Prata som en målare

Många yrkesgrupper har sina egna termer, ja, nästan sina egna språk ibland. För den som inte är insatt i yrket kan det vara mycket svårt att förstå när en yrkesgrupp talar ”sitt” språk. Till exempel är det svårt för någon som inte är insatt i IT att förstå när två programmerare pratar.

Kan liknas vid en dialekt

Det kan nästan liknas vid en dialekt. Precis som det kan vara svårt för någon från Stockholm att förstå riktigt bred skånska (eller för en skåning att förstå gammal Stockholmska), kan fackspråk vara helt oförståeligt för den oinvigde. Det kan också finnas vissa dialektala skillnader i fackspråk. Till exempel kan det finnas några få termer som skiljer sig åt, beroende på om det är en målare i Stockholm eller i någon annan del av landet.

Det svåraste är kanske om din målare har arbetat med det hela livet och har en stark dialekt (om han eller hon till exempel kommer från Södermalm i Stockholm eller den skånska landsbygden). När fackspråk och starka dialekter blandas kan det helt enkelt bli ganska svårt att förstå.

Vissa yrkesgrupper har till och med nästan sina språk. Ett yrke där det finns särskilt många termer är målare. Dessutom är det ett yrke som privatpersoner ofta anlitar, där det kan vara till mycket nytta att förstå det fackspråk som ofta talas. Likväl kan det komma till stor nytta när du ska in i en målarbutik och handla färg. Att känna till de vanligaste termerna kan göra köpet smidigare, då du kan förklara typiska problem och önskemål med måleriet, med hjälp av endast några få ord. Nedan följer en ordlista som du kan använda dig av nästa gång du ska tala med en målare.

Ordlistan

  • Björn. En björn är en slags plysch- eller filtklädd kloss av trä, som bland annat används för att grunda lack med.
  • Gardinbildning kallas det för när färgen rinner ojämnt och bildar former som liknar veckbandsgardiner.
  • Ljushärdig. Att en färg är ljushärdig betyder att den tål ljus mycket bra, utan att kulören ändras nämnvärt. Säger din målare att färgen är ”ljusäkta” betyder det att den tål ljus oerhört bra.
  • Stuck innebär att man häller målarfärg flera gånger mellan två kärl för att förändra konsistensen.
  • Stöppla. Säger din målare att han eller hon ska ”stöppla”, menas att behandla den nymålade ytan så den liknar puts.
  • En apelsinyta är en term som din målare kan använda sig av, oavsett om han eller hon kommer från Stockholm, Göteborg eller någon annan del av landet (precis som med övriga termer). Det betyder helt enkelt att ett lack- eller färgskikt ser knottrigt ut.
10 Jun 2017