Att välja rätt tak

Vad ska man tänka på när man ska lägga om sitt tak? Är det skillnad på att lägga ett nytt tak eller renovera ett gammalt? Här kommer tips på olika takbeklädnader och vem man kan anlita som takläggare.

När man ska lägga ett nytt tak, eller lägga om ett gammalt, är det flera olika saker som är viktiga att tänka på. Dels är det hur takbeklädnaden ser ut hos övrig närstående bebyggelse. En takbeklädnad ska ibland godkännas av bygglovsenheten och då brukar man föredra något som passar in. Men det är också viktigt att man väljer en takbeklädnad som passar med takets utformning och taklutning. Tegelpannor är till exempel inte lämpliga för ett tak med låg lutning. Där passar inte heller ett halmtak som beklädnad.

Hjälp med takläggning

Skillnaden mellan att lägga om ett gammalt tak och att lägga ett nytt är egentligen bara att det gamla taket behöver rivas. Då får man också välja en ny takbeklädnad som ska läggas. Om man exempelvis haft ett lättare tak så kan takkonstruktionen behöva stärkas ifall man går över till en tyngre takbeklädnad.

Är man inte bekväm med höjder eller kunnig inom takläggning så är det klokt att ta hjälp. Med hjälp av en takläggare i Borlänge, och på andra orter, så kommer arbetet gå mycket snabbare. Det är också mycket att tänka på gällande skydd mot fukt, lufttillgång och bärighet som ett proffs kan i ryggmärgen. Man kan även be om råd gällande bäst passande takbeklädnad för huset.

16 Dec 2020