Blogg

Bygga ett hus i Stockholm

18 feb 2018

Att bygga nytt är det många som vill göra. Att göra det i Stockholm kan dock ibland vara lättare sagt än gjort. För det första finns det inte alltid särskilt gott om mark, och för det andra kan tomtpriserna vara riktigt höga. Om man dock är beredd att röra sig inom hela länet finns det säkerligen många potentiella tomter att titta på. Kan man tänka sig att bo i Norrtälje eller långt ut på Ekerö eller Värmdö, kan det finnas goda chanser att göra ett fynd. En fördel är att det finns ett stort utbud av byggmaterial och firmor som sköter maskinuthyrning i Stockholm.

Bygglov

Byggloven skiljer sig, som alltid, mellan olika kommuner. I Stockholms län finns många kommuner, och därmed kan även reglerna för bygglov skilja sig åt något. Dock finns det ett antal kommuner i länet som samarbetar kring detta, och reglerna bör då vara så gott som snarlika i dessa områden. Om du är osäker bör du, som alltid, ta kontakt med kommunen innan du påbörjar ditt arbete. Det här bör kollas upp redan i planeringsstadiet, men du bör vara helt säker på att du får bygga innan du faktiskt sätter ner det första spadtaget i marken.

Maskinuthyrning

Stockholm är landets största stad och bjuder på ett gott service- och tjänsteutbud. Förmodligen det mest omfattande i hela landet, eftersom befolkningsantalet är högt och människorna bor tätt. En fördel med maskinuthyrning i Stockholm är således att du har mycket att välja på.

Om du ska hyra lång tid lär det löna sig att jämföra priser ordentligt innan du bestämmer dig för att hyra av någon. Maskinuthyrning kan vara dyrt, och även om du sparar en liten procent av summan kan det vara mycket pengar det handlar om. Åk runt från företag till företag för att spana in både utbud och pris.

Hantverkare

Om du inte har en väldigt stor krets med vänner med olika kompetenser och behörigheter inom hantverk (vilket de flesta ju givetvis inte har), kommer du förmodligen att få behöva anlita hantverkare. Att försöka sig på arbeten för behöriga som lekman kan vara förenat med livsfara, om det är el det handlar om till exempel. Saker rör bör man inte heller dra själv. Inte för att det behöver vara farligt, utan för att försäkringsbolag inte ser med särskilt blida ögon på arbeten som inte är fackmannamässigt utföra. Skulle olyckan vara framme kan det bli svårt att få ut några pengar.

Tandimplantat ger ett bättre liv

1 feb 2018

Tänderna fyller en mängd olika funktioner. De fördelar maten och ser till att vi får i oss tillräckligt med näring samt minimerar risken att sätta i halsen. De är avgörande i hur vi ser ut: ett leende kan, som det så vackert heter, förändra världen och det ligger mycket i det. Ler man så får man ofta ett leende tillbaka.

Tänderna påverkar även hur man ser ut gällande ansiktsformen då de stabiliserar musklerna och gör att de hålls uppe - saknar man tänder så åker käken nedåt och bakåt och det beror på att musklerna inte orkar hålla emot.

Om man tappat sina tänder så måste man alltså ersätta dessa med nya, konstgjorda sådana. Det innebär som regel att man antingen får tandproteser - löständer - eller att man opererar in en mer permanent lösning som kallas för tandimplantat.

Skulle du besöka en tandläkare i Stockholm i syfte att få tandimplantat inopererade så handlar det om en ganska lång resa innan de fungerar som vanliga tänder - om du överhuvudtaget bedöms som en lämplig kandidat.

Det senare förklaras till mångt och mycket av vilken status ditt käkben har. Det är i detta som man borrar fast de titanskruvar där “tänderna” sedan ska fästas och om käkbenet inte är tillräckligt starkt så är ingreppet omöjligt. Här kan vi säga att exempelvis rökare ofta har försvagat käkben och därmed också bedöms som sämre kandidater än icke-rökare.

