Att göra en mindre omfattande badrumsrenovering på egen hand

badrumsrenovering

En omfattande badrumsrenovering är svår att göra helt på egen hand, såvida man inte är behörig elektriker och VVS-montör. När rör ska flyttas eller el ska dras, så behöver man allt som oftast anlita en hantverkare. Under en större badrumsrenovering blir samordningen en del av själva arbetet. Att hitta rätt firma att anlita är inte alltid det lättaste, och sen ska de också bokas vid rätt tillfällen och i en korrekt ordning i förhållande till varandra.

Youtube kan vara till god hjälp

Men det finns mindre saker man kan göra själv. En Youtube-kanal vid namn Fix This, Build That har gjort en mindre badrumsrenovering och dokumenterat det.

Videon inleds med att visa hur badrummet ser ut. Det är ett badrum som ser väldigt ordinärt ut, dock ändå nytt och fräscht, men med inget som direkt sticker ut över det vanliga. Det finns ett badkar med en dusch, en spegel, förvaring och handfat och en toalettstol. Golvet är av kakel i en beige färg.

Han börjar med att riva ut allting. Spegeln var limmad på väggen, vilket gjorde den svår att ta bort. Toalettstolen och förvaringen var desto enklare. Han fortsätter sedan med att skruva bort attiraljerna som sitter i badkaret.

Plastväggar lätta att såga bort

Han börjar sedan riva i väggen som omger duschkabinen. Runt badkaret finns plastväggar som han helt enkelt sågar bort. Här är han noga med att böra en mask, eftersom glasfibern inte är särskilt hälsosamt att andas in. Han tar sedan en kofot och river bort golvet. Det beigea kakelgolvet ska nu ersättas med vita plattor istället eftersom vitt, som bekant kanske, kan få ett mindre badrum att kännas lite större.

När allt är utrivet börjar han helt enkelt om från början. De ville ha ett enkelt, avskalat, ljust och modernt badrum. Argumentet är främst att det är ganska litet, och att ljusa färger är att föredra, precis som nämnt ovan. De börjar med att sätta in ett badkar som är lite mindre än det som fanns där innan.

Att byta badkar själv är dock inte alltid den bästa idén. Det beror lite på hur mycket som behöver ändras. Om rör behöver dras för att passa det nya badkaret, är det bäst att använda en rörmokare för det. Annars finns en risk att det blir fel. Om det blir fel och skador orsakas som en följd av det, är försäkringsbolagen inte alltid särskilt pigga på att betala ut ersättning. Normalt kräver de att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.

Eller anlita en hantverkare

Idag finns många aktörer som specialiserar sig på att hjälpa folk med badrumsrenoveringar. De erbjuder helhetslösningar, så att kunden själv slipper samordna arbetet med olika hantverkare.

Så hur hittar man då dessa firmor? En populär metod är att använda sig av offerttjänster. Så här kan det gå till:

 

10 Mar 2019