Välj rätt gummiduk

En gummiduk kan idag användas i en mängd olika sammanhang och för en rad olika ändamål. Vilken typ av gummiduk man ska välja beror helt på vilket typ av område det handlar om. Att exempelvis lägga en gummiduk över ett tak kräver en typ av modell, detta medan en helt annan gummiduk kan användas som exempelvis skydd för olika typer av livsmedel. Osäker på vilken typ av gummiduk du ska välja? Rådet är att du alltid tar professionell hjälp innan du beställer och detta i synnerhet om du köper din gummiduk online.

Faktorer som spelar en stor roll i valet av gummiduk handlar om miljön. Ska din gummiduk placeras utomhus - och då exempelvis på taket - så måste den också klara av fukt, vatten, snö och is. Den ska klara kalla vinterdagar såväl som varma sommardagar. Det senare är något som många missar: gummi kan ta enorma skador av solsken och bli både sprött och spricka som en följd av direkt solsken.

Detsamma gäller för övrigt även för andra miljöer där värmen kan nå höga höjder - exempelvis då en gummiduk placeras i en verkstad eller som ett slags halkskydd i en bastu. Utöver temperaturer och miljöer så kan man även väga in användningsområde i valet av gummiduk.

Var ska din gummiduk användas?

Ska den användas som exempelvis golv i ett gym så måste den klara av det slitage som gymlivet kräver - många, hårda och tunga smällar - och ska det å andra sidan läggas in en gummiduk i ett laboratorium eller en verkstad så måste en beständighet mot kemikalier finnas. Gällande det senare så bör man vara medveten om att gummi rent allmänt har en bristande resistens mot petroleum: där måste man välja gummi som baseras på silikon snarare än EPDM eller CR.

Som sagt: fråga alltid innan du klickar på köp. Leverantörer av gummi i allmänhet och av gummidukar i synnerhet är duktiga på att ge svar på frågor gällande sina produkter och ofta sätter de en ära i att svara på mail redan efter någon timme. En timmes väntan är i sammanhanget ingenting om man ställer det mot ett rent felköp. Fördelen med att köpa en gummiduk online snarare än i butik är att du får ett betydligt bättre pris. Det är definitivt en investering.

22 Jun 2022