För- och nackdelar med tandimplantat

Vi tänkte snabbt titta på några fördelar som kommer med tandimplantat och därefter gå igenom några av de nackdelar som lösningen kan föra med sig:

Fördelar med tandimplantat:

 • De ser äkta ut. varje krona tillverkas för hand och med dina egna tänder som mall. Färg och form stämmer överens på pricken.
 • De känns äkta - efter en tid så känner du ingen skillnad mellan dina ordinarie tänder och dina implantat
 • De sitter fast. Du behöver inte känna obehaget av att de glappar då du äter eller pratar.
 • Dessutom så slipper du sätta in- och plocka ut tänderna vid morgon och kväll.
 • Din tandsubstans bevaras. Vid andra ingrepp så skulle din tandläkare behöva slipa och fixa även dina ordinarie tänder. Det sker inte vid tandimplantat.

Nackdelar:

 • Det är dyrare. Förvisso täcker Försäkringskassan en del av kostnaden, men det handlar ändå om en ganska hög kostnad.
 • Problem med talet. Många upplever att talet försämras då vissa ljud blir svåra att framställa. Det handlar dock om en vaneperiod där man får räkna med att det tar ungefär ett halvår innan man “kan hantera” de nya tänderna.
 • Tandlossning. Även tandimplantat kan lossna. Det kallas för Periimplantit . Noggrann skötsel är ett måste - precis som vid vanliga tänder.
 • Svårt att bita. Många upplever att man biter för hårt och att man har svårt att tugga naturligt. Det är heller inte ovanligt att man av misstag biter sig i kinden eller i tungan. Precis som vid talet så handlar det om en vanesak innan man får kläm på vilket tryck man ska hålla då man biter och tuggar

Är ditt företag i behov av pallgafflar

29 jan 2018

För företag inom industrin, inom lagerhållning eller inom exempelvis jordbruk så måste några saker klaffa för att verksamheten ska nå den effektivitet man kräver och som slutligen kan göra den mer lönsam. Utrustningen man använder sig av är en av dessa saker och vi tänkte titta lite närmare på en detalj som kan göra större skillnad än vad man tror. Detta i form av pallgafflar och valet man kan göra gällande sådana. Pallgafflar behövs för att kunna utföra tyngre lyft av pallar  och för att snabbt kunna sortera ut sådana på exempelvis ett större lager. Lika snabbt ska man sedan kunna hitta den pall man behöver, lasta ner den och förbereda denna för kund. 

Tänk på lagret på IKEA 

En snabb tanke gällande lagerhållning  och lastpallar som vi tror att de flesta kan relatera till handlar om IKEA. Har du någonsin befunnit dig på deras lager så kan du också ha sett med vilken effektivitet de anställa framför sina truckar och med hjälp av pallgafflar fästa på trucken i fråga kan lasta av och på pallarna efter behov. Det talande i det sammanhanget leder oss till en viktig fråga gällande lastpallar och val av sådana: säkerheten. 

Ser du till en truckförare inne på IKEA så har denna A) ett jobb att göra i form av att snabbt kunna ta ner och ställa iordning de pallar som behövs. B) han måste kunna göra detta utan fara för kunderna. Dels har vi själva lyften som måste ske säkert; går någon under och någonting lossnar - ja, då är det ju en ren och skär katastrof. 

Detsamma gäller själva transporten mellan punkt A och punkt B inne på lagret. Det går många kunder, det finns barn - som av hävd är mer oberäkneliga - och detta innebär att man i en sådan miljö måste ha god sikt. 

Hydrauliska pallgafflar har hög kapacitet

Ett exempel på pallgafflar som av hävd ger lite bättre sikt vid transport och vid lyft är hydrauliska sådana. I stålbalkarna sitter känslig hydraulik och det är är något som leder till att du som förare ser bättre - inget onödigt skrymmande ses - och att lyften i sig blir säkra på samma gång och av samma skäl. 

Hydrauliska pallgafflar finns i varierande storlekar och har olika lyftkapacitet - ett bra val för all typ av lagerhållning; förutsatt att man väljer en modell som har den lyftkapacitet man kräver, ytterligare en fördel är att dessa är mer flexibla och enklare att justera. Mekaniska pallgafflar kan vara lite tricksiga att justera; även om de nya modellerna är avsevärt mycket bättre än gårdagens. 

Vårt råd är att du besöker en återförsäljare av pallgafflar och provar dig fram i dennes utbud. Det går ofta att skräddarsy pallgafflar efter sin verksamhet och få exakt vad man behöver - utan att kostnaden skenar iväg. 

