För- och nackdelar med att göra sin golvslipning själv

När en golvslipning ska göras är det många som drar sig för att göra det själv. Att man anlitar hjälp utifrån är vanligt för att vara säker på att få det snyggt och korrekt utfört. Givetvis blir kostnaden högre när en firma anlitas för jobbet. Då skall ju även arbetskostnader betalas – inte bara materialkostnader. Samtidigt tillkommer kostnader, som till exempel hyra av slipmaskin, som inte firmorna har i lika hög utsträckning. Det finns flera för- och nackdelar än så med att göra sin golvslipning själv. Skulle du göra det på egen hand, eller anlita ett proffs?

Fördelar

Det blir billigare

Det här är den största fördelen med att göra sin golvslipning själv. Det blir ganska mycket billigare att utföra projektet på egen hand. Samtidigt är det viktigt att det utförs rätt. Om du inte lägger ner tid på att utbilda dig (om du inte har några förkunskaper) så kan misstag lätt hända. I sådana fall kan du behöva hjälp från en firma i alla fall – och då blir projektet dyrare än om du bara hade betalat för hjälpen från början.

Det kan vara ett nöje

Många kanske tycker att en golvslipning mest är ett tidskrävande projekt som inte skänker särskilt mycket glädje över huvud taget. Är man händig av sig och tycker om att fixa med huset eller lägenheten, kan det dock vara något roligt. Särskilt roligt blir det nog om man gör det med någon man tycker om. Sedan är känslan när jobbet är klart förmodligen riktigt härlig.

Nackdelar

Det tar tid och energi

Att göra en golvslipning är ett ganska stort projekt. Ska man göra det själv behöver man vara beredd att lägga ner tiden och arbetet som krävs. Har man inga förkunskaper behöver man särskilt mycket tid för att förbereda sig på rätt sätt. Sammanlagt blir det ganska många timmar som läggs ner för att arbetet ska bli bra utfört. Sannolikt kommer inte allt att gå som tåget första gången du gör det, och det finns en risk för att projektet drar ut på tiden av en eller annan anledning.

Du hade kunnat göra något annat med tiden

En golvslipning tar, som ovan nämnt, lite tid. Om du drar för dig för att göra din golvslipning själv, men också tycker att det är dyrt att anlita en firma för det, kanske det bästa alternativet är att anlita en firma och själva jobba över lite. Det beror helt på vad man tycker om. Tycker man det är roligt att slipa golvet, eller att fixa med huset i allmänhet, är detta förmodligen inget problem. Om man inte tycker att det är roligt kanske det bästa är att anlita en firma och göra något produktivt med tiden man ”vinner”.

21 May 2017