Så går en takrenovering till

En av de viktigaste delarna på ett hus är naturligtvis taket. Förutom att huset måste stå på en fast grund så spelar taket en stor roll för hur huset mår och slits genom åren. Som husägare bör du kolla ditt tak någon gång per år för att vara säker på att takpannor inte gått sönder eller att plåtskivorna ligger som de ska.

Ett tak är som husets ytterrock. Har du dåliga ytterkläder som släpper igenom regn och rusk spelar det ingen roll om blusen eller skjortan under är dyr. Taket ska skydda hela huset från olika sorters väder året om. Taket ska ge dig som bor i huset en trygg, säker och torr plats. Inget påverkar ett hus så mycket som ett tak i dåligt skick. Det har du säkert märkt själv ifall du haft skadat tak som lett till läckage inomhus.

Renovera eller byta ut?

Om du har ett tak som är äldre än 50 år balansera du på gränsen till ett takbyte. Men redan innan dess, efter varje höst och vinter, kan taket skadas av väder och vind. Du kan behöva byta ut delar av taket eller hela taket redan en bra bit innan 50-strecket.

För att veta vad som behöver göras, vilken åtgärd som är mest lämplig, ta hjälp av en fackman. Proffs på tak kan göra en god bedömning på plats och ge dig råden du behöver. På bland annat www.takläggareuppsala.se arbetar man med bra garantier på jobbet så att du som kund ska känna dig säker att du får ett bra tak.

När du bestämt dig för om det är en renovering för delar av taket eller en helt ny takläggning du behöver kan arbetet börja. Du ska givetvis fråga om offert så du vet vad kalaset kostar i förväg.

Takläggning från grunden

Om du till exempel har ett tak med tegelpannor så måste först dåliga pannor plockas bort. Under pannorna ligger träreglar som håller upp själva takkonstruktionen. De blottläggs så att eventuella skador under kan upptäckas.

Under träreglarna finns baksidan av det som inifrån huset kallas innertak. Här finns ofta isolering med ett fuktskyddande material som legat dolt under pannorna. Om det finns skador i den här delen av taket måste också det bytas ut.

När lagren under träreglarna är okej kan arbetet med att lägga nya pannor starta. Takläggare väljer i regel att portionera ut pannor i rader (högar) uppe på ditt blottade tak. De ska sedan läggas ihop med varandra utefter taket. Taket läggs sedan så att pannorna hjälper till med vattenavrinningen ner i stuprännor och rör så att husets grund också skyddas.

Om du har ett enkelt sadeltak är det bara att lägga pannor omlott över hela taket. Inget enkelt arbete men utan specialtricks. Om du däremot har brutet tak, en eller flera skorstenar, takfönster eller andra vinklar och vrår på ditt tak så får du räkna med att det tar längre tid att lägga eftersom takläggarna har fler parametrar att ta hänsyn till.

2 Feb 2017