Bygga ett hus i Stockholm

Att bygga nytt är det många som vill göra. Att göra det i Stockholm kan dock ibland vara lättare sagt än gjort. För det första finns det inte alltid särskilt gott om mark, och för det andra kan tomtpriserna vara riktigt höga. Om man dock är beredd att röra sig inom hela länet finns det säkerligen många potentiella tomter att titta på. Kan man tänka sig att bo i Norrtälje eller långt ut på Ekerö eller Värmdö, kan det finnas goda chanser att göra ett fynd. En fördel är att det finns ett stort utbud av byggmaterial och firmor som sköter maskinuthyrning i Stockholm.

Bygglov

Byggloven skiljer sig, som alltid, mellan olika kommuner. I Stockholms län finns många kommuner, och därmed kan även reglerna för bygglov skilja sig åt något. Dock finns det ett antal kommuner i länet som samarbetar kring detta, och reglerna bör då vara så gott som snarlika i dessa områden. Om du är osäker bör du, som alltid, ta kontakt med kommunen innan du påbörjar ditt arbete. Det här bör kollas upp redan i planeringsstadiet, men du bör vara helt säker på att du får bygga innan du faktiskt sätter ner det första spadtaget i marken.

Maskinuthyrning

Stockholm är landets största stad och bjuder på ett gott service- och tjänsteutbud. Förmodligen det mest omfattande i hela landet, eftersom befolkningsantalet är högt och människorna bor tätt. En fördel med maskinuthyrning i Stockholm är således att du har mycket att välja på.

Om du ska hyra lång tid lär det löna sig att jämföra priser ordentligt innan du bestämmer dig för att hyra av någon. Maskinuthyrning kan vara dyrt, och även om du sparar en liten procent av summan kan det vara mycket pengar det handlar om. Åk runt från företag till företag för att spana in både utbud och pris.

Hantverkare

Om du inte har en väldigt stor krets med vänner med olika kompetenser och behörigheter inom hantverk (vilket de flesta ju givetvis inte har), kommer du förmodligen att få behöva anlita hantverkare. Att försöka sig på arbeten för behöriga som lekman kan vara förenat med livsfara, om det är el det handlar om till exempel. Saker rör bör man inte heller dra själv. Inte för att det behöver vara farligt, utan för att försäkringsbolag inte ser med särskilt blida ögon på arbeten som inte är fackmannamässigt utföra. Skulle olyckan vara framme kan det bli svårt att få ut några pengar.

18 Feb 2018