Varför inte mura en utegrill?

Har du någonsin murat något? Om inte kanske det är dags att prova på ett lätt arbete där du murar något litet? Här rekommenderar vi att du bygger en utegrill, som ett första försök. Många behöver en brandsäker grill som man kan använda utomhus. Det är ju så populärt att grilla numera. Visserligen finns det kolgrillar som inte kostar mycket och som kan införskaffas i vilken storhandel som helst. Men de håller inte särskilt länge.

Grillar man ofta, får man vara glad om den håller säsongen ut. De står på svaga pinnar och plötsligt står den snett. Då är det bättre att bygga en grill som du kan ha och som håller (nästan) för evigt. Murar du din egna grill, får du en som du alltid kan lita på. Det gäller att du får ett bra handlag med murstenarna och murbruket. Här ger vi exempel på den lättaste sorten att bygga. Den består av tre väggar, i de tre väggarna kan du installera galler där du kan placera maten sedan som ska grillas. Har du tre olika galler kan du alternera maten, underst den som behöver grillas mest, när den är halvklar kan du flytta maten i gallret ovanför, när den maten är helt klar kan du flytta maten till högsta gallret och hålla den varm på det sättet.

Mura en enkel utegrill

Vi ger exempel på en grill som är två och en halv stenar bred och två stenar djup och fjorton stenar hög. Den kan vila på en utskjutande klack som motsvarar bredden på tegelstenarnas liggyta. Allt som allt lär du behöva 90 hårdbrända tegelstenar och 90 kilogram torrbruk. Du kan ju mura din spis i en annan form, men detta är den enklaste varianten för en nybörjare.

Dessa verktyg behöver du

Som verktyg kommer du att behöva: en spade med rakt skär, en spade med spetsigt skär, en skyffeln en snickarhammare, en murslev, en fogslev, en rivbräda, en hovtång, en fogstrykare, en murarhammare, ett vattenpass, en fogsvans, en tving, en pryl och ett tillräckligt långt riktsnöre (så att du murar rakt).

Detta byggmaterial behöver du

Du kommer även att behöva byggmaterial såsom: formbrädor till en betongsockel (där grillen ska stå – inte direkt på marken annars blir den för het). Du kommer att behöva riktbrädor för spiskroppen, frost och eldtåligt tegel, spik, vatten (i en stor hink), dräneringssten och - grus, en glödlåda och grillgaller, som du lär behöva måttbeställa.

Så här gör du

Välj först en vindskyddad byggplats. Gräv sedan till en lämpligt stor grop för grillen. Bottna gropen med sten, grus och sand. Spika först ihop sockelformen. Blanda sedan till betong med torrbruket och vattnet. Gjut sockeln. Sätt sedan upp riktstolpar. Bland sedan till murbruket som du ska använda. Mura själva grillen. Rensa sedan mutytorna kring grillen. Kratsa ur bärfogarna, sätt sedan plåtdetaljerna på sin plats så är du klar.

Renovera inte skorsten själv

Då det kommer till att restaurera skorsten i ett hus, lär du behöva anlita en professionell murare som kan renovera en sådan. Då kan de använda det nya kompositmaterialet Furanflex, som sägs ha revolutionerat skorstensrenoveringarna. Materialet som är gjort av armerat komposit, ser till att behålla värmen med samtidigt få ut den giftiga röken genom skorstenen. Behöver du anlita en firma som arbetar på det sättet kan du fortsätta läsa här:http://www.skorstensrenoveringstockholm.com.

7 Mar 2018