Blogg

Slipp ogräs på uppfarten

2 jun 2021

Fy, så trött du är på att rensa uppfarten från ogräs var och varannan vecka. Inget sätt verkar bra, och dessutom flyttar sig gruset mot sidorna så att du måste kratta uppfarten konstant.

Ogräsmedel, brännare och manuell rensning. Det spelar ingen roll om du lägger en duk under ditt grus, för ogräs sprids även uppifrån. Så plötsligt ligger du där på alla fyra och rensar otaliga maskrosor, grästuvor och annat som slagit rot. Plattor har du testat, och då var det ännu värre att hålla rent. För ogräset satte sig i varenda springa. Nej, nu får det vara nog. Nu tänker du göra som flera av grannarna har gjort. Nämligen satsa på en asfaltering av din uppfart. Så skönt det ska bli att kunna lägga din tid på annat. Som att rensa ogräs i rabatterna i stället.

Hållbar och stark yta

Asfalt är något som du är van att se på vägar och parkeringar. Det är ett material som är både hållbart och starkt, men som ändå släpper igenom vatten. Därför är det också ett material som mer och mer används på uppfarter till villor och fritidshus. Väljer du asfalt så kan du slippa tänka på underhåll. Du behöver inte rensa ogräs. Allt det jobbiga som du kämpar med på uppfarten kan du släppa helt och hållet. Så tänk hur mycket tid du kommer att få över till annat framöver. Samtidigt som din uppfart bara är där och ser snygg och tålig ut för all framtid.

Att renovera - både kul och jobbigt

24 maj 2021

Behöver ni renovera ert badrum? En renovering kan ställa till det en hel del för en när ett viktigt rum plötsligt inte går att använda under en längre period. Men det är värt det i slutändan.

Att göra om hemma är alltid roligt. Speciellt när man gör om så pass att man kan se tydliga resultat. Men det kan också vara jobbigt att behöva leva i ett renoveringskaos, även om man vet att det bara är under en begränsad period. Det kan vara hantverkare som springer in och ut men också att hemmet ser helt galet ut. Att inte kunna använda sina rum som vanligt kan vara stor del i att många väljer att inte renovera i första taget. Men det är faktiskt värt det. Har ni ett badrum som skulle ha behövt renoveras för länge sedan? Då är det dags att göra det.

Gör en badrumsrenovering

Att göra en badrumsrenovering tar både tid och energi då man under en tid får leva utan ett fungerande badrum. Man behöver också vänta in alla olika hantverkare som ska hjälpa till. Ska ni renovera badrum i Göteborg kan ni kolla på nätet efter en lämplig firma som kan hjälpa er. Ofta kan dessa firmor samverka med andra hantverkarna som behövs, som rörmokare och elektriker. Att se till att badrummet fungerar och är fräscht är viktigt eftersom vi spenderar så pass mycket tid där. Mögel och annat som kan bildas i badrum kan tränga igenom in till väggarna om man inte gör något åt saken.

Därför vill alla bo i Skåne

20 maj 2021

Det skånska landskapet har naturupplevelser som få andra platser i landet erbjuder. Därför vill många bygga hus eller sommarstuga i landskapet. Läs mer om utmaningarna kring husbygge här.

Det är lätt att förstå att folk vill bygga hus och bo i Skåne. I Skåne finns de långa, breda, vita och vackra stränderna på Österlen. Här finns också oslagbara naturvyer i form av utsikterna på Kullaberg längs nordvästra toppen av landskapet. På Söderåsen sträcker sig de höga höjderna och erbjuder en utsikt som ingen annan plats i Skåne kan konkurrera med. Till Skåne beger sig allt från stockholmare till danskar för att bygga hus. Alla vill uppleva det skånska landskapet. Men att bygga hus i Skåne är inte bara att lasta upp ett par brädor och lite spikar och tro att jobbet kommer att göra sig självt. Så fungerar det inte. Men det finns många bra firmor att anlita som gör jobbet åt dig istället.

Styrka och kompetens

Hur folk skulle klara sig utan professionella hustillverkare är svårt att föreställa sig. Att bygga hus är en enorm utmaning, och det är naivt att tro att gemene man besitter både kunskapen och arbetskraften att utföra ett sådant projekt på egen hand. Det är såklart att begära för mycket. Hade du försökt tillverka ditt eget hus hade det antagligen inte varit stabilare än de två första små grisarnas hus, som blåstes omkull bara av att vargen pustade och frustade. Stabila hus kräver starka och rejäla hantverkare i kombination med en stor dos kompetens.

