Fönsterbyte – själv eller med hjälp av firma?

Som boende i Stockholm, eller de flesta större städerna i landet för den delen, har du flera firmor att välja mellan när det kommer till att göra ett fönsterbyte . Trots utbudet av firmor som kan hjälpa till med detta är det vanligt att man gör det själv, i de allra flesta fall i syftet att spara pengar.

För visst blir det billigare att göra det själv. Det kräver dock att man lägger ner tid på det för att det ska bli riktigt bra. Har man inga erfarenheter eller förkunskaper sedan tidigare krävs det att man läser på ordentligt för att bli nöjd med sitt fönsterbyte i Stockholm.

Dyrare att anlita en firma

Som gäller de flesta typer av tjänster blir det dyrare att anlita hjälp för det. Då är det ju inte bara material och annat som ska betalas – utan även timlöner. Med rot-avdraget har dock det här blivit billigare på senare år då ungefär en tredjedel av arbetskostnaderna kan dras av från fakturan. Särskilt benägen är man att använda sig av rot-avdraget i Stockholm, visar Skatteverkets statistik. Hur många som använder det just för fönsterbyte framgår däremot inte.

Det finns givetvis fall där det hade blivit billigare att anlita en firma från början. Då kan det till exempel handla om ett eget fönsterbyte som gått snett och där skador på ramen eller fönstret uppstått. Är det ett dyrt fönster hade kostnaden för ett nytt fönster säkerligen överstigit den summa man hade fått betala för att anlita en firma. Det här är dock undantagsfall. I det stora hela är det billigare att göra det själv än att anlita hjälp för det.

Känner du en bra firma sedan tidigare?

Om en firma har gjort liknande jobb hemma hos dig sedan tidigare är du säkert mer benägen att anlita dem, än någon som inte haft kontakt med en liknande firma tidigare. Du har då säkerligen möjlighet att få ett rabatterat pris, samtidigt som du har ett förtroende för dem.

En liten tröskel, som kan hindra människor från att anlita hjälp, är att man inte vet hur man ska hitta en som är seriös med kompetenta medarbetare. Inte sagt att de flesta firmor inte har kompetenta medarbetare – men det finns skräckexempel (bland annat från Stockholm) där arbeten varit undermåligt utförda och där fakturorna har saltats. Känner man en firma sedan tidigare vet man att arbetet blir snabbt och bra utfört, utan krusiduller. Bor man i Stockholm har man annars många firmor nära sig – och det finns idag effektiva sätt att hitta en firma för fönsterbyte på.

31 Aug 2017