Trädfällning – läge att se upp

Trädfällning i tätbebyggt område är en svår konst. Du som tänkt fälla träd i Nacka bör se upp i dubbel bemärkelse. Vet du ens hur man mäter träd korrekt?

När det kommer till att fälla träd finns det många fällor att gå i. Den främsta fällan handlar om att överskatta sin egen kompetens. Även om du är van att gå i skogen är det en helt annan femma att ta ned ett träd. Utan tidigare erfarenhet av trädfällning kommer det sannolikt gå snett första gången du försöker.

Det är inte något större problem om du tänkt fälla träd just i skogen. Även om det finns vissa risker med trädfällning (som att få trädet över sig, till exempel) är det ändå inte någon stor sak om granen du tar ned råkar dra med sig ett par björkar i fallet. Om du däremot ska fälla träd på din trädgårdstomt i ett bebyggt villaområde är läget dock ett annat.

Trädfällning kräver sin utrustning

Du som tänker fälla träd i Nacka kommer sannolikt göra det på en villatomt. I alla fall om du är privatperson. Då gäller det att inte bara se dig omkring och mäta avståndet till närliggande byggnader, bilar och grannar. Du ska också se upp, i dubbel bemärkelse.

Dels ska du se uppåt för att kunna avgöra hur högt ditt oönskade träd är. Det rekommenderas inte att klättra upp i trädet utrustad med ett måttband. Dels ska du se upp så du inte skadar dig själv på dålig utrustning. Konsultera en arborist angående vad du behöver.

28 Jul 2022