Ibland blir livet roligare med ny färg

Ibland behöver man en förändring för att pigga upp tillvaron. Att måla om hemma och fräscha upp bostaden med nya kulörer och färger kan betyda mycket. Dessutom är det roligt att måla om.

Färg är ett relativt billigt sätt att fräscha upp och renovera ett rum på, och råkar man välja fel kulör är det bara att måla om igen. Ett vanligt fel många gör är att de väljer en för mörk eller skrikig kulör. Kulören som man ser på färgkartans lilla ruta upplevs oftast som mörkare då den täcker en hel vägg. Därför kan det vara bra att först köpa små provburkar med färg och provmåla lite innan man målar hela rummet. En kulör påverkas även av dagsljus och ljuset från olika lampor. Därför kan det vara bra att även studera kulören under olika tidpunkter på dygnet.

Hur rummet används avgör valet av färgtyp

När man ska måla om ska man inte bara välja kulör utan även bestämma vilken slags färg man ska måla med. Normalt väljer man färgtyp efter hur rummet används, som exempelvis väggarna i ett kök, där färgen som täcker väggarna helst ska vara avtorkningsbar. Färg finns också i olika glansgrad, från helmatt till högblankt. Det kan vara bra att känna till att en helmatt yta lätt får märken om man måste torka av den. Anlitar man en certifierad målerifirma i Stockholm hjälper de givetvis till med att välja färg, och självfallet kan de även ge råd i val av kulör.

14 May 2021