Lackförsegling ger din bil längre livslängd

En bils lackering tar stryk nästan dagligen. Dels så har vi alla smuts och alla partiklar som flyger omkring och fastnar på lacken, dels så har vi solen vars uv-strålar bleker bilen och dels så har vi alla små olyckor som kan ske. En oförsiktig medtrafikant som skrapar bilen i samband med en parkering, en ligist som drar sina nycklar längs bilens sida eller en sten som man lyckas smyga in i samband med att man backar i ett bostadsområde.

Saker som man kanske får räkna med - men som är extremt irriterande sett till att lacken är viktig för hela intrycket av bilen. Den säger någonting om vilken modell man köpt, vilken tillverkare man har och den tar fram de fina linjerna som visar på designen. Lacken är dessutom det yttersta skyddet mot rostangrepp.

Stilla acceptans i form av regelbundna tvättar eller ett försök att motverka uppkomsten av smuts, förhindrande av repor och andra skador? Definitivt det senare. Det går nämligen att ge bilen ett ytterligare skydd. Detta i form av en lackförsegling som man applicerar ovanpå den ordinarie lacken.

En lackförsegling handlar - till skillnad mot vanligt vax - mer om en hinna som håller bilens skönhet intakt under en längre tid. Smuts fastnar inte lika lätt, uv-strålar från solen störs bort, vägsalt påverkar inte lacken och tvättarna behöver - i och med detta - inte ske lika frekvent. En lackförsegling är, helt enkelt, ett bra sätt att skydda bilen och ge den längre livslängd.

Kan man göra en lackförsegling på egen hand?

Det snabba svaret är ja. Det går att på egen hand sätta en lackförsegling på sin bil. Det man dock ska vara medveten om är att man inte får samma hållbarhet som om man skulle lämna in den för ett mer professionellt omhändertagande.

Köper du ett hemma-kit så är det ofta enkomponents - lämnar du in din bil så använder man en lackförsegling som är tvåkomponent. Det senare innehåller härdning - någots om ger längre effekt. Vi skulle definitivt säga att du tjänar på att lämna in den. Speciellt om du väljer den nya tekniken som innebär ett keramiskt lackskydd.

Ett keramiskt lackskydd ger än bättre skydd

Den senaste tekniken handlar om ett mer keramiskt lackskydd. Det skyddar ännu bättre än vad de mer traditionella varianterna gör. Väljer du ett keramiskt lackskydd till din bil så bör detta appliceras av en utbildad person; detta då effekten blir betydligt bättre.

Du får räkna med att det tar ungefär två dagar innan bilen är klar. Medlet som används behöver längre tid för att härda och bli så hårt - skyddande - som möjligt.

Här kan du med fördel passa på att ta en totalrekond och få bilen ordentlig städad invändigt också - något som generellt sett görs alldeles för sällan. Du vill väl att din bil ska lukta som en ny också och inte bara se ut som en sådan?

19 Sep 2018