Vad gör egentligen en glasmästare?

Yrket är gammalt, det kräver god precision och det är fyllt av tunga traditioner - men vad gör egentligen en glasmästare? Vi har väl alla hört skämtet i form av en fråga kring om ens egen pappa är glasmästare så fort man råkat stå i vägen för någon. Få vet dock egentligen vad det skulle innebära om pappan i fråga de facto råkade visa sig vara en glasmästare. Det ska vi reda ut här.

En glasmästare finns egentligen inte längre. Istället för glasmästare så använder man nämligen idag ett annat ord för att beskriva yrket - detta i form av glastekniker. En glastekniker arbetar med glas i alla former och detta oavsett storlek och tjocklek.

Det kan handla om allt från att glasa in en tavla till en privatperson vidare till att skräddarsy stora skyltfönster till en butik eller att sätta glasräcken runt en altan hos en villaägare. Allt som rör glas rör också en glastekniker. Man arbetar vanligen med så kallat floatglas, med att härda glas eller med att lägga laminat på glasskivor.

Glasmästare byter fönster

Stor efterfrågan på glasdetaljer

Mycket tyder på att efterfrågan på tjänsterna som erbjuds av en glastekniker kommer att öka i framtiden. Redan nu ser man nämligen en stor ökning och detta som en följd av att fler börjat se värdet i att använda sig av mer glas i sina bostäder. Fördelarna med glas är många, men den stora ligger i det uppenbara: glas är transparent. Du kan således använda glas både för att skärma av, men ändå - trots detta - se igenom.

Det gör att glas är en perfekt rumsavskiljare. I ett större rum kanske man vill kunna skärma av lite - exempelvis genom att ha en avdelning för tv-tittande medan en annan används mer allmänt. Att sätta upp en vägg tar bort luft och gör att bostaden upplevs som mindre än vad den egentligen är. Väljer man istället glas så får man, så att säga, både ha kvar kakan och äta densamma.

Glas går även utmärkt att använda som skydd. Har du exempelvis problem med stänk från spisen i samband med matlagning så kan en skyddande glasskiva framför kaklet/tapeten vara den ultimata lösningen. Så fort du ser en fläck så är det bara att torka av och få det rent och fräscht igen.

Nackdelar med glasdetaljer?

Den stora nackdelen med glas har tidigare varit hållbarhet. Glas går sönder och många drar sig som en följd av detta från att välja exempelvis större glaspartier inomhus om man har småbarn. Det är en sund tanke, men faktum är att en glastekniker kan göra detta glasparti väldigt hållbart genom att härda det. Det finns glas som är att anse som nästintill omöjligt att ha sönder om det inte handlar om direkta slag med något vasst, hårt föremål. Det gör att man kan välja en sådan lösning även om man har barn i hemmet, men man bör naturligtvis hålla viss uppsikt över dessa ändå.

En nackdel som är svår att komma till bukt med handlar om smuts. Glas blir lätt smutsigt och - återigen - finns det småbarn så kommer detta att märkas tydligare i form av små händer, fläckar av mat och andra skavanker på ytan. Detta är svårt att komma till rätta med. Här får man skaffa sig rutiner gällande städning. En lösning kan även vara att låta glasteknikern frosta en del av rutan, detta gör att smuts och fläckar inte syns lika tydligt.

Hur blir man glasmästare?

För att bli glasmästare så går man antingen yrkesgymnasium eller också så väljer man att gå som lärling i några år. Det finns goda prognoser gällande yrket. Dels som en följd av det vi ovan gick igenom - glas som material har blivit allt populärare - men även som en direkt följd av att balansen inom yrket är lite snedvriden. En stor del glastekniker närmar sig pensionen och det finns en relativt smal återväxt. Väljer du att utbilda dig till glastekniker så har du också goda möjligheter till sysselsättning i framtiden.

Passar du då? Ja, det finns några egenskaper som är fördelaktiga. Att vara noggrann är en sådan - det handlar mycket om att mäta och att vara precis vid tillskärning av glas. Det är ett ganska dyrt material och man bör således vara ganska stadig på handen. Glas kan även vara tungt. Även om det idag finns fler hjälpmedel så kräver yrket fortfarande en viss styrka och fysik. Det innebär dock inte på något sätt att yrket är manligt. Tvärtom: glastekniker är ett yrke för alla - oavsett kön.

Läs mer på https://www.glasmästarestockholm.com/

26 Sep 2019