Materialen som används för stenskivor och deras egenskaper

Stenskivor är en trend som är väldigt vanlig att se i svenska kök idag. Beroende på vilken stenskiva som används ser dock egenskaperna lite olika ut. Medan marmor är ett väldigt vackert material, drar det samtidigt lätt till sig fläckar. Granitskivor kanske inte anses lika vackert som marmor av många – men det är betydligt mer tåligt.

Vilken stenskiva man bör köpa beror på hur köket ska användas samt vilka behov, prioriteringar och förutsättningar man har. Det är först när man känner till de olika materialens egenskaper som lättar kan bedöma vilken stenskiva som passar ens ändamål bäst.

Marmor

Som nämnt i inledningen är marmor uppskattat främst tack vare dess utseende, som kännetecknas av grå flammande mönster mot vit bakgrund. Många väljer marmor som material eftersom det uppfattas som tidlöst. Det har uppskattats i många år och lär vara snyggt att ha i kök även i många, många år framöver.

När det kommer till stryktåligheten är det dock lite sämre ställt. Jämfört med till exempel granit är marmor ett ganska svagt och mjukt material. Marmor repas lätt med en kniv, och fläckar som spills på stenskivor av marmor kan vara riktigt svåra att få bort.

Det bästa tipset för att få bort fläckarna är att inte vänta – torka bort det så snart det bara går. Särskilt kaffe, rödvin och olika oljor bör man vara särskilt försiktig med på stenskivor av marmor. Använd alltid underlägg när du ställer något på skivan som kan riskera att fläcka av sig.

Granit

Granit är ett material som har fått sig ett riktigt lyft de senaste åren. Numera är det inte ovanligt att se kök som är utrustade med stenskivor av granit. Till skillnad från marmor är granit väldigt hårt och stryktåligt. Det är inte alls lika känsligt mot repor från knivar och drar heller inte åt sig fläckar på samma sätt som marmor gör. Du kan dessutom ställa en riktigt het kastrull på den utan att behöva oroa dig.

Givetvis kommer det med lite nackdelar också. I och med att det är så pass hårt, är det lätt att göra sönder glas och saker i andra ömtåliga material på dess kanter. Har man stenskivor av granit nära diskmaskinen bör man vara särskilt försiktig. Annars är det lätt att något går sönder när det plockas in i, eller ut ur, diskmaskinen.

Granit kan köpas i flera olika färger. Vanligt är att det är svart, men det är också vanligt med rosa, röda eller gråa toner i det. Något som är bra att känna till är att ljus granit överlag har lite bättre absorberingsförmåga än mörkt. Således gäller det att vara mer försiktig med vätskor om du bestämmer dig för stenskivor som är i ljust granit.

På denna sida kan du läsa mer om hur proffs arbetar med stenskivor i olika typer av material.

17 May 2017