Taket – den viktigaste delen på ditt hus

Börjar taket till din bostad bli gammalt och slitet? Du vet väl om att det är just taket på ditt hus som måste stå emot huvuddelen av den påverkan som väder och vind har på din bostad? Att hålla taket i gott skick gör att hela huset håller längre och att du kan sova tryggt utan att behöva oroa dig för läckor.

Ett tak håller inte för evigt. Det måste underhållas för att må bra. Efter en viss tid kan det hända att det måste läggas om.

I vissa fall går det att återanvända en del av materialet, till exempel om man har ett tak med tegel. Tegelpannor kan ofta tas ner och tvättas och det är oftast bara ett fåtal av takpannorna som måste bytas ut. De underliggande materialen såsom tätskikt och läkt brukar dock behöva bytas ut helt. Dessa är att betrakta som förslitningsmaterial.

I vissa hus kan det hända att man har ett tak som är av ett material som inte går att förnya så lätt. Exempelvis eternittak tillverkas inte längre då de är mycket hälsovådliga att hantera. Där finns det två alternativ när man behöver förnya taket. Det ena alternativet är att man kan begära en specialsanering för att ta bort eterniten och sen lägga om taket med ett nytt ytskikt. Det andra alternativet är att man lägger ett ytterligare ytskikt ovanpå eterniten, till exempel takplåt.

Det finns många alternativ när det gäller material för tak. Tegel, betongpannor, takpapp och plåt. De har alla sina för och nackdelar. En bra takläggare kan svara på vad som fungerar bäst för just din byggnad och ge rådgivning kring vad som kan passa stilen. Många av materialen går att få i olika färger så att du kan välja ett tak som passar bra tillsammans med fasadens färg.

När du väljer takläggare bör du inhämta offerter och begära en specifikation på exakt vad det är som ingår i priset. Du bör göra en avvägning kring både kvaliteten på materialet och utförandet, hur lång tid arbetet kommer att ta samt se till att du får en bra garanti.

En bra takläggare har också fullständiga försäkringar för både olycksfall och ansvarsfrågor. Det är väldigt viktigt att tänka på så att du som beställare inte behöver stå som ansvarig om någon skadar sig på arbetsplatsen.

Betala aldrig i förskott. Se till att du får det nya taket utvärderat av någon som är kunnig, gärna en byggingenjör eller liknande, efter att det är slutfört. Betala fakturan först när det blivit godkänt. Om det finns brister ska du kunna få dem åtgärdade av din takläggare utan extra kostnad. Denna typ av garanti ger pålitliga företag då de vet att det lönar sig för dem att ha nöjda kunder och att de kan sin sak.

För att sammanfatta det hela:

  • Taket är otroligt viktigt – investera rätt så får du ett tak som håller länge
  • Välj din takläggare i Stockholm med omsorg
  • Välj material och stil utifrån din byggnad
  • Begär offert och garantier
17 Mar 2017