Funderar du på att byta tak?

Taket är utan tvekan en av de viktigaste delarna av en byggnad. Med ett dåligt eller skadat tak riskerar hela huset att ta skada. Om du planerar att bygga nytt eller byta ut ditt tak bör du välja ett tak som håller över tid.

Det viktigaste vid byggnation

Många skulle hävda att väggarna, dörrarna och fönstren är det mest betydelsefulla vid byggprojekt, eftersom det är vad vi kommer i kontakt med dagligen. Taket är dock ofta förbisedd, trots att det utgör själva grundförutsättningen för ett välkonstruerat bygge. Ett dåligt tak kan leda till problem på alla fronter. Om fukt tränger igenom taket och når väggarna kan det snabbt få hela huset att förfalla. Taket ska skydda väggarna, fönstren, golven – hela byggnaden. Därför är det viktigt att välja ett robust och hållbart material som kan fungera som husets främsta skydd. Plåt är ett sådant material.

Fördelarna med plåttak

Det finns många olika takmaterial att välja mellan, men det finns specifika fördelar med plåttak. Plåt är relativt sett lättare än till exempel tegel, vilket gör att takkonstruktionen inte behöver vara lika tung och stark. Detta minskar belastningen på väggarna. Plåt är mycket motståndskraftigt mot väder och vind och kräver i princip ingen underhåll. En annan fördel med plåt är att det kan läggas med mindre lutning än andra takmaterial. Om du har ett helt plant tak är plåt det optimala valet. Om du tycker att tegeltak skulle passa bättre till byggnadens stil finns det plåtar som är präglade för att efterlikna tegeltak. Tveka inte att kontakta en leverantör av plåttak i Stockholm idag och skaffa ett hållbart plåttak för att skydda ditt hus under många år framöver.

28 Jul 2023