Kom nära en köksrenovering – utan att renovera

Att göra en köksrenovering är ett stort projekt. Känner man att man inte riktigt är redo, men ändå letar efter sätt att göra köket lite roligare på, finns det ändå mycket man kan göra. Tipsen nedan gör stora förändringar i ditt kök – utan att varken kosta skjortan eller ta allt för mycket energi. Dock krävs det att man är något händig. Med lite tålamod och planering bör de allra flesta ändå kunna göra något av tipsen nedan.

Fixa till köksluckorna

Att fixa till köksluckorna kan nästan kännas som en köksrenovering. Är köksluckorna slitna, eller i en allmänt tråkig färg, kan de med fördel målas om. Att måla om luckorna på egen hand är inget problem för den normalhändige. Tänk dock på att vara noga så att färg inte spiller över på områden där det inte ska vara.

Beroende på vilken färg man vill ha, kan det här kosta lite mer eller lite mindre. Det är dock ingen jätteskillnad på priserna, så det är bättre att låta sig styras av vilken färg man tycker är snyggast snarare än ekonomin i det här fallet.

Om du inte vill göra detta själv, går det också att lämna in köksluckorna för ommålning. Oavsett om du bor i Stockholm eller i en mindre stad ute på landet, bör det inte vara något problem att hitta en firma som kan göra jobbet åt dig. I Stockholm finns dock ett större utbud av firmor, och du kan därmed dra nytta av konkurrensen genom att sälla firmornas offerter mot varandra.

Ta bort överskåpen

Något som många anser vara ett problem med sitt kök, är att det känns lite rörigt. Ett kök som är fullproppat med grejer kan helt enkelt kännas lite plottrigt. I sådana fall kan det vara en lösning att helt ta ner överskåpen. Dessa kan ersättas med stilrena hyllor, vilket ger en luftigare känsla till köket. Ett tips är att även hålla god ordning på dessa hyllor. Ställ till exempel fint porslin, vasar eller andra prydnader uppe på dem. Att ta bort överskåpen kanske inte riktigt känns som en köksrenovering – men det kan göra en stor skillnad.

Jobba med detaljer

Du har säkert hört det förr – det är detaljerna som gör helheten. Att endast jobba med detaljer kan ge köket en helt ny känsla när du väl är klar. Satsa till exempel på knopparna på köksluckorna, nya kökshanddukar och underlägg till köksbordet. Försök gärna att matcha textilen i en och samma färg eller mönster.

Eller: hitta en firma som gör jobbet

Att hitta en firma som gör dylika jobb bör inte vara några problem – oavsett var i landet du bor. Bor du dock i en större stad, som Stockholm till exempel, har du ett större urval av firmor att välja mellan. Med den stora befolkningen i Stockholm följer naturligtvis ett större tjänsteutbud. Dock bör det inte vara några problem om du bor i en mindre stad på landet. Det här är inga ovanliga jobb som kräver särskilt specialiserade firmor.

26 Feb 2017