Vad kostar det med målarfärg idag?

Att måla ett hus kan bli dyrt – särskilt om man anlitar en målare. Väljer man att göra det själva är utgifterna givetvis inte lika höga – men färgen i sig kan bara det bli en utgift som för många kan kännas ganska stor.

Att måla huset själv, snarare än att anlita en målare, är alltså ett sätt att komma betydligt billigare undan. Det här gäller särskilt sedan rotavdraget sänktes i början av 2016. Tidigare kunde avdrag göras för halva arbetskostnaden – nu är det bara 30 procent som staten subventionerar.

Det här har lett till en betydligt lägre efterfrågan på målare. Uppenbarligen väljer alltså fler att måla själva – eller helt enkelt skjuter upp målningen. Den som ska måla huset själv behöver dock ändå handla målarfärg. I den här texten tittar vi på vad det kostar.

Inga namn på varumärken eller företag nämns nedan. Texten syftar endast till att ge en överblick över priserna på målarfärg. Vi har tagit två slumpmässigt utvalda butiker – en i Upplands Väsby och en i Malmö.

Billigare i Upplands Väsby

Det första som uppenbarar sig är att priserna i Upplands Väsby är en hel del billigare än dem i Malmö. Givetvis beror detta inte på själva geografin – utan snarare att det är två olika butiker med olika marginaler och med olika nivåer av konkurrens. Samtidigt är det olika varumärken som presenteras också. Prisskillnaderna i sig är ännu inte särskilt märkvärdiga. Men visst tycks de båda färgerna göra ungefär samma sak – även om butiken i Upplands Väsby alltså är en hel del billigare. För den som vill komma undan lite billigare genom att inte anlita en målare är det bra att känna till att en bra hink färg inte behöver kosta alltför mycket. 

Stor skillnad mellan dyraste och billigaste

Samtidigt finns det givetvis dyrare färger även i Upplands Väsby. Den billigaste ligger för tillfället på 109 kronor – medan den dyraste ligger på 649 kronor. Den dyraste är dock inte renodlad målarfärg, utan har istället särskilda egenskaper som annan målarfärg inte har.

Även om de flesta färgerna är billigare i Upplands Väsby, finns det även enstaka produkter i Malmö som är riktigt billiga. Till exempel finns en väggfärg för endast 80 kronor. Det ska dock tilläggas att burken även är ganska liten (0,75 L). Priset per liter skiljer sig alltså inte särskilt mycket åt.

Den dyraste färgen i Malmö kostar hela 1 649 kronor. Dock är det en väldigt stor burk – och priset per liter blir faktiskt ganska billigt i slutändan. I slutändan beror det i högst grad på vilken typ av färg och, givetvis, hur mycket färg man vill ha. Andra faktorer so spelar in är varumärke. Priserna generellt sett verkar inte styras av geografi, om butiken ligger i Upplands Väsby eller Malmö.

Väljer man att trots att anlita en målare för att göra jobbet kan vi tipsa om en som finns i just Upplands Väsby, som nämns i artikeln: www.målareupplandsväsby.se.

15 Feb 2017