Hyra istället för att köpa dyra maskiner

15 maj 2021

För det flesta som påbörjar ett projekt gäller att man behöver hjälp, både av maskiner och av arbetskraft. Efter avslutat projekt vill man inte behöva ha en hel maskinpark som bara står.

Har du till exempel en liten firma, som åtar sig olika byggjobb, då har du säkert en del maskiner som du använder dagligen och till de flesta jobben. Men ibland dyker det upp ett jobb som kräver vissa maskiner som du inte äger. Ta det här jobbet med poolen som skulle byggas. Beställaren hade många idéer och det handlade inte om en standardpool. Men du tog jobbet, eftersom du är skicklig och hade bra kontakt med beställaren. Det skulle till exempel grävas för poolen och eftersom du inte hade en en liten grävare som behövdes på den trånga tomten, ja då hyrde du en. Det låter självklart. De jobben man tror man inte klarar på grund av att maskinen saknas, kan man åta sig, och hyra de maskiner man behöver.

Många fördelar med att hyra

Det är inte bara fördelen att slippa investera i en mängd maskiner “utifall att”, det är också resurs- och klimatsmart att låta de maskiner som finns arbeta optimalt. Dessutom kan du alltid räkna med att hitta de bästa maskinerna för jobbet, nyservade och uppdaterade.

För dig som privatperson finns det ännu större anledning att hyra just den maskin du behöver, om du har dragit igång ett projekt. Det skulle inte vara genomförbart om du först måste lägga en förmögenhet på en lyftkran, eller en grävmaskin. Läs mer om maskinuthyrning på denna webbsida: maskinuthyrningmalmö.nu

Ibland blir livet roligare med ny färg

14 maj 2021

Ibland behöver man en förändring för att pigga upp tillvaron. Att måla om hemma och fräscha upp bostaden med nya kulörer och färger kan betyda mycket. Dessutom är det roligt att måla om.

Färg är ett relativt billigt sätt att fräscha upp och renovera ett rum på, och råkar man välja fel kulör är det bara att måla om igen. Ett vanligt fel många gör är att de väljer en för mörk eller skrikig kulör. Kulören som man ser på färgkartans lilla ruta upplevs oftast som mörkare då den täcker en hel vägg. Därför kan det vara bra att först köpa små provburkar med färg och provmåla lite innan man målar hela rummet. En kulör påverkas även av dagsljus och ljuset från olika lampor. Därför kan det vara bra att även studera kulören under olika tidpunkter på dygnet.

Hur rummet används avgör valet av färgtyp

När man ska måla om ska man inte bara välja kulör utan även bestämma vilken slags färg man ska måla med. Normalt väljer man färgtyp efter hur rummet används, som exempelvis väggarna i ett kök, där färgen som täcker väggarna helst ska vara avtorkningsbar. Färg finns också i olika glansgrad, från helmatt till högblankt. Det kan vara bra att känna till att en helmatt yta lätt får märken om man måste torka av den. Anlitar man en certifierad målerifirma i Stockholm hjälper de givetvis till med att välja färg, och självfallet kan de även ge råd i val av kulör.

Ett säkert alternativ

27 apr 2021

I Sverige har vi fullt av äldre hus överallt. De charmar sig in i samhället och syns ofta på landet. Har man nyligen köpt ett bör man se över vilka säkerhetsåtgärder som redan finns på huset.

Vem hade inte älskat att bo i ett fint trähus lite enskilt ute på landet? Vild djur inpå knuten, och egna djur som kan gå in och ut som de behagar. Fördelarna är många, ett sådant liv ger en så mycket. Man kommer närmare naturen och djuren. Man slipper oväsen från andra människor, det är så lugnt runt omkring en. Man kan, om man vill, sola näck, utan att någon ser. Nackdelar finns också, längre till affären, vid fara tar det längre tid för SOS att komma fram. Men det väger upp det. Genom att säkra upp huset och ha en bra plan känner man sig trygg.

Olika alternativ

Man kan säkra sitt hem på olika vis. Man kan till exempel lägga brandisolering, brandtätning, och man kan utföra en brandskyddsmålning. Man väljer utifrån vad som passar ens hem bäst. Detta får man givetvis hjälp med av ett företag som jobbar med detta. Det är viktigt att man väljer ett företag som är experter på brandsäkringar. Man vill inte ha en falsk säkerhet. Utöver det måste man ha brandlarm i sitt hem, helst ska man även ha brandfilt och brandsläckare nära till hands. Har man barn bör man förklara vad man gör om larmet går. Samt upprepa det några gånger så barnen inte glömmer bort.

