Låt dig inte luras av byggföretag

Under senare år har man kunnat se en ganska kraftfull ökning av fuskjobb inom byggbranschen. Det här kommer sig dels av att fler jobb blivit utförda och dels av att fler jobb blivit utförda av oseriösa byggföretag. Den gemensamma nämnaren i detta stavas Rot-avdraget. Att man numera och sedan drygt tio år tillbaka har kunnat anlita ett byggföretag och dragit av en del av kostnaden på sin deklaration – i början låg detta på 50% och idag på 30% - så har fler och fler också sett sig ha råd att genomföra de drömmar de haft gällande byggnationer, renoveringar och reparationer i sina hem.

Men; denna ökade efterfrågan har alltså även en baksida i form av fuskjobb och där byggföretag försöker – och lyckas – sko sig på privatpersoners förhoppningar och goda tro. Kort sagt: anlitar du ett byggföretag i Stockholm för att renovera köket – ja, då kommer du också att lita på att detta byggföretag vet vad de gör. Så resonerar de flesta och det är så man måste sluta resonera för att komma till bukt med problematiken. Man får inte – och har definitivt inte råd att  – vara så godtrogen och naiv. Är du det – ja, då riskerar du också att se hur ditt framtida kök faller isär; på det ena eller det andra sättet. Hur ska man då göra och finns det några knep som säkerställer att det byggföretag man anlitar verkligen håller god kvalitet?

Ja, tack och lov så finns det några tips som är användbara. Innan vi presenterar ett bra tillvägagångssätt så ska vi dock tillägga följande: de flesta företag är pålitliga. Vi är medvetna om att det kanske låter som att 80% av alla byggföretag i Stockholm är oärliga. I själva verket så är det precis tvärtom. Men, att det finns skojare därute går inte att förneka och du som privatperson blir en del av problemet om du fortsätter anlita dessa byggföretag. Med detta sagt – så här förhindrar du att detta sker:

  • Betalning efter avslutat jobb. Martin Timell sa en ganska träffande sak i programmet Fuskjobbarna: Du skulle aldrig gå in på Konsum och betala för det du ska äta i helgen redan under måndagen. Detsamma gäller för tjänster utförda av ett byggföretag. Du betalar då jobbet är genomfört – aldrig innan.
  • Du kollar upp tidigare jobb. Genom att ringa tidigare kunder så får du en bra bild av vilka du står inför att anlita. Här kan även internet vara till god hjälp. Sök på företaget i fråga och se om det finns några betyg. Genom att använda internet kan du även kolla upp bokslut, omsättning och andra detaljer som kan berätta lite om strukturen i företaget.
  • Magkänsla och pris. Lita på din magkänsla och se till att följa de. Besöker du företag på plats så kan du skapa en bättre bild än om dessa gör ett hembesök. Vilka anställda har de, hur många och hur ser deras personalomsättning ut? Gällande priset så är det lägsta priset sällan det bästa. Välj bort de billigaste alternativen och de dyraste. Ta in flera offerter så har du ett större urval och en ungefärlig referens gällande kostnaden.
26 Sep 2017