Processen att köpa kök

kökAtt köpa kök är en lång, men oftast mycket rolig, process. Det är nu man har möjligheten att verkligen utforma det viktigaste rummet i hemmet efter egen smak och eget tycke. Om man dessutom tar hjälp av en köksmontör krävs inte heller några större fysiska ansträngningar för att få allting på plats. Om man inte har köpt ett nytt kök förut kan det vara lite svårt att veta var man ska börja. I den här texten kan du läsa mer om processen i sin helhet. Tänk dock på att processen kan se lite olika ut.

Inspiration och lös planering

De flesta börjar processen med att låta sig inspireras. Har man redan en bestämd leverantör, finns det säkerligen bilder och kataloger från leverantören i fråga, som man kan använda sig av för att hitta inspiration. Om man inte har bestämt sig för en leverantör ännu, finns det mängder av material på nätet att titta på. Till exempel finns en rad olika konton på sociala medier som enbart postar bilder och tips på hur man skaffar sig ett snyggt kök. Ett annat sätt att experimentera med sin vision är att gå in i en simulator – program som ofta kan köras direkt i webbläsaren – där en animerad version av ditt nya kök kan ges.

Finansiering

En del har redan sin finansiering klar genom sparat kapital. Andra funderar på finansieringslösningar, något som de allra flesta leverantörer kan hjälpa till med, vanligen genom ett samarbete med en kreditgivare. Tänk på att villkoren mellan olika institut kan variera ganska mycket. Om man är beroende av en finansieringslösning är det här alltså bra att jämföra på förhand, och en faktor att väga in i valet av leverantör. Bor man i en större stad, Stockholm till exempel, har man säkerligen ganska många aktörer att jämföra och att välja mellan.

Material och inredning

Lite längre in i processen behöver man fundera mer exakt på vilka material man ska ha. Ska du ha bänkskivor i trä, granit eller i marmor? Det finns för- och nackdelar med att välja olika material, och det här är inget beslut som bör förhastas.

Planering och funktionalitet

De flesta köksleverantörer är mycket hjälpsamma med den här biten. De har rejält med erfarenhet och kan i samråd planera köket med dig. På så vis undviker du vanliga fallgropar, och kan känna dig trygg med att ditt kök blir funktionellt och bekvämt att använda under en lång, lång tid framöver.

Anlita köksmontör

Att hitta köksmontör är även det något som de flesta leverantörer hjälper till med. Om de inte har sina egna, har de säkerligen kontakter med en firma som kan sköta just detta. Att hitta en köksmontör är normalt inga problem oavsett, och om du bor i en större stad som Stockholm, bör du ha många aktörer att välja mellan. En enkel sökning på till exempel ”köksmontör Stockholm” kommer sannolikt att ge dig flera relevanta träffar. Glöm inte att ta referenser och att kolla upp firman innan du anlitar någon.

28 Nov 2018