Fönsterrenovering – frågor och svar kring priserna

En fönsterrenovering är ofta något man gör för att förändra fönstrens utseende, snarare än att fönstret inte längre faktiskt håller måttet. Inte heller vill man, av olika anledningar, gå så långt som att göra ett regelrätt fönsterbyte.

Den som ska göra en fönsterrenovering kan nog ha en del funderingar över priserna. Till skillnad från produkter man köper i en butik, går det inte att söka sig fram till ett pris om vad just din renovering kommer att kosta. Om du är fundersam över priserna, kan den här texten förhoppningsvis hjälpa till.

Man bör även ha åtanke att en fönsterrenovering – även om den kan kännas dyr initialt – faktiskt kan spara hushållet pengar i längden. Detta eftersom ett dåligt fönster kan släppa igenom kalluft utifrån, och på så vis höja uppvärmningskostnaderna.

Hur kan jag pressa priserna på renoveringen?

Det finns flera sätt att pressa priserna på. Många rekommenderar att man tar in flera offerter från många olika firmor. Ett vanligt sätt att göra detta nuförtiden är att gå igenom en offertsida.

Det finns många fördelar med att gå via en offertsida. En av dem är just att firmorna vet att de konkurrerar med varandra. På så vis har du ett utmärkt förhandlingsläge att kunna pressa priserna. Om det inte finns någon möjlighet att pruta på själva timkostnaden, kanske du kan få till det så att firman bjuder på någon inköpskostnad för material som du annars hade behövt stå för.

Omfattar regelverket kring ROT en fönsterrenovering?

Ja. När förslaget om ROT röstades igenom i Stockholm för några år sedan, bestämdes det att rotavdraget skulle omfatta dessa typer av arbeten. Dock har det även röstats igenom förändringar kring avdraget i Stockholm flera gånger sedan dess.

Till exempel fick man dra av halva arbetskostnaden för en fönsterrenovering tidigare. Idag är det endast 30 procent som får dras av. De flesta anser dock fortfarande att avdraget gör det relativt kostnadseffektivt att anlita en firma för dessa typer av tjänster.

Hur hittar man en firma billigt?

Firmornas priser beror på flera faktorer. Till exempel är det ofta lite dyrare i storstäder som till exempel Stockholm eller Göteborg. Bor du dock exempelvis Stockholm, har du dock en helt andra möjligheter att förhandla. Således kan priset i Stockholm bli billigare i slutändan. I ett mindre samhälle, där det bara kanske finns en eller två aktörer, kan det bli betydligt svårare att få ner priserna.

Som i frågan ovan, är ett bra tips att gå igenom en offertsida. På så vis kan du få flera olika offerter på kort tid. Tänk dock på att vara ute i god tid. En fönsterrenovering är något man inte vill göra alltför ofta, och därför inte heller förhasta det.

12 Mar 2017