En badrumsrenovering kräver kunskap

Det finns definitivt ett värde badrumi att se över skicket på sitt badrum och vid behov renovera detta. Badrummet är ett väldigt viktigt rum och det är definitivt ett typ av rum som på många sätt säger något om vem man är.

Som exempel på detta: vad kommer dina gäster att minnas då de lämnar ditt hus; vilken del av din bostad är det de kommer att ha som bas till sin samlade bedömning? Troligt är att just badrummet tillsammans med köket är två stycken rum som de kommer att lägga på minnet. Något som också fler och fler familjer har insett. Det baserar vi på att just köket och badrummet är de rum som flitigast renoveras i Sverige.

Fakta och goda råd

Vi tänkte här komma med några tips kring en badrumsrenovering och vi kommer att blanda dessa lite mellan vanliga tankar, fakta samt goda råd. Vi hoppas genom detta ge en lite bättre bild och en större förståelse kring avd en badrumsrenovering innebär. Det är inte – som många verkar tro – bara att riva ut och sätta in ett nytt. Tror man det, ja, då är man faktiskt ute och simmar på ett vatten där badvakten vinkar med en röd flagga. Med detta sagt: här är våra funderingar:

- Rivningen: Tänk på även rivningen av ditt gamla badrum innebär ett relativt hårt jobb och att framförallt frakten av material kan kräva en hel del ansträngning. Bor du i exempelvis lägenhet i Tyresö så kommer du förmodligen att behöva anlita professionell hjälp. I en villa blir det lite enklare och där kan du exempelvis hyra en container.

- Mät och räkna på era behov. Vad vill ni egentligen ha ut av ert badrum – och hur mycket yta har ni att röra er med? Många verkar tro att extra-allt är applicerbart till en badrumsrenovering – men det här handlar inte om att beställa en meny på det lokala gatuköket. Tänk hellre i mindre banor och se till att det som ni behöver – en dusch? en tvättmaskin? ett badkar? snyggare förvaring? – får plats. Ni kan med fördel ta hjälp av exempelvis en snickare eller en arkitekt för en ritning utifrån era behov. Tänk även på städningen; ni vill ha relativt öppna ytor för att kunna städa lite enklare – det garanterar vi.

- Hur ser er budget ut? Räkna med att er badrumsrenovering kommer att kosta lite mer än i tänkt er. Det här hör naturligtvis ihop med hur mycket ni kan – och får göra – själva också. Om ni ska räkna lite högre rent kostnadsmässigt så kan vi säga tvärtom här: räkna med att du kan lite mindre än vad du tror. Att renovera ett badrum är en komplex fråga där många små delar ska passas in i varandra. Och: rör ingenting som har med el att göra. Golvvärme eller spotlights i taket spelar ingen roll – anlita alltid en behörig elektriker.

- Fokusera på rätt saker: det är de små detaljerna som i slutändan gör skillnad. Tänk ett annorlunda badrumsskåp, tänk en toalettpappershållare i vintage, tänk en vacker spegel. Vårt råd är att du håller ditt badrum lite mer klassiskt gällande kakel och klinkers och att du lägger lite mer krut på detaljerna. 

 

20 Dec 2016