill ha något mer permanent där man slipper flytta runt möblemanget, så kan man anlägga en ordentlig uteplats. Vad man väljer som underlag är upp till tycke, smak och plånbok. Men det handlar även om husets ålder och stil. Samt hur det ser ut i området runt omkring. I de äldre kvarteren väljer man därför gärna mer traditionella material som stenbeläggning av något slag. Där kan man välja större betongplattor. Eller mindre tillverkade stensättningar. Men det går även bra med natursten i form av kullersten, större stenplattor eller något däremellan.

En del går istället på grus eller natursten. Något som också ger en naturligt somrig känsla. Dock kan sådana material kräva en hel del omsorg under säsongen då ogräs gärna tar sin chans att slå rot.

Läs mer om slipa altan.

Trä som byggsten

På senare år har det blivit populärt att använda sig av trä som underlag på uteplatsen. Det kan vara alltifrån tryckt furu till dyrare träslag av alla de sorter. Men gemensamt är att man höjer upp sig från marken och därmed också slipper ogräsrensningen helt och hållet. Vill man så kan man ändå hålla marknivån på uteplatsen. Eller så väljer man att höja upp hela altanen så att man kan gå direkt ut på trädäcket från huset. I gengäld kommer trappan lite längre ut från huset.

Det viktiga underhållet

Till skillnad mot sten är trä ett levande material som måste underhållas med omsorg. Mycket av det slipper man om man väljer ett impregnerat, eller tryckt, virke. Men även det behöver då och då tas om hand. En rengöring är aldrig fel att göra regelbundet, gärna med hjälp av en högtryckstvätt. Har det börjar krypa upp stickor och andra ojämnheter så kan man också behöva slipa altanen. Allt för att man ska kunna gå rakt ut med bara fötter. Därefter väljer man att antingen impregnera eller att olja in golvet för att säkerställa att altangolvet kommer att hålla länge till.

Vill du jobba utomhus?

5 okt 2020

Har du funderat på vilka jobb det finns där man får spendera dagarna utomhus? Vill du jobba med olika projekt? Skulle du vilja förverkliga en dröm om att köra hjullastare och grävmaskin?

Det finns flera omväxlande yrken att välja på idag, men många av dem innebär att du mest sitter bakom ett skrivbord eller bakom ratten ute på vägarna. Vill du istället ha ett utomhusjobb med omväxling kan allt som har att göra med trädgård, skog, mark och anläggningar vara ett riktigt bra alternativ.

För den som gillar att sitta bakom ratten men i lugn takt istället för att flänga runt på vägarna kan ett arbete som markanläggare vara svaret. Men vad gör man egentligen om man arbetar med markarbeten i Göteborg? Finns det några konkreta svar? Eller beror det helt enkelt på vilka upphandlingar som görs? Låt oss titta närmare på vilka arbetsuppgifter du kan få om du skulle välja att jobba utomhus och vara ansvarig för mark och anläggning.

Arbetsuppgifter för en markanläggare

Att anlägga mark kan innebära flera saker. Dina uppgifter kan till exempel vara att rulla ut konstgräs på en fotbollsplan, en lekpark eller lägga plattor och sten på trottoarer eller gator. Du kan få gräva runt ett hus för att det behöver dräneras. Vidare kan det behöva dras fjärrvärme, byggas vägar, byggas husgrunder eller anläggas parker.

Om man tänker efter är det fler platser att arbeta på än man kanske tror från första början. Du kör hjullastare och grävmaskiner på dagarna varvat med att vara nere på marken och handgripligen se till att saker kommer på plats. Dina arbetsplatser kan variera i det oändliga. Det behövs markanläggare vid broar, tunnlar, flygplatser, industriområden, skolor eller varför inte på ett nöjesfält.

Asfaltering i litet och stort

Skulle du vilja jobba med asfalt kan det förekomma jobb ute på vägarna och då kan det hända att du får arbeta på nätter likväl som på dagtid. Det är vanligt att nattarbete förekommer då man behöver göra stora arbeten ute på motorvägar. Då går jobben i skift för att uppgiften snabbt ska bli klar, underlätta för trafik och slippa störningar.

Det är ett riskabelt arbete då man arbetar så nära bilar som kommer i full fart. Även om det är avspärrat och hastigheten är nedsatt till trettio kilometer i timmen kan det vara riskabelt. Då är det bra mycket säkrare att lägga asfalt på en garageuppfart.

← Äldre inlägg