Lägga in en heltäckningsmatta själv – steg för steg

Låt oss säga det direkt: att anlita en mattläggare i Stockholm för att lägga in en heltäckningsmatta blir inte särskilt dyrt. Det går relativt fort och dessutom har du ROT-avdraget på 30% att dra från arbetskostnaden. Du klarar dig på max ett par tusen, plus kostnaden för mattan.

Med detta sagt – är du normalhändig och tycker att det är roligt med hemmafix så är det relativt enkelt att lägga in en heltäckningsmatta själv. Vi tänkte här i korthet beskriva hur du går tillväga. Tänk på at vara ordentligt utvilad och att slå på en radiokanal du tycker om. Nu kör vi!

Välja matta

Ja, innan du drar på dig blåstället kan det ju vara bra att välja ut en matta som funkar i rummet. PÅ nätet finns många matthandlare som lagt ut hela sitt sortiment till beskådan och man kan enkelt söka sig fram till det man tycker är snyggt. Moderna heltäckningsmattor finns i en lång rad färger och mönster och du kommer garanterat att hitta en matta som ser snygg ut.

Men allt kan inte förmedlas via en datorskärm. Försök om det går att hitta en fysisk butik där du kan beskåda mattan och även känna på den. Struktur är ju väldigt viktigt när man väljer en matta, den ska kännas skön helt enkelt.

Måttbeställ

När du valt ut en bra matta ska du måttbeställa den efter ditt rum. Här gäller det att tänka på att lägga på åtminstone 10 cm i alla riktningar så att du får skärmån på mattan och kan kompensera för eventuella ojämnheter i väggarna. Mattrullarna är i regel 400 cm breda, så är ditt rum större än så i någon riktning måste du skarva mattan. Vill du ha mindre än 400 cm skär mattförsäljaren till mattan efter dina önskemål.

Lägga mattan – förberedelser

Se först till att du har de verktyg och det material som behövs. Du kommer att behöva dubbelhäftande tejp, en mattkniv och något att stryka ut och jämna till mattan med, en plastspackel till exempel kan passa bra.

Börja med att avlägsna golvlisterna. Dammsug sedan golvet och tvätta det ordentligt så att all smuts och fett försvinner. Utmed väggarna fäster du sedan den dubbelhäftande tejpen, så där är det extra viktigt att det är rent. Vänta med att ta bort skyddsfilmen på tejpen och tejpa så nära väggarna som möjligt. Är rummet stort kan det vara bra att även dra några tejpremsor tvärs över golvet så fäster mattan bättre.

Rulla och pressa

Sedan är det dags att rulla ut mattan och hoppas att den passar. Det kommer den såklart att göra, så noga som du mätt. Se till att det finns skärmån runt om i hela rummet och var noga med att mattan ligger helt rakt i rummet, annars kommer det att märkas. Ta bort skyddsfilmen från tejpen.

Börja i mitten och pressa mattan ut mot kanterna. När du kommit till väggen trycker du ner mattan mot vinkeln golv/vägg och pressar in den så lång du kan. Därefter skär du med mattkniv ett jämnt snitt runt hela rummet. Efter detta är mattan utlagd och allt du behöver göra är att ästta tillbaka golvlisterna.

En smal sak

Inget stort eller överdrivet svårt jobb som synes, och du fixar det på några timmar. Har du annat gör och pengar över är det dock som sagt lätt att hitta en bra mattläggare i Stockholm som gör jobbet åt dig på nolltid. Lycka till och njut av din nya heltäckningsmatta!

21 Dec 2017