Historien bakom våra pooler

Dagens pool har en intressant historia. Bad har människan alltid företagit. Så länge vi har varit människa, har vi badat, i vatten, i havet, i dammar och vattenansamlingar. Våda bastun har sin historia i de romerska bad vi såg före, under och efter Kristus. Och våra dagars pool kommer från Pakistan, enligt Wikipedia. Poolen från den tiden grävdes ner under 300-talet före Kristus. Poolen har 12x7 meter och var murad med tegelstenar täcktes över med tjärbaserat tätningsmedel. Baden byggdes både av antikens greker och romer, men bara för de välbeställda. Romerna gillade termiska bad; uppvärmda bad.

Populariteten för dagens pooler är från 1950-talet

Hoppar vi från romartiden och Antiken i Grekland, till våra dagars pooler, kommer vi till mitten av 1900-talet när det främst byggdes pooler i USA. Men egentligen började man bygga pooler 100 år tidigare., redan 1837 byggdes den första poolen i London, England. Det behövdes hundra år innan gemene man tog till sig poolerna och började bygga dem i hemmen och särskilt populärt var de amerikanska poolerna som byggdes i anslutning till sitt hem. Den största poolen som kom med i Guinnes världsrekordbok är poolen i San Alfonso del mar i Chile. Den största inomhuspoolen byggdes i West Edmonton Mall på NASA, Houston, USA. Med denna historiska återblick kan man klart konstatera att pooler är mycket populära i vår moderna livsstil. Så varför inte haka på den trenden?

Hur vill du att poolen ska vara?

Är man intresserad av att kunna bada även vintertid, finns det lite olika alternativ.

1. En pool som man kan bygga på den egna tomten

2. En pool inomhus

3. En badtunna på den egna tomten

Största skillnaden mellan pool och badtunna

Skillnaden mellan en pool och badtunna är den, vilket vem som helst kan inse, är att i poolen har du möjlighet att verkligen kunna simma och ta några simtag några meter, medan du enbart kan bada och doppa dig i badtunnan. Den är aldrig så stor att du faktiskt kan simma i den. Däremot är badtunnan uppvärmd, vilket ger en behaglig upplevelse.

En pool utomhus bara för sommaren

En pool utomhus är ju mest för att kunna använda under sommaren. Har man en pool utomhus bör man kunna täcka den på ett tillfredsställande sätt, annars har man så gott som trädgården i sin pool efter några dagar. Då det kommer till pooltak och pris på sådana, finns det lite olika lösningar och priser på pooltak. Det snyggaste är en pooltaksbox. Då monteras taket på skenor, som går längs poolen. Man för ihop pooltaket, som tar av genom att skjuta pooltakets olika delar som går in i varandra. De billigaste kostar cirka 40.000 kronor, men du kan även välje mer avancerade tak för nästan 55.000 krornor. Sedan kan man välja ett mycket simpelt pooltak, som enbart täcker poolen för några hundra kronor. Det fungerar som en presenning och täckerenbart  själva poolens vattenyta. 

Badtunnan kan vara både enkel och avancerad

En badtunna utomhus bör ha en ordentlig uppvärmning, antingen med hjälp av ved, eller en elektrisk uppvärmning. Även den bör täckas över när den inte används. Den absolut enklaste badtunnan är en uppblåsbar som du kan ta fram när som helst. Har du behov av en bastu, men bara har en liten yta att förfoga över, kan du köpa en färdig liten mini-bastu, byggd helt i trä. Då är det inte större än en gammal telefonkiosk. Och rymmer högst tre personer.

27 Feb 2018