Med hjälp av en geotekniker vet du att du bygger på säker mark

När du ska bygga hus kan det vara klokt att undersöka att marken är bärig innan byggstart. En geotekniker hjälper dig fastslå markstatus och utför riskanalys.

Har du koll på vad ett slukhål är? Vi kan säga så här – du kan komma att få koll på det om du inte bygger ditt hus på mark som du är säker på kommer hålla att bygga på. Innan du tar kontakt med byggfirmor och arkitekter bör du först konsultera en geotekniker.

Med hjälp av en geotekniker kan du få reda på vilken typ av mark det är du har köpt. Det kan till och med finnas anledning att ta hjälp av en geotekniker redan innan du skriver på köpekontraktet. Om du köper mark för att bygga hus på måste du ju vara helt säker på att det verkligen rör sig om byggbar mark.

Geotekniker kan allt om jord, berg och grundvatten

När du vill ha hjälp av erfarna geotekniker bör du självklart anlita en firma med goda referenser och breda kunskaper inom allt som rör grundvatten, berg och jord. När du bokar in geotekniker bör du noggrant beskriva ditt planerade byggprojekt. När du anlitar geotekniker ska du förvänta dig att få en riskanalys för olika typer av byggnationer, och denna kan utformas efter specifika byggplaner.

Du kan också välja att bygga utan att undersöka marken innan. Kanske finns det redan dokument som bekräftar markens bärighet. Det är dock värt att komma ihåg att förutsättningar för mark kan ändras över tid. Det är alltid säkrast att göra en ny geoteknisk undersökning inför varje större bygge.

11 Apr 2023