Vem får kalla sig elektriker?

Vad gör egentligen en elektriker? Vad krävs för att man ska få kalla sig elektriker? Får vem som helst utföra el-installationer? Ta reda på mer om elektriker och vad elektricitet är.

En elektriker arbetar med elektricitet. För att få kalla sig elektriker ska man ha en utbildning som ger den behörighet som man behöver för att kunna börja arbeta inom området. Elektricitet delas in i högspänning och lågspänning, och det är också främst dessa två olika typer av elektriker som finns. De som arbetar med högspänning arbetar oftast med de ledningar som finns i luften eller i marken, plus de ställningsverk som hör till. De som å andra sidan arbetar med lågspänning arbetar mestadels inomhus eller runt byggnader med till exempel utebelysning.

Vad gör en elektriker?

De vanligaste elektrikerna är lågspänningselektriker, och det är de som anlitas i första hand då något ska installeras eller repareras i en byggnad. Idag är det mycket som är eldrivet i samhället och behovet av kunniga elektriker är stort. När man bygger hus är elektriker en av yrkesgrupperna som behövs för att huset ska vara fungerande. Redan innan byggnationen gör man en plan över hur elinstallationen ska dras. Det är då smidigt om man fattar beslut som var och hur många eluttag man vill ha i huset, eftersom det är mycket lättare att göra rätt med en gång än att korrigera i efterhand. Lågspänningselektrikern drar kablar, sätter elkontakter, monterar säkringsskåp och sköter all slags fast installation som badrumsskåp med belysning, takspottar, värmepannor med mera.

Bra och farlig el

Elektricitet har gjort samhället mycket behagligare och lättare. Men fel hanterat kan elektricitet också vara mycket farligt. Fel hanterat kan el inte bara orsaka stor skada utan även innebära livsfara. Med jämna mellanrum kan man läsa om hus som brunnit ner på grund av elfel. Det kan vara skadedjur som bitit på ledningar, vattenläckor eller gamla ledningar. Om man köper ett gammalt hus kan det därför vara bra att göra en separat besiktning av elen och kolla upp att all el är godkänd av en behörig elektriker. I ett hem är det även viktigt att man inte petar i eluttag eller hanterar trasiga sladdar. Det finns därför ett brett sortiment barnsäkringsprodukter så att små barn inte råkar komma åt elen. En behörig elektriker på Lidingö kan hjälpa till med allt detta. Se till att din familj kan känna sig trygga där hemma.

21 Jan 2020