I vissa fall krävs en bergsprängning

12 jan 2018

Stockholm är en stad under kraftig expansion. Åker du runt i Stockholm och närliggande områden så kommer du garanterat att stöta på ett större bygge längs din väg. Detta är något som krävs då staden har en större inflyttning än vad man har bostäder; man måste, helt enkelt, bygga ikapp för att möta människors behov - och för att få ner priserna lite på en allt mer överhettad bostadsmarknad.  Stockholm är dock inte en helt lätt stad att bygga i sett till det geologiska förhållanden som finns. Dels så har vi den naturliga avigsidan i form av vintern; vi bor i ett nordisk klimat och det gör att vi får anpassa oss och arbeta utifrån dessa förutsättningar. Marken kan frysa, tjäle kan bildas och försvåra arbetet. Till detta så kan vi även addera att Stockholm dels har väldigt mycket vatten; något som begränsar var man kan bygga och få staden att växa. 

Inte helt lätt spränga

Dessutom så finns det mycket sten och mycket berg i jorden; något som vi ska titta närmare på här. Det behöver nämligen inte vara något större hinder. ett berg eller en väldigt stenig jord kan man nämligen spränga bort. Någots om sker genom en klassisk bergsprängning och vi ska förklara lite närmare vad du som privatperson ska tänka på vid en sådan. Ska du bygga en villa i Stockholm där marken är full av berg så måste alltså en bergsprängning ske och det första steget du ska ta - det rä att hitta rätt företag. 

Säkerhet först vid bergsprängning i Stockholm

Det finns ganska många alternativ då det kommer till bergsprängning och valet av företag för detta i Stockholm. Låt oss direkt säga följande: priserna varierar dem emellan - och, tyvärr, så gör även kvaliteten på arbetet det. 

Vårt råd är därför att du undersöker vilka företag som finns, att du tar in offerter och får en bättre bild av priset. därefter kan du titta lite närmare på vilka arbetsmetoder företaget använder vid en bergsprängning. En sådan kan nämligen ske på olika sätt. Det vanliga - att man spränger - är en sådan, en annan är att man arbetar med hydraulik och en tredje är att man delar berget med hjälp av kraftfull borrning. Alla dessa metoder samlas alltså under namnet bergsprängning. 

Hitta ett erfaret företag vid din bergsprängning 

Om ditt hus ska uppföras i ett område där andra bor i nära anslutning så kan en traditionell bergsprängning skada deras hus och egendom. Detta genom de starka vibrationer som uppstår som en följd av explosionen. I sådana lägen är, nästan uteslutande, en sprängning - bergspräckning - med hjälp av hydraulik ett bättre alternativ. 

Detta förutsätter att företaget har en uppdaterad och modern maskinpark. Där har vi ofta en stor skillnad mellan ett bättre och ett sämre företag inom bergsprängning som du kan hålla utkik efter. Läs mer om bergssprängning på: bergsprängningstockholm.se

Överlag så är säkerheten - av förklarliga skäl - det viktigaste vid en bergsprängning. I en så pass tätbebyggd stad som Stockholm så har man inga marginaler och företaget måste vara utbildade, certifierade och ha erfarenhet av sprängning och/eller alternativa metoder. 

Anlitar du ett sådant företag så är du också garanterad ett effektivt och säkert jobb där ingen riskerar att fara illa - vare sig under- eller efter sprängningen är avslutad. Gällande det senare så är det viktigt att berget - det som är kvar - stabiliseras och förstärks så att inga block riskerar att fall och skada någon. 

Fördelar med att anlita en golvläggare

3 jan 2018

Även om ett golv - ett korrekt lagt sådant - ska hålla under en lång, lång tid så gör det naturliga slitaget att man då och då måste agera. Det naturliga är att man slipar golvet och genomför en efterföljande ytbehandling. Detta är det sätt som är absolut bäst sett till kostnad och resultat - en golvslipning är både prisvärd och tar samtidigt fram golvets vackra egenskaper.

“ I vissa fall går det inte att slipa golvet. Det kan vara för nött, slipat för många gånger eller inte stämma överens med den egna smaken. Här krävs ett byte och en anlitad golvläggare “

Men, i vissa fall så är en golvslipning inte möjlig att genomföra. Golvet kan vara slipat för många gånger och där det inte finns någon slipyta, golvet kan vara vara av exempelvis klickmodell - där många inte går att slipa - och golvet i fråga kanske inte stämmer överens med sin personliga smak. Har du exempelvis köpt en bostad i Stockholm där vardagsrummet har ett laminatgolv inlagt så kanske detta golv är ditt val - det passade de förra ägarna; men du vill ha ett annat typ av golv.

