Vill du jobba som målare? I sådana fall krävs det utbildning först – antingen som lärling eller/och utbildning genom Bygg- och Anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning måleri de två sista åren. Den som gått gymnasieprogrammet har ofta redan varvat teorin med en hel del praktik ute hos företag. Många får jobb hos det företag som de praktiserat hos under gymnasietiden.
Om du inte är i gymnasieåldern, kan du ansöka direkt om lärlingsanställning hos ett företag, eller söka dig till en vuxenutbildning. Nedan följer vanliga frågor och svar som kan vara till nytta för den som funderar på att bli målare
Vad är ett gesällprov?
De flesta har nog hört talas om det – men alla vet inte vad det egentligen är för något. Kort sagt handlar det om ett prov som görs i slutet av lärlingsperioden. Om provet godkänns erhåller du ett så kallat gesällbrev. Det här fungerar i praktiken som ett yrkes bevis.
När du söker arbete är gesällbrevet viktigt att ha. Det ökar dina chanser att få jobb drastiskt – både i Sverige och utomlands.
Var finns jobben?
De som utbildar sig till målare kan se fram emot en god arbetsmarknad – över hela landet. Efterfrågan väntas nämligen, enligt arbetsförmedlingen, bli större än tillgången den närmsta tiden. Detta i samklang med den starka byggkonjunkturen.
I Norrland märks en lite hårdare konkurrens om jobben än i södra Sverige. Den bedöms dock fortfarande som ”liten” enligt arbetsförmedlingen. I storstäder som Stockholm, Malmö och Göteborg är konkurrensen till exempel ”mycket liten”. Även i kringliggande kommuner, som till exempel Sollentuna utanför Stockholm, är även konkurrensen mycket liten. Sollentuna är ett bra exempel på just detta, en kommun utanför en storstad där gott om jobbmöjligheter finns. Kanske på detta företag? Givetvis finns andra liknande förorter förutom Sollentuna, där läget är liknande.
Vilka förmågor bör jag utveckla för att bli en bra målare?
En viktig förmåga att utveckla som målare är den sociala. Jobbet handlar mycket om att samarbeta med olika typer av människor. Till exempel träffar du kunder, jobbar med kollegor och behöver föra konstruktiva samtal med fastighetsförvaltare och andra hantverkare på fältet.
En annan förmåga som är viktig är naturligtvis att man är praktisk. Det kan handla om mer eller mindre detaljerade målningar, men generellt sett krävs det att man kan ha ”tungan rätt i mun”. Utöver att vara bra på att samarbeta med andra, är det också bra att kunna ta eget ansvar. Ett annat plus är om du är intresserad av färgsättning för att på så vis kunna råda kunder om nyanser och tapeter.
Vilken typ av arbetsplats kan man förvänta sig?
Givetvis ser detta lite olika ut. Kanske jobbar du hos en mindre firma i någon förort, till exempel Sollentuna utanför Stockholm, eller ett större företag med många anställda. Vanligast är dock att målare jobbar på just lite mindre firmor.
Sedan beror det också på om du väljer att vidareutbilda dig. Till exempel kan du bli arbetsledare, dekorationsmålare, rostskyddsmålare eller våtrumsspecialist. Vilken nisch du väljer kommer att påverka dina arbetsdagar i hög grad, och även hur din framtida arbetsplats kommer att se ut.
Andra inlägg
- Bygg framtidens stad med hjälp av en betongentreprenör
- Smidig flytt med rätt flyttfirma på Lidingö
- Ventilation och inomhusklimat i Stockholm
- Värme och komfort med en frånluftsvärmepump
- Totalentreprenad för olika byggprojekt i Örebro
- Säkra vattenledningar när man anlitar rörmokare i Saltsjö Boo
- Jobb för akustiker i Stockholms byggnader
- Lagerhallars mångsidighet och funktion
- Stopp i avlopp – när vattnet vägrar rinna ut
- Där sanering behövs i Falköping