När du ska renovera

När det är dags för en grundlig renovering är det en del du behöver tänka på. Hur ser den befintliga byggnationen ut och behöver man riva hela eller delar av det gamla och slitna? Ska man kanske riva hela det gamla huset och bygga ett nytt modernt hus? Fler och fler gör just detta på grund av att det faktiskt kan bli billigare att riva och bygga nytt, än att renovera.

En stor anledning till ökningen är det populära ROT-avdraget som gör att man kan dra av en del av arbetskostnaderna. Det ligger 2019 på 30% och maximalt 50 000 kronor per person och år.

När du behöver riva huset

Om byggnationen är i så dåligt skick att det inte bedöms värt att renovera är det dags av riva huset. Det är ett svårt och tungt arbete. Det rekommenderas att ta hjälp av en seriös och erfaren rivningssfirma som har all kompetens och de maskiner som krävs för en lyckad rivning. Det är bättre att du lägger krutet på det nya husbygget.

De allra flesta byggfirmorna som arbetar med rivning sköter allt från projektering och rivning till bortforsling av byggavfallet. Det är också en fördel att anlita en professionell rivningsfirma om det skulle visa sig finnas asbest eller andra farliga ämnen vid rivningen. Detta måste hanteras på ett korrekt och säkert sätt.

Om du vill kan du utnyttja ROT-avdraget som dras direkt på fakturan.

Hur går en rivning till?

Alla seriösa byggare börjar alltid med en noga inspektion av huset och byggnationen och en dialog emd ägaren för att veta hur rivningen ska genomföras på bästa sätt. Sedan får man ett offertförslag, tidsestimat och sedan diskuterar fram ett datum för rivningen.

Säkerheten är A och O och det måste fastställas om det finns asbest eller annat. Vid själva rivningen börjar man att stänga av vattnet och ta bort all metall och värmeelement och återvinner dessa.

Efter detta rivs alla väggar och sorteras i containers för återvinning. Efter detta är det dags för tungrivningen, då stomme och tak tas ner med grävmaskin. När endast river delar av huset eller fastigheten ska rivas, till exempel badrum eller kök, rivs dessa med stor precision så inte hela och fräscha delar skadas i onödan. Det är av största vikt att vara oerhört försiktig så inte bärande väggar och vattenledningar skadas. Det är alltså inget för den som inte har erfarenhet och kunskap att försöka sig på.

Det är sedan dags att bygga ditt nya och moderna drömhus!

17 Jan 2019