“ Anlitar du en golvläggare så slipper du sprickor, bubblor och ett golv som lutar. Du får ett fackmannamässigt jobb utfört och ett golv som står emot tidens tand “

Oavsett vilket så fordras ett golvbyte och om detta ska vi komma med några, förhoppningsvis, värdefulla tips. Vårt första tips är både enkelt och handfast: anlita en golvläggare. Många frestas av att lägga golv på egen hand, men vår erfarenhet säger att resultatet sällan motsvarar förväntningarna. Ska du byta golv i din bostad i Stockholm så bör du ha mycket tid till övers, du bör ha kunskap, du bör ha rätt verktyg och inte ens då är det säkert att du lyckas.

Anlitar du istället en golvläggare så slipper du sprickor, du slipper ett golv som lutar, du slipper bubblor och du slipper den skevhet som många golv - lagda av lekmän - får. Du får, helt enkelt, ett fackmannamässigt utfört jobb och ett golv som håller genom att anlita en golvläggare. Förutsatt att denna är duktig.

Hitta rätt golvläggare i Stockholm

Som inom de flesta hantverkarbranscher så skiljer det mycket i kvalitet mellan olika golvläggare. Du måste välja rätt och just i Stockholm blir detta extra svårt då antalet golvläggare är väldigt många. Vi tänkte visa på några sätt som kan hjälpa dig att hitta rätt:

 • Priset: begär in offerter - inklusive Rot-avdraget - från flera golvläggare. Välj bort de dyraste och de billigaste företagen. Ett alltför högt pris är sällan motiverat och ett lågt sådant kan vara ett sätt att locka till sig kunder - trots att man håller låg kvalitet.

 

 • Referenser: En viktig punkt är att du ser över vilka arbeten som företaget gjort tidigare - och att du ringer några kunder. Referenser är extremt viktiga för att hitta rätt golvläggare. 

 

 • Garantier: Se till att få garanti på det utförda jobbet - inskrivet i avtalet. Detta både gällande arbete och material.

Vill du veta mer. Besök denna hemsida.

Lägga in en heltäckningsmatta själv – steg för steg

21 dec 2017

Låt oss säga det direkt: att anlita en mattläggare i Stockholm för att lägga in en heltäckningsmatta blir inte särskilt dyrt. Det går relativt fort och dessutom har du ROT-avdraget på 30% att dra från arbetskostnaden. Du klarar dig på max ett par tusen, plus kostnaden för mattan.

Med detta sagt – är du normalhändig och tycker att det är roligt med hemmafix så är det relativt enkelt att lägga in en heltäckningsmatta själv. Vi tänkte här i korthet beskriva hur du går tillväga. Tänk på at vara ordentligt utvilad och att slå på en radiokanal du tycker om. Nu kör vi!

Välja matta

Ja, innan du drar på dig blåstället kan det ju vara bra att välja ut en matta som funkar i rummet. PÅ nätet finns många matthandlare som lagt ut hela sitt sortiment till beskådan och man kan enkelt söka sig fram till det man tycker är snyggt. Moderna heltäckningsmattor finns i en lång rad färger och mönster och du kommer garanterat att hitta en matta som ser snygg ut.

Men allt kan inte förmedlas via en datorskärm. Försök om det går att hitta en fysisk butik där du kan beskåda mattan och även känna på den. Struktur är ju väldigt viktigt när man väljer en matta, den ska kännas skön helt enkelt.

Måttbeställ

När du valt ut en bra matta ska du måttbeställa den efter ditt rum. Här gäller det att tänka på att lägga på åtminstone 10 cm i alla riktningar så att du får skärmån på mattan och kan kompensera för eventuella ojämnheter i väggarna. Mattrullarna är i regel 400 cm breda, så är ditt rum större än så i någon riktning måste du skarva mattan. Vill du ha mindre än 400 cm skär mattförsäljaren till mattan efter dina önskemål.

