Hur man målar om sitt tak

Det viktigaste när man skall måla tak är säkerheten. Innan du sätter igång skall du be en yrkeskunnig person besiktiga ditt tak så att det är säkert att vistas på. Kontrollera att takstegar och annat är helt och inte har rostat sönder. Du kan också köpa en säkerhetslina eller säkerhetssele som du kan ha när du arbetar på taket, det är en billig livförsäkring. Om du känner dig otrygg uppe på taket är det bättre att du låter en professionell takmålningsfirma göra jobbet.

Införskaffa verktyg och färg

Innan du börjar måla behöver du införskaffa färg och andra verktyg. När man skall måla ett plåttak är det viktigt att man är väldigt noggrann med underarbetet, annars fäster inte färgen och du behöver göra om allting. Fråga din färghandlare efter bra utomhustvätt att rengöra taket med. Köp även borstar och skrapor då du får bort gammal färg och rost ordentligt.

Om taket är angripet av alger eller mögel kan du även behöva medel mot sådant. Sedan behöver du grundfärg och täckfärg. Även om du har en gammal plåtfärg hemma är det bättre att köpa ny. Risken är annars att färgen förvarats fel eller blivit för gammal för att använda. Det finns många olika typer av färg beroende på vad du har för plåttak och hur gammalt det är. När man målar ett gammalt plåttak skall man använda samma typ av färg som använts innan. Ett plåttak som underhålls på ett bra sätt kan hålla en hel livstid.

Dags att ge sig på taket!

Nu är det dags att sätta igång. Gör rent taket efter konstens alla regler med de medel och verktyg som du införskaffat. Måla sedan med grundfärg. Snåla inte med färgen och se till att vinklar och kanter blir ordentligt täckta. När grundfärgen torkat kan du måla med täckfärgen. Måla minst två gånger och ta hänsyn till tillverkarens rekommendationer gällande torktid.

Försök att måla vid gynnsamt väder såsom växlande molnighet, helst på sommaren då luftfuktigheten är runt 60%. Försök undvika att måla i stark sol då det kan göra att det bildas blåsor i färgen. Om man målar när det regnar så kan det bli små kratrar i färgen där det samlas smuts. I värsta fall behöver man då skrapa bort alla färg och börja om från början.

Vi hoppas den här texten har hjälp dig hitta inspiration och kunskap till att måla om ditt plåttak. Lycka till!

Du kan läsa mer om takmålning på takmålning.net

16 Dec 2021