Tidsödande att måla fasaden, eller?

Som vanligt är det underlagsarbetet som tar längst tid när det kommer till fasadmålning av huset. Underlagsarbetet är det ingen idé att fuska med. Det blir bara fult och det håller inte lika länge som när man är nogrann med underhållsarbetet. Den som hr stört sig på buckliga tapeter och lister som fått väggfärg, vet att om man även skulle fuska med fasadmålningen ger det inte ett så vackert hur med sådan hållbarhet som när man inte fuskar med underlagsarbetet. Det är ju perfekt väder just för att ägan sig åt fasadmålning i den torra sommar som vi ser just nu. Varför inte passa på just nu? Ju oftare som man underhåller sitt hus desto längre håller huset mot väder och vind. 

Så förbereder du din fasadmålning

När man ska arbeta med underlaget på ett hus, är det viktigt att 1. tvätta underlaget nogrannt, 2. skrapa bort all färg som har flagnat. Har man ett hus med en överplan, bör man ställa upp en bygnadsställning som ger stöd åt arbetet. Där kan du ställa penslar och målarfärg, vila en stund och lita dig mot. En byggnadsställning är mycket säkrare än endast ha en stege, som dessutom kan ramla och som inte ger någon stadga eller stöd. Har man inga byggnadsställningar, kan man alltid hyra en byggnadsställning som man kan hyr över en helg till exempel. Då blir det inte så dyrt. Det gäller att man gör det intensivt udner den helgen, så du slipper hyra den för en längre tid.

Tvätta och skrapa

Skaffa dig en högtryckstvätt om du inte redan har det. Var försiktig och ha inte för högt tryck på tvätten. Blanda i rengöringsmedel, mögelmedel, algmedel eller någon annan målartvätt. Börja med att tvätta med vanligt vatten den yta som du har tänkt tvätta. Tvätta sedan med rengöringsmedel och skubba med en borste. Medan ytan är våt, kan du passa på att skrapa bort färg som har flagnat. När vu väl har tvättat klart bör väggen torka innan du går vidare till nästa steg.

Måla eller grundmåla

Måla sedan den vägg som har torkat. Använd en roller, då en pensel tar för lång tid. Däremot bör du använda penseln nära fönster, nära taket och vid källaren om du har en sådan. Använd efter det en roller som du kan måla med. Ska du ändra färg på huset bör du grundmåla innan du målar med den nya färgen. Du kommer väl ihåg att ansöka om bygglov innan du byter färg?

Tyckte du detta lät som ett arbete som tar för lång tid eller att det är för svårt? Anlita i stället en hantverkarfirma som uför fasadmålning i Stockholm.

31 Jul 2018