Lägga mattan – förberedelser

Se först till att du har de verktyg och det material som behövs. Du kommer att behöva dubbelhäftande tejp, en mattkniv och något att stryka ut och jämna till mattan med, en plastspackel till exempel kan passa bra.

Börja med att avlägsna golvlisterna. Dammsug sedan golvet och tvätta det ordentligt så att all smuts och fett försvinner. Utmed väggarna fäster du sedan den dubbelhäftande tejpen, så där är det extra viktigt att det är rent. Vänta med att ta bort skyddsfilmen på tejpen och tejpa så nära väggarna som möjligt. Är rummet stort kan det vara bra att även dra några tejpremsor tvärs över golvet så fäster mattan bättre.

Rulla och pressa

Sedan är det dags att rulla ut mattan och hoppas att den passar. Det kommer den såklart att göra, så noga som du mätt. Se till att det finns skärmån runt om i hela rummet och var noga med att mattan ligger helt rakt i rummet, annars kommer det att märkas. Ta bort skyddsfilmen från tejpen.

Börja i mitten och pressa mattan ut mot kanterna. När du kommit till väggen trycker du ner mattan mot vinkeln golv/vägg och pressar in den så lång du kan. Därefter skär du med mattkniv ett jämnt snitt runt hela rummet. Efter detta är mattan utlagd och allt du behöver göra är att ästta tillbaka golvlisterna.

En smal sak

Inget stort eller överdrivet svårt jobb som synes, och du fixar det på några timmar. Har du annat gör och pengar över är det dock som sagt lätt att hitta en bra mattläggare i Stockholm som gör jobbet åt dig på nolltid. Lycka till och njut av din nya heltäckningsmatta!

Fördelar med att anlita en takläggare

17 dec 2017

Ett korrekt lagt tak ska hålla mellan 50-80 år och det är också den låga tiden man ska ha i åtanke då man står inför att byta taket på sitt hus. Skulle du upptäcka att ditt tak på huset i Stockholm inte längre håller måttet och att ett byte fordras så ska du tänka långsiktigt snarare än att försöka göra en snabb ekonomisk vinst.

Menas med detta: felet många gör är att man väljer att byta taket på egen hand. man köper allt material, man läser på lite kring hur en takläggning ska se ut, man hyr ställningar och så sätter man igång. Vi menar att man definitivt kommer att tjäna pengar på detta - men för stunden.

Hur länge håller ett sådant tak i jämförelse med ett tak lagt av en professionell takläggare? Vi skulle säga att det kan skilja uppemot 20 år i ren livslängd och där har vi också vår tanke om långsiktighet förklarad.

En takläggare ger dig fler valmöjligheter

Nu är det inte bara själva takläggningen och den längre livstiden för taket som är fördelaktigt med att anlita en takläggare. Vi skulle säga attd et finns några andra talande punkter och vi tänkte presentera dessa nedan:

 • Vilket material?En takläggare kan i sin samlade bedömning ge tips som kan göra arbetet billigare. Du kanske har tegel på ditt nuvarande tak i Stockholm - men det kanske är möjligt att byta till ett plåttak istället och därmed få en lägre belastning på hela huskroppen. Ett tak i tegelimitation kanske är mer hållbart i längden och utan att påverka husets estetik. En takläggare kan ge värdefulla tips.

 

 • Rot-avdraget: Du kan idag använda en generös skatterabatt i form av Rot-avdraget där du dara av 30% av den totala arbetskostnaden för jobbet din takläggare i Stockholm lägger ner. Detta med ett tak på 50.000 kr/år och person.

 

 • Materialrabatt: Många takläggare har förmånliga rabatter hos bygghandlar och kan därmed erbjuda dig bättre priser än om du skulle köpt materialet på egen hand. En lite bortglömd fördel.

 

 • Allt i ett:Hur gör du med ditt gamla tak? Hur ser du till att ditt arbete med takläggningen blir så säker som möjligt? Det kommer alltid merkostnader vid ett takbyte där du behöver hyra en container för att bli av med det gamla taket och där du behöver hyra ställningar (och eventuellt säkerhetslinor) för att kunna jobba säkert. Anlitar du en takläggare så ingår detta i priset.

 

 • Konkurrensfördelen: I Stockholm så kan du använda konkurrensen mellan takläggare för att få till stånd ett bättre pris. ta in flera offerter, ställ dessa mot varandra och våga förhandla lite. Här kan du banta ner priset ganska rejält.

