Golvslipning är ett billigare alternativ

Dags att byta golv? Du har ett golv i vardagsrummet som är fullt av repor, av skador från dina möbler, som har sprickor från tappade föremål och som ser allmänt sunkigt ut och det är något som kräver en investering. Det är sant - men lika sant är också att det kanske inte behöver blir en så pass omfattande kostnad. I många fall så kan man komma ganska billigt undan och slippa riva ut det gamla golvet och sätta in ett nytt.

Äldre trägolv går nämligen i de flesta fall att rädda genom en golvslipning. En golvslipning är billigare och den ger dessutom ofta ett betydligt bättre resultat. Det talande i sammanhanget är nämligen att trä är ett material som lever och som genom detta också sätter sig; ett trägolv är aldrig det andra likt - alla växer på olika sätt och blir därigenom unika. Det som sker genom en golvslipning är att det fula slipas bort och att man tar fram den inneboende skönheten igen.

Skulle du köpa ett nytt, dyrt golv så skulle det ta väldigt många år innan detta satt sig och skaffat sig den patina som gör att ditt hem känns personligt, unikt och hemtrevligt. Därför ska man alltid se över om en golvslipning är möjligt att genomföra innan man börjar kolla upp priset för ett nytt golv.

Även ett äldre golv går att förändra

Du kanske vill ha ett nytt golv som en konsekvens av att du tycker att det gamla trägolvet är tråkigt; du vill ha mer färg, du vill ha lyster och dessutom är du mer än måttligt trött på att ditt golv slits och inte klarar av vatten? Det kan man förstå, men även där har du vissa valmöjligheter i samband med en golvslipning.

Det handlar om ytbehandling och där du kan välja mellan exempelvis lack (som skyddar bättre), olja (som ger ett varmare, mer harmoniskt intryck) och hårdvax (som är en bra kombination av olja och lackets respektive egenskaper). Det går även att använda färg i samband med en ytbehandling där man pigmenterar och därigenom alltså helt kan byta karaktär på golvet i fråga.

Ta professionell hjälp med din golvslipning

En golvslipning tar tid och det är ett ganska tungt jobb. Detta gör att man bör ta professionell hjälp; något som idag inte behöver bli så kostsamt i och med att tjänsten i fråga är inkluderad i den generösa skatterabatt som är möjlig att använda vid renoveringar. Rot-avdraget innebär att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden och det enda du egentligen behöver göra är att A) kolla upp att du är berättigad B) kolla att företaget har F-skattsedel och C) hålla sig under ett årligt tak på 50.000 kronor.

Rot-avdraget är perfekt i samband med en golvslipning. Att kunna komma så pass billigt undan för ett ingrepp som gör en så pass stor skillnad ska inte negligeras eller underskattas. Du kan förändra hela intrycket av din bostad genom en golvslipning. Ta tillvara på den möjligheten.

20 Oct 2018