Golvet är en yta som obönhörligen kommer att ta mycket stryk. Det ligger i sakens natur. Men, det behöver inte innebära att ett golv inte ska kunna gå att fräscha upp då det blivit så pass slitet eller skadat att man inte längre trivs med det. En del verkar tro att det enda sättet att rädda ett golv är att köpa ett nytt.
Då har man inte räknat in att en golvslipning är möjligt att göra och att en sådan faktiskt för med sig några fördelar jämfört med ett helt nytt golv. Vi visar några och säger att du har ett massivt trägolv som löper från hall till vardagsrum i din lägenhet i Stockholm:
- Billigare. Den stora fördelen är att en golvslipning är billigare att genomföra än vad kostnaden för att köpa- och lägga in ett nytt golv är. I synnerhet om du väljer ett golv av samma material - ett massivt trägolv är dyrt och kräver ofta professionell hjälp för att lägga in.
- Vackrare resultat. Det slitna du ser på sitt trägolv i Stockholm sitter på ytan. En golvslipning skalar bort ytan och allt det som är skadat. I och med att trä är ett levande material så brukar det ta flertalet år innan det satt sig ordentligt - med allt vad den innebär i form av ådringar och annat. Tack vare ytbehandlingen efteråt - något vi ska återkomma till senare - så får golvet en snygg, glänsande finish. En golvslipning tar fram det bästa ur ditt gamla golv; ett helt nytt golv skulle behöva åtskilliga år innan det blivit lika vackert.
- Går att göra på egen hand. Det går att hyra en golvslipningsmaskin och genomföra en golvslipning på egen hand. Ett varningens finger dock: så enkelt är det inte. Tänk på att maskinen kan väga upp mot 80 kilo och att minsta lilla misstag kan bli kostsamt. Slipar du för mycket eller glömmer att fälla upp/ned en vlas så kan det skada golvet så pass mycket att det är bortom räddning. Det är inte så dyrt att anlita ett professionellt företag och du får mycket för pengarna också. Idag kan företag i Stockholm erbjuda dammfria slipningar och det är något som, naturligtvis, sparar dig en hel del besvär.
Golvslipning och rätt ytbehandling
Vi sa att ditt massiva trägolv löpte från hall till vardagsrum i Stockholm. Det innebär att det är olika slitet. I hallen så är golvet betydlig mer skadat och har tagit avsevärt mycket mer stryk än i vardagsrummet - där det enbart finns lite repor och en matt, trist ton.
Det är naturligt sett till att just hallen är det område där det kommer in mest vatten, där man går in med skor, där grus och smuts hela tiden kommer in och så vidare. Egentligen så bör man i och me detta vara försiktig med att lägga trägolv i en hall - det finns tåligare alternativ. Men, ett trägolv kan också förstärkas och få extra skydd.
Efter en golvslipning så måste man nämligen applicera på en ytbehandling. Här kan du välja efter både egenskaper och vilket typ av utseende ditt golv ska få. I hallen skulle vi välja en ytbehandling med bättre skyddande egenskaper - lack exempelvis (som står emot vatten bra) - medan vi i vardagsrummet skulle fokusera mer på estetiken. Vad sägs om lite värme och harmoni? Det brukar innebära en ytbehandling med olja.
Läs mer om golvslipning.
Andra inlägg
- Flyttfirma i Solna gör flytten enkel
- Satsa på hållbar solenergi för framtidens företag
- Målare i Solna – en hantverkare sätter färg på hemmet
- Takläggare av högsta rang i Norrköping
- Brandtätning i Södertälje – hindrar eld och rök
- Målare i Hägersten – ny färgsättning
- Betydelsen av utstakning för dagens byggprojekt
- Prisvärda och hållbara papptak i Stockholm
- En ny era inom byggnation med takelement
- Snickare i Ockelbo – kunniga hantverkare för alla behov