Ta vara på betongen

25 apr 2021

Betong är ett tåligt material som ofta används till golv i industrier, lager och kontor. Ett betonggolv som blivit slitet kan återfå sin forna glans genom att slipas och målas eller bonas.

När ni rev upp linoleummattan och letade er ner genom lagren kunde du inte fatta vilken lyckoträff ni åkt på. Längst ner dolde sig en betonggrund, och inte vilken betong som helst, utan en vackert mönstrad yta som med lite bearbetning skulle bli ett fantastiskt, modernt golv.

Du kunde se ert framtida vardagsrum framför dig. Hur golvet skulle ha en mörkgrå nyans, och hur skiftningarna i golvets färg skulle komma tillbaka i soffans tyg, i gardinerna, kanske till och med i en vas på glasbordet. Du hade länge drömt om att lägga ett betonggolv, och nu låg det bokstavligt talat framför dina fötter. Betongen hade kommit till dig, och du tänkte att det måste vara ödet.

Göra jobbet själv eller ta hjälp?

Då återstod bara frågan hur ni skulle renovera betonggolvet. Du hade hört talas om att det gick att hyra slipmaskin för betong, och ytbehandlingen borde inte vara någon större utmaning. Efter lite tänkande fram och tillbaka tog du ändå beslutet att kontakta en firma som enligt din kompis skulle vara proffs på att slipa betonggolv i Stockholm. Och tur var väl det.

Kvinnan som kom för att inspektera golvet uppmärksammade er på att betongen var tunn, och att ni först och främst måste fylla på mer betong innan ni kunde påbörja någon ytbehandling. Tänk bara, hur nära ögat man kan vara ibland.

Hur väljer man material till badrumsrenoveringen?

18 apr 2021

En badrumsrenovering innebär många beslut som kakel eller våtrumstapet, klinkers eller plastmatta och mycket annat. Här kommer några tips på hur man kan tänka kring olika material.

Ett badrum kan se ut på många olika sätt. Det kan vara mysigt och inbjudande, enkelt och fräscht, romantiskt, modernt och lyxigt etc. Fundera över vilken stil ni tycker om och hur ni vill att badrummet ska se ut. För inspiration kan man till exempel titta i inredningstidningar och leta på nätet. Att också besöka olika butiker för badrumsinredning kan vara bra. Då får man också en chans att känna på olika material och se hur de ser ut i verkligheten.

Självfallet behöver man också ta hänsyn till budgeten då man väljer material. Våtrumstapeten är ett något billigare alternativ till kakel men är minst lika hållbar. Dessutom har våtrumstapeten fått ett uppsving de senaste året och utbudet har växt, precis som för plastmattan. Det går också betydligt snabbare att tapetsera och lägga in en plastmatta, vilket innebär att man även spar in på arbetskostnaden.

Viktigt med rätt hantverkare

När man genomför en badrumsrenovering i Västerås krävs det hantverkare med våtrumscertifikat, annars gäller inte försäkringen om det skulle uppstå problem vid ett senare tillfälle. Eftersom en badrumsrenovering kräver många olika slags hantverkare är det smidigast att anlita en byggfirma med totalentreprenad. Det är oftast billigare samtidigt som renoveringen blir klar snabbare. Man slipper också skriva kontrakt med flera olika företag och får allt samlat på en och samma faktura.

Ge golven vad de behöver

13 apr 2021

Är det dags att ge ditt golv den kärlek det behöver? En regelrätt golvslipning med efterföljande behandling är då vad det handlar om. Sedan kan du njuta av dina golv lång tid framöver.

Golven slits samtidigt som livet fortgår. Det går i samma takt ungefär. Efter ett antal år kan ett golv vara ordentligt slitet. Om man har ett golv av trä kan man skatta sig lycklig. Då är det bara att ge det en omgång med slipmaskinen och så en eller ett par strykningar med någon form av behandling. Kanske olja, lasyr eller bets? Sedan är golvet som nytt och klarar många år till av livet. Svårare än så är det inte. Fast om man inte har rätt kunskap och rätt verktyg, är det kanske inte fullt så enkelt.

Rätt person för ditt golv

Vad gör man om man saknar det som krävs för att kunna fixa golven? Jo, man hittar någon som har det där som man själv inte har, vilket förmodligen är både know-how och verktyg. Den rätta personen är förstås en golvexpert. Ett proffs som kan både golvslipning och behandling. Vissa tycker kanske att det känns lite obehagligt att lägga sitt golv i händerna på någon annan. Nästan som en otrohetsaffär. Men det är bara att inse, att en expert kan ge ditt golv vad det behöver. När proffset sedan är klar med sitt jobb, kan du och ditt golv fortsätta er relation lite mer friktionsfritt. Kanske håller det för en livslång kärleksrelation? Läs mer om golvslipning på denna sida: golvslipningtäby.net

Takläggaren ger huset i Haninge ny fräschör

10 apr 2021

Har du ett trevligt hus men där taket är slitet och fult? Det kanske rentav regnar in lite eller så har mossan fått fäste på ett oönskat sätt. Låt takläggaren komma att titta och ge förslag.

