Dags för er att bygga balkong?

För att förstå balkongens storhet och betydelse så är det egentligen bara att se vad spekulanter söker efter. De bostäder som har balkong har också fler personer på visningen och de säljs till högre priser än vad bostäder som saknar balkong gör. Många som söker efter lägenheter på exempelvis Hemnet gör detta genom att förenkla för sig i själv i jakten på drömbostaden; detta genom att fylla i filter om vad man söker och vad man vill vara utan. Balkong är en av de detaljer som fylls i flitigast och där många alltså direkt väljer bort de bostäder som saknar denna möjlighet till vardaglig lyx under sommarhalvåret.

Det finns dock de som inte har lyxen av att kunna gå ut på en balkong under en varm sommardag, sätta sig ned med en kopp kaffe och läsa en bra bok. Många äldre fastigheter saknar balkong då man - till skillnad mot nu (då lägenheter byggs med balkongs om standard) - såg en balkong som en onödig lyx och som en extra kostnad.

Det innebär dock inte att man behöver vara utan balkong för evigt. Nej, man kan göra exakt det som många svenska BRF:er redan gjort - ansöka om bygglov och sätta igång med att bygga en balkong till de bostäder som vill ha en sådan.

Bygglov är inte givet att få

Det låter lätt, men som alla vet så kan faktiskt ett bygglov vara svårt att få beviljat. Speciellt om det rör sig om äldre fastigheter då sådana ofta anses ha ett historiskt värde. Det har det också - men det går ändå att bygga balkong på dem och få den tillbyggnaden att smälta in i den arkitektoniska stilen.

Där krävs det dock ofta hjälp. Detta genom att man antingen anlitar en arkitekt eller genom att man anlitar ett företag som har god erfarenhet av att bygga balkong och som därigenom vet hur en bygglovsansökan sammanställs på bästa sätt.

Företaget ska klara hela projektet

Då det kommer till att bygga balkonger så ska man veta att det är ett stort projekt som kostar mycket pengar. Dessutom så krävs det att en majoritet av medlemmarna är med på resan också. Åtminstone två tredjedelar ska vilka bygga balkong för att det ska kunna genomföras. Själva arbetet ställer höga krav på estetiskt utförande och på säkerhet och kunskap.

Säkerheten ska för övrigt löpa som en röd tråd genom hela projektet - både hos de som arbetar med att bygga varje balkong och hos medlemmarna som ska använda dem så småningom. Det krävs alltså en noggrann undersökning innan man väljer en, så att säga, balkongpartner. Kolla upp vilka referenser som finns - var har man byggt balkong tidigare och hur pass nöjda är den BRF:en?

Priset är viktigt, men i sammanhanget sekundärt. Det viktigaste är att ni får balkonger som är säkra, snygga, lättskötta och som ger varje bostad det där extra lilla lyftet som en balkong har potential att ge.

Läs mer: http://www.byggabalkong.org.

22 Nov 2018