Takplåt – står pall för alla väderförhållanden

Den som vill ha ett tak som är lätt att lägga och underhålla bör välja plåt. Takplåt är det klassiska valet som fungerar i alla väder och för nästan alla hus.

Det finns många och mycket goda anledningar till att folk fortfarande väljer att använda sig av plåt när de lägger nya tak på sina hus. En är förstås att det är lite av svensk klassiker. Det kan kännas fint att värna om traditionerna som präglat svenska hustak under många år. Men det finns förstås fler argument än så.

Även om du bara tittar på kvalitén så talar plåten för sig själv. Plåttak är känt för att hålla över tid och stå emot svåra väderförhållanden. Och är det någonting vi har här i Sverige så är det svåra väderförhållanden med regn, snö, blåst och stekande sol som växlar med varandra under hela året.

Takplåt är lätt att jobba med

I takt med åren har också takplåt blivit ännu bättre. Man har utvecklat materialet med olika profileringar och har bland annat adderat fler skikt och färgbeläggningssystem i repertoaren. När det då dessutom är ganska enkelt att lägga och underhålla – och att takplåtspriser fortfarande är rimliga – är det också givet vad du ska ha för tak på huset.

Många gillar att plåt väger så lite. Särskilt om man planerar att lägga sitt tak helt på egen hand. Vissa plåttyper är hela tio gånger lättare än tegeltak. Det är förstås en faktor som gör plåten mer lättarbetad och tillgänglig för nästan alla byggnader.

31 May 2023