Dags för badrumsrenovering? Bestäm badrumstyp

Att bygga ett nytt badrum, eller att bara piffa upp sitt gamla, kräver att man tar en del beslut. Ska badrummet anpassas för de vuxna, de små, eller hela familjen? Ska det vara stort och luftigt med ett modernt badkar, eller litet med en duschkabin?

Kort sagt finns det en hel del beslut man ställs inför om man ska göra en badrumsrenovering. Förutom själva planeringen att bestämma stil och interiör, finns det också andra typer av saker att tänka på. Till exempel bör man bestämma sig för vad man ska göra själv och vad man bör låta en firma göra. Sedan bör man också hitta firman. Bor man i till exempel Stockholm är det troligtvis väldigt lätt att hitta en firma nära dig som gör jobbet. Bor man i ett mindre samhälle som inte ligger nära en större stad, kan det däremot ta lite längre tid att hitta någon.

Innan man ens kan börja med planeringen för sin badrumsrenovering och den ekonomiska kalkylen, bör man dock bestämma sig för i vilken stil badrummet ska vara. Nedan följer ett antal olika badrumstyper som kan hjälpa till på vägen.

Badrum för familjen

Ska badrummet användas av hela familjen, finns det vissa saker man kan anpassa för att det ska passa så bra som möjligt. Till exempel är det bra att ha ett flexibelt badrum med relativt stora ytor på både golv och bänkar. Ett optimalt familjebadrum är ett rum som kan användas av flera familjemedlemmar på en gång.

För att åstadkomma detta finns det mycket man kan göra med designen under badrumsrenoveringen. Ovan nämndes ett exempel om stora ytor på golv och bänkar. Ytterligare saker man kan göra är till exempel att ha bänkar i olika höjd och relativt låga badkarskanter.

Bor man i ett stort hus bör detta inte vara något problem att åstadkomma. Bor man däremot i säg, Gamla stan i Stockholm, kanske man dock har mindre spelrum. Generellt sett är lägenheterna lite mindre ju mer centralt man kommer – framför allt i städer som Stockholm och Göteborg. Det här stämmer givetvis inte i samtliga fall.

Badrum för barnen

Har man möjlighet till flera badrum, kan det vara en idé att ha ett vuxenbadrum och ett barnbadrum. På så vis kan alla som använder badrummen göra det på ett sätt som passar just dem bäst. Ett barnbadrum kan till exempel ha låga bänkar, lågt ställbar dusch, rundade kanter och hörnor och en sänkt toalett.

En badrumsrenovering i den här stilen är troligtvis enklast om man bor i ett större hus ute på landet. Bor man till exempel i en lägenhet i centrala Stockholm eller Göteborg, är det sällan man har fler än två badrum. Ett badrum för barnen är givetvis en lyx som kan unna sig, även om man har bara två badrum. Självklart beror det på hur man prioriterar.

Badrum i spa-stil

Ett badrum influerat av en spa-anläggning blir allt vanligare att se i svenska hem. Det är elegant, bekvämt och dessutom bra för kropp och själ. Ofta byggs ett spa-badrum som ett komplement till ett ”vanligt” badrum, men det går givetvis att ha som det enda badrummet i bostaden.

Läs mer om badrumsrenovering och hitta inspiration hos https://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu.

7 Feb 2017