En härlig uteplats att vara på

Kärt barn har många namn och så är det även med den träbelagda uteplatsen utanför huset. Altan, trädäck, trall är några av de mest kända epiteten. Här kommer information om trä i utemiljön.

Som underlag på en uteplats kan man välja en mängd olika material. Det går alldeles utmärkt att inte ha någon direkt uteplats alls, och istället ställa möblerna direkt på gräset. Något som många tycker är lite extra somrigt och härligt. Men om man vill ha något mer permanent där man slipper flytta runt möblemanget, så kan man anlägga en ordentlig uteplats. Vad man väljer som underlag är upp till tycke, smak och plånbok. Men det handlar även om husets ålder och stil. Samt hur det ser ut i området runt omkring. I de äldre kvarteren väljer man därför gärna mer traditionella material som stenbeläggning av något slag. Där kan man välja större betongplattor. Eller mindre tillverkade stensättningar. Men det går även bra med natursten i form av kullersten, större stenplattor eller något däremellan.

En del går istället på grus eller natursten. Något som också ger en naturligt somrig känsla. Dock kan sådana material kräva en hel del omsorg under säsongen då ogräs gärna tar sin chans att slå rot.

Läs mer om slipa altan.

Trä som byggsten

På senare år har det blivit populärt att använda sig av trä som underlag på uteplatsen. Det kan vara alltifrån tryckt furu till dyrare träslag av alla de sorter. Men gemensamt är att man höjer upp sig från marken och därmed också slipper ogräsrensningen helt och hållet. Vill man så kan man ändå hålla marknivån på uteplatsen. Eller så väljer man att höja upp hela altanen så att man kan gå direkt ut på trädäcket från huset. I gengäld kommer trappan lite längre ut från huset.

Det viktiga underhållet

Till skillnad mot sten är trä ett levande material som måste underhållas med omsorg. Mycket av det slipper man om man väljer ett impregnerat, eller tryckt, virke. Men även det behöver då och då tas om hand. En rengöring är aldrig fel att göra regelbundet, gärna med hjälp av en högtryckstvätt. Har det börjar krypa upp stickor och andra ojämnheter så kan man också behöva slipa altanen. Allt för att man ska kunna gå rakt ut med bara fötter. Därefter väljer man att antingen impregnera eller att olja in golvet för att säkerställa att altangolvet kommer att hålla länge till.

11 Nov 2020