Dra el själv eller anlita elektriker?

Enligt vår mening är det alltid bäst att anlita en elektriker när elarbeten ska utföras i hemmet. Bor du här i Bromma är det inte svårt att hitta en bra elektriker, här finns ett stort utbud av privata aktörer och elfirmor som kan hjälpa dig med kort varsel. Dessutom är det för det mesta olagligt och till och med straffbart att utföra elarbeten på egen hand, med några undantag.

Ändå väljer många att utföra elarbeten själv och man kan undra varför. Antagligen har det att göra med en övertro på den egna förmågan. De praktiska förutsättningarna kanske finns där och man har pluggat på litegrann och vet hur man ska göra, men man saknar kunskap om de bakomliggande orsakerna till att el beter sig som den gör, och de fina detaljerna som skiljer en väl utförd elinstallation från ett amatörjobb.

Många bränder

Detta leder till allt fler bränder orsakade av felaktigt dragen el med stora skador på personer och egendom. Anledningen är att en felaktigt dragen kabel kan orsaka överhettning som kan antända närliggande material. Detta sker helt dolt inne i väggen och går inte att upptäcka förrän det är försent. Så om du bor i Bromma med så många duktiga elektriker runt knuten finns ingen ursäkt för att inte låta utföra ditt elarbete på ett lagligt och säkert sätt.

Det man faktiskt får göra själv

Det finns vissa saker man får göra själv enligt lagen och det är bland annat självklara saker som att byta säkringar och lampor. Det skulle bli ganska krångligt och dyrt om man var tvungen att ringa en elektriker varje gång lampan gick i badrummet. Vissa fasta installationer får man även göra själv och till dem hör att byta vägguttag och strömbrytare. Det här är dock inte helt lätt om man inte är någorlunda händig och det är naturligtvis som med allt elarbete framför allt viktigt att slå av strömmen först. Om du är osäker på om strömmen är påslagen eller inte kan du mäta vid uttaget eller strömbrytaren med en elmätare som finns att köpa i järnhandeln. Var noga med att läsa på ordentligt innan eller ta hjälp av en vän med erfarenhet av att byta strömbrytare eller vägguttag.

Med den här typen av små elinstallationer finns det inte så stor risk att det kan göras misstag som leder till olyckor. Har du gjort rätt funkar det, har du gjort fel funkar det inte helt enkelt. Då ringer du bara närmaste elektriker och ber om hjälp. Här finns en i Bromma.

15 Dec 2017