Lägenhetsrenovering ger mer vinst

Är marknaden död nu? Frågan är relevant sett till att man under året sett en tydlig sänkning av priset för bostäder i Stockholm. Och, som grädde på moset, så har man också sett hur efterfrågan på nyproduktioner sjunkit dramatiskt. Det senare kan dessutom få ytterligare spridning om man ser till en intressant dom som föll i Tingsrätten för några veckor sedan. I den så prövade en kvinna att anmäla byggbolaget för en försenad inflytt - sex veckor - och vann, till mångas förvåning, processen.

Detta prejudicerande fall kan innebära att många köpare kan få en lätt väg ur en annars knivig situation. En försening med sex veckor är definitivt ingenting ovanligt för nyproduktioner; men i Stockholm så har många av dessa bostäder köpts i ett rent spekulativt syfte (utan en tanke på inflytt och enbart för att sälja vidare med hög vinst).

I och med att marknaden ser ut som den gör så finns inte längre samma chans att agera på detta sätt - domen i fråga blir således välkommen för många som betalat sin handpenning. Men, den kommer kanske att innebära en katastrof för byggbolagen som i och med detta riskerar att sitta med tomma - dyra - bostäder som ingen vill ha; detta även med tanke på att avgiften för sådana är högre.

Det krävs mer ansträngning från din sida

Men, marknaden är definitivt inte död; den har bara ändrat form. Från att säljaren haft trumf på hand så är det köparen som bestämmer. En lägenhet i Stockholm tar längre tid att sälja - men är den fräsch så kommer det fortfarande att säljas till ett högt pris. Något som leder oss in på vårt huvudämne: en lägenhetsrenovering.

Kort sagt, äger du en lägenhet i Stockholm som är lite äldre, som inte har de senaste vitvarorna och som är lite sliten på det stora hela så måste du genomföra en lägenhetsrenovering för att nå en vinst vid försäljning (eller en så stor vinst som möjligt; beroende på när du köpt bostaden i fråga naturligtvis).

En lägenhetsrenovering ger dig som säljare makten tillbaka. Den får din lägenhet att sticka ut på Hemnet, den drar till sig folk till visningen och den kan leda till en budgivning dä du slutligen når det pris du vill ha. Utan en lägenhetsrenovering innan? Ja, då ska du ha extrem tur om du når till samma nivåer.

Fokusera på kök och badrum

Två stycken rum sticker ut. Detta baserar vi på vad olika mäklare i Stockholm brukar peka på som säljande. Köket och badrummet vill man som spekulant ha i ordning och man vill gärna också slippa genomföra renoveringar där i efterhand (förståeligt, man vill flytta in direkt och slippa bo i ett byggkaos). En lägenhetsrenovering inför en försäljning bör därför riktas mot något - eller båda - av dessa rum.

Ett stående tips: Gör inte jobbet själv. Det kan komma att påverka dig i framtiden. Vad händer om det blir en fuktskada i badrummet som en följd av ditt arbete och vem ska betala om köparen kontaktar dig och vill veta hur renoveringen gått till? Det kan bli väldigt kostsamt. Se till att anlita ett företag för din lägenhetsrenovering - särskilt om det handlar om vatten (som både kök och badrum innebär). Du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden med ditt Rot-avdrag och det gör det väldigt prisvärt. Tänk även på att den kostnaden ska ställas mot den potentiella vinst du kan göra.

Här kan du hitta tips och inspiration till lägenhetsrenoveringen.

25 Sep 2018