Det behöver inte bli dyrt, och man behöver inte lägga ett helt nytt tak. Det vore ju trevligt att få ett helt nytt, men i många fall kan man förbättra det gamla för en mycket mindre slant. Om man till exempel anlitar en erfaren takläggare i Haninge får man proffstips på hur man kan göra. Visst slitage blir det alltid på gamla hus, men du kan själv göra mycket för att hålla det i trim. Du kan se efter det regelbundet och hålla mossa borta med medel som är avsedda för det.

De bästa råden från takläggaren

Har du ett plåttak, kanske du behöver måla det innan rosten får fäste. Har man takpannor ska man kolla så att det inte har blåst bort några, att allt ser bra ut och att de är hela. Be takläggaren att kontrollera takläkt, stuprör och hängrännor. Dessutom kanske du ska kolla taksäkerheten. På gamla tak kan det behövas lite nya vajrar och steg och annat, så att det är säkert för hantverkare att gå där.

Det är mycket en fastighetsägare behöver hålla reda på, men om du tillkallar en expert får du både goda råd och vettiga alternativ. När ni har pratat igenom det hela blir det kanske ett helt nytt tak i alla fall.

Ett uppenbart problem

6 apr 2021

När man kör längs vägarna i Sverige ser man ofta helt fallfärdiga trähus. Man har låtit det gå så pass långt att de behöver rivas. Taket har fallit in och det kan innebära fara att vistas där.

Man blir snabbt hemmablind. Trots att man ser att något behövs göras skjuter man på det. Inte konstigt, lönen kommer in och efter att alla räkningar är betalda är nästan allt borta. Hur ska man kunna ta tag i renoveringar nu? Man tänker att lite till klarar det sig. För man vet inte förrän det gått för långt att det har gått för långt. När det gäller taket kan man inte tänka så, det kan bli en ren hälsofara att vistas där om inte taket håller tätt. Det kan innebära fukt längs väggarna som bildar mögel. Då blir det en ännu större kostnad att ha att göra med.

En lite lägre kostnad

Såklart ska man vara smart och försöka hålla nere på kostnaden så mycket som möjligt. Med hjälp av rot-avdraget drar du ned kostnaden en hel del. Takläggaren kostar oftast mellan 500 och 600 kronor timmen. Efter det kommer rot-avdraget in på ca 30% upp till 50 000, är ni då två som äger och bor i huset kan ni båda ha rätt till det. Kontakta en takläggare i Örebro för att få en offert på arbetet. Kolla så de har räknat in rot-avdraget. Ni får tänka detta som en investering. Taket håller länge och med det bytt kommer ni inte att behöva byta det igen på många år.

Underhåll för marken

30 mar 2021

Behöver du hjälp med att få ordning på trädgården? År efter år samlas det större mängder vatten där. Det tar nästan hela sommaren innan marken torkat upp igen. Lös problemet en gång för alla.

Det är ett hopplöst fall, det måste vara för att det lutar så mycket som vattnet samlas. Att marken är obrukbar ett tag är en sak. Men rädslan att det ska söka sig ned och bli fukt på huset är en helt annan. Detta måste lösas.

Hur gör man för att plana ut marken? Är det ens det som behövs? Alla dessa frågor har en markentreprenad koll på. De kan komma ut och se över vad som behöver göras. De är specialister på marken, både förberedande och för underhåll. Som markentreprenad arbetar man ofta inom olika saker. Det kan vara förberedande inför husbygge, plantering, asfaltering och en hel del andra saker.

Från start till slut

När du anlitar en markentreprenad får du en färdig tjänst. Det innebär att de hjälper dig från start till slut. För att få fram de bästa erbjudandena för dig bör du kontakta några olika företag. Många erbjuder idag kostnadsfri konsultation.

Det finns många saker du kan göra själv. Är det däremot saker du inte har koll på kan det sluta med en ännu större kostnad och mer problem. Vare sig du planerar en ny väg in till din nybyggda stuga, gräsmattan som är för dålig och bildar en sjö varenda höst eller något annat - kontakta en markentreprenad. De ser till att det blir rätt direkt. Mer information om markentreprenad här: markentreprenadgöteborg.nu

Nya garderober i Nyköping

30 mar 2021

För den som själv kan snickra verkar inget omöjligt. Men om man saknar erfarenhet och inte har några proffs i vänkretsen, är det allra bäst att anlita en snickare så att resultatet blir bra.

Var man än bor är det lätt att hitta en snickerifirma som kan göra just de förändringar man vill ha i sitt hus. Exempelvis kan en professionell snickare i Nyköping lätt installera nya garderober eller en helt ny trappa. Det man inte kan göra själv i renoveringsväg är det bäst att lämna till yrkesmän som kan sitt jobb. Dels blir det bra, och dels går det fortare för den som har vana. Du har allt att vinna på detta, för du får ett bestående resultat och får snabbt de nya snickerierna på plats.

Tummen mitt i handen

Många hemmafixare vill framstå som extremt händiga, och är rädda att någon tror att de har tummen mitt i handen, det vill säga är opraktiska och okunniga. Tänk inte så, för det är bättre att göra små saker, som man gör bra, och lämna större och kluriga uppdrag till den som verkligen behärskar sitt ämne. Ditt hus i Nyköping mår så mycket bättre av att renoveras av en professionell snickare, och med ROT-avdraget kan du som privatperson spara in delar av arbetskostnaden. Dessa pengar behöver du inte lägga ut, för de brukar dras av direkt på fakturan från snickaren. Be om en offert och anlita ett seriöst företag som har försäkring och som lämnar garanti på sitt arbete.

Planera bygget i tid

26 mar 2021

Det tar ofta länge från att man tänker tanken till att man börjar. Vill du bygga ut, börja tänka igenom det i tid. Var inte rädd för att ta hjälp av någon. En utbyggnad kan bli lönsam i längden.

Ni bor i det perfekta lilla huset. Det är alldeles ”lagom’’, som vi brukar säga, till er lilla familj. Att få se barnen växa upp med natur runt omkring sig, inget gör det värt att lämna det stället. Inte ens den lilla bullen i magen. En utbyggnad av huset är det enda alternativet. Här ska även denna lillknodd få växa upp.

Planeringen påbörjades så fort pluset på stickan visades. Nu är det 7 månader kvar, sen är bebis ute och huset behöver vara färdigt. Första steget är att ta kontakt med snickare. Från dem kan ni få stor hjälp, både med planering och själva bygget.

Glöm inte bort viktiga saker

När man gör en utbyggnad av huset kan det krävas att man söker om bygglov. Detta kan ta lite tid att få, så var ute i god tid. Snickare kan även hjälpa till med placering av utbyggnaden, de har full koll på var man kan riva och inte. Anlita en snickare i Nyköping som kan sin sak, fråga gärna några olika om offert på arbetet. När ni anlitar snickare kan ni även ha rätt till ROT-avdraget, kolla så det är inräknat. Ni kommer se ert hus bli större dag för dag. Med snickares hjälp går det snabbt och smidigt att bygga ut.

Vinn dyrbara sekunder med brandtätning

17 mar 2021

Mångas värsta mardröm är en brand. Även om alla skulle klarar sig bra, är det en stor sorg att se hela ens hem brinna upp. En brand sprider sig snabbt om det inte finns något som hindrar den.

Man kan göra mycket för att hindra branden från att släppas lös. Till exempel se till så all el är rätt dragen, aldrig lämna ljus igång obevakat, inte lämna hemmet medans diskmaskinen eller tvättmaskinen är igång, mm. Trots att man gör allt enligt konstens alla regler kan man inte försäkra sig om att det inte börjar brinna, däremot kan man vara förberedd. Se till att ha snabb tillgång till brandsläckare och brandfilt om det behövs. Brandvarnare bör finnas i varenda rum, eller i alla fall varenda våningsplan, och gärna testas då och då för att se att de funkar som de ska.

En viktig säkerhetsåtgärd

En annan väldigt bra sak är att göra en brandtätning. Tack vare denna tätning får ni mer tid på er att kunna ta er ut. Dessutom finns det även en större chans att ni faktiskt lyckas släcka branden. En brandtätning gör man inne i väggarna. Man använder material som stenull och tätar. Detta gör att röken har svårare att ta sig vidare och även branden. Vare sig man bor i hus eller lägenhet är det väldigt bra att ha. Bor man i nyare hus har de ofta något form av brandskydd. Är du dock osäker bör du kolla upp vad som finns. Snåla aldrig med säkerheten i huset. Läs mer om brandtätning här: brandtätning.net

← Äldre inlägg