Dra el själv eller anlita elektriker?

15 dec 2017

Enligt vår mening är det alltid bäst att anlita en elektriker när elarbeten ska utföras i hemmet. Bor du här i Bromma är det inte svårt att hitta en bra elektriker, här finns ett stort utbud av privata aktörer och elfirmor som kan hjälpa dig med kort varsel. Dessutom är det för det mesta olagligt och till och med straffbart att utföra elarbeten på egen hand, med några undantag.

Ändå väljer många att utföra elarbeten själv och man kan undra varför. Antagligen har det att göra med en övertro på den egna förmågan. De praktiska förutsättningarna kanske finns där och man har pluggat på litegrann och vet hur man ska göra, men man saknar kunskap om de bakomliggande orsakerna till att el beter sig som den gör, och de fina detaljerna som skiljer en väl utförd elinstallation från ett amatörjobb.

Många bränder

Detta leder till allt fler bränder orsakade av felaktigt dragen el med stora skador på personer och egendom. Anledningen är att en felaktigt dragen kabel kan orsaka överhettning som kan antända närliggande material. Detta sker helt dolt inne i väggen och går inte att upptäcka förrän det är försent. Så om du bor i Bromma med så många duktiga elektriker runt knuten finns ingen ursäkt för att inte låta utföra ditt elarbete på ett lagligt och säkert sätt.

Det man faktiskt får göra själv

Det finns vissa saker man får göra själv enligt lagen och det är bland annat självklara saker som att byta säkringar och lampor. Det skulle bli ganska krångligt och dyrt om man var tvungen att ringa en elektriker varje gång lampan gick i badrummet. Vissa fasta installationer får man även göra själv och till dem hör att byta vägguttag och strömbrytare. Det här är dock inte helt lätt om man inte är någorlunda händig och det är naturligtvis som med allt elarbete framför allt viktigt att slå av strömmen först. Om du är osäker på om strömmen är påslagen eller inte kan du mäta vid uttaget eller strömbrytaren med en elmätare som finns att köpa i järnhandeln. Var noga med att läsa på ordentligt innan eller ta hjälp av en vän med erfarenhet av att byta strömbrytare eller vägguttag.

Med den här typen av små elinstallationer finns det inte så stor risk att det kan göras misstag som leder till olyckor. Har du gjort rätt funkar det, har du gjort fel funkar det inte helt enkelt. Då ringer du bara närmaste elektriker och ber om hjälp. Här finns en i Bromma.

Dags för en fönsterrenovering i huset i Stockholm?

8 dec 2017

Fönstren är en lite bortglömd del av huset. Visst, du använder dem dagligen genom att titta in- och ut, du får ett härligt ljusinsläpp och du kan - vid behov - dra ner persiennerna. Men ärligt talat: hur ofta tänker du på att de finns där och hur ofta tänker du på vilket skick de är i?

Förmodligen väldigt sällan, men vi tycker att man som husägare ska lägga större vikt på fönstren - i synnerhet gällande det senare. Dålig kvalitet på fönstren är nämligen något som direkt påverkar såväl livssituation som ekonomin.

“ Äldre fönster är ofta otäta och släpper hela tiden in kall luft. Något som dels ger ett dragit boende och som dels också ger en högre uppvärmningskostnad “

Vi kan säga att du bor i ett vars fönster är av en äldre modell och som, dig veterligen, aldrig har renoverats. Här är några saker som kommer som en följd av detta:

 • Drag. Du kan säkerligen känna med din hand längs fönsterkanten om det finns något drag där. Det är något som påverkar inomhustemperaturen och som gör att ert boende är kallare - oavsett vilken temperatur ni har elementen ställda på. Det här draget gör dessutom att ni oftare blir sjuka och går omkring med ständiga förkylningar.
 • Högre kostnader: Du vrider upp dina element för att få varmare inomhus - men all värme försvinner ut samma väg som den kalla kommer in; du eldar för kråkorna och du får en betydligt högre boendekostnad än vad du borde ha.
 • Sämre intryck: En bostad som har sämre fönster ser ofta sunkiga och ostädade ut; såväl från utsidan som inifrån. Dessutom så är de svårare att få rena, äldre fönster har ofta små repor som är omöjliga att få bort - repor som ser ut som smuts.
 • Högre volym. Ett hus i Stockholm där man upplever brus, hög ljudvolym och buller utifrån har ofta sämre kvalitet på fönstren.

Anlita ett företag för din fönsterrenovering

Att byta fönster kan bli en dyr historia och vi skulle istället vilja slå ett slag för att renovera de gamla fönstren. I många fall är detta fullt möjligt och där man till ett betydligt lägre pris får samma effekt som av nya fönster. Först och främst: du kan renovera dina fönster på egen hand - men räkna med att det tar lång tid och att det sällan blir lika bra som om du anlitar ett företag inom fönsterrenovering.

“ Du kan använda Rot-avdraget för att sänka kostnaden för arbetet. Dessutom så kan du byta ut de vanliga glasen mot energiglas - något som kommer att sänka kostnaden för uppvärmning radikalt “

Anlitar du ett företag för en fönsterrenovering i Stockholm så kan du använda ditt rot-avdrag för detta. Det ger dig - rent konkret - en skatterabatt på hela 30 % av den totala arbetskostnaden - detta med ett tak om 50.000 kronor/år och person. Således så behöver det inte bli så dyrt. Vi skulle dock säga att du bör addera ytterligare en viktig detalj i samband med din kommande fönsterrenovering: ett byte till energiglas.

Fönstren är de minst isolerade detaljerna i ett hus och troligt är - om det handlar om gamla träfönster - att glaset behöver bytas till ett med bättre isolerande egenskaper. Det ordnas av företaget du anlitat och det kommer - utan någon som helst tvekan - vara en investering som räknas redan från dag ett.

denna sida kan du läsa mer om hur en fönsterrenovering går till.

Rörinfodring är ett bra alternativ till stambyte

20 nov 2017

I en fastighet så krävs det då och då renoveringar. Av naturliga skäl; allting har en begränsad livslängd och måste ses över, repareras eller bytas ut innan det är försent. bor man i en bostads- eller en hyresrätt så kan dessa projekt komma att förändra sin bostadssituation under en tid. Om det handlar om ett takbyte, en fasadrenovering eller - i synnerhet - om ett stambyte så kommer man att få leva lite annorlunda och man kommer att få vänja sig vid att dels ha byggjobbare i fastigheten och dels också i sin egen bostad.

Ett stambyte - där man byter ut rör- och ledningar som löper på insidan av fasaden - gör även att man inte kan leva normalt sett till sin hygien. det är inte ovanligt att man får dela en provisorisk uppsatt dusch med sina grannar och även toaletter brukar följa samma mönster. Krävande, helt klart och det är också därför som många spekulanter på olika visningar aktivt efterfrågar när det senaste stambytet gjordes. Man vet att ett sådant kommer att påverka negativt och därför så vill man i den mån det är möjligt undvika att köpa en bostad där ett sådant är planerat - eller måste göras inom loppet av några år. Har man otur i detta så kan man hamna längst ner i kön och se hur den egna bostaden blir kvar sist av alla i fastigheten; där kan det röra sig om flertalet veckor innan livet återgår till det normala.

Det som dock är tacksamt i allt detta är att det under senare år kommit en ersättare till stambytet - en metod som går under benämningen rörinfodring, eller relining, och denna metod ska vi titta lite närmare på här. det som är talande för en rörinfodring är primärt två saker. Dels så är en rörinfodring billigare och dels så tar den kortare tid att slutföra. Adderar man dessutom att livssituationen hos den person där projektet sker inte förändras på samma radikala sätt så är det ytterligare en fördel.

Välj rätt företag för er rörinfodring

Vad är då en rörinfodring och hur skiljer sig en sådan mot ett stambyte? Ja, vi nämnde att man vid ett stambyte byter ut de befintliga rören och ledningarna; något som kräver att man gör ett omfattande ingrepp i varje badrum - ibland även köket - i fastigheten. Vid en rörinfodring så går man in i varje rör och reparerar dessa från insidan.

Antingen genom den så kallade strumpmetoden - där man sätter in plaströr, som härdar, i de befintliga rören. Den andra tekniken innebär att man sprutar in plast som även den härdar inne i rören. Av dessa så är strumpmetoden den mest hållbara då den, på ett helt annat sätt, ger stammarna ny livslängