När du behöver gjuta i betong

När man ska bygga ut eller bygga nytt får man inte slarva med grunden. En dålig grund kan orsaka skador på byggnaden eftersom marken kan röra sig. Det kan med tiden bli sprickor i fasaden och till och med i värsta fall rasa. Ett rejäl grund i betong är ett måste för våra byggnaders säkerhet.

Betonggjutning

Det krävs erfarenhet och kunskaper för att gjuta en säker grund. Men hur går det då till? För att betongen ska bli stabil krävs ordentlig armering med armeringsjärn. Det fungerar som ett skelett för betongen att härda kring. Kombinationen betong och armeringsjärn ger en bra struktur i grunden. När man behöver en bra grund ska man anlita en bra byggfirma för sin betonggjutning så det blir korrekt utfört. Det är inget man ska ge sig på utan erfarenhet. 

Gjuta betonggolv

Det är vanligt att man gjuter golv i betong i till exempel villor, fritidshus och industribyggnader. Det finns många fördelar med ett betonggolv. Bland annat blir golvet väldigt slätt och tåligt. Man kan antingen ha det som det är, måla det eller lägga ett nytt golv över beroende på användningsområde.

Platsgjuten betong innebär att man gjuter golvet på plats med palttor som fäster väggarna. Vid denna metod kan man enkelt bygga in till exempel el och vatten direkt i stommen. Det sparar effektivt plats med ökad boyta som följd.

Det finns olika betongmaterial

Det vanligaste materialet vid gjutning är fiberarmerad betong. Det ger en stark stabilitet i stora byggnader som till exempel arenor och köpcenter. Ett annat alternativ är självkompakterande betong. Den fyller gjutformen utan att den behöver vibreras. Det är mer lättflytande så den omsluter armeringsjärnen snabbt och effektivt. Man behöver heller inte efterbehandla på samma sätt som behöver vid fiberarmerad betong.

Det finns ett tredje material som kallas snabbuttorkande betong. Det är lite mer tungarbetat men förkortar tiden för många byggprojekt. Hållfastheten är väldigt hög och tillsammans med armeringen ökas lastupptagningsförmågan rejält.

Förarbete

Innan man börjar gjuta betong måste marken vara jämn och grunden stabil. Det gör i regel av grävmaskiner. Installationer av avlopp och el behöver dras innan. Sedan kommer en lastbil med betongen i en roterande trumma för att den inte ska stelna. 

Betongen pumpas in i formen med hjälp av slangar. Ibland måste betongen vibreras för att undvika luftbubblor och att betongen tar sig in i alla vinklar.

Betongen måste hela tiden hålla rätt temperatur för att inte härda för fort. Detta för att undvika sprickor. Detta kan regleras genom att spola vatten över utan. När den sedan har torkat är gjutningen klar. 

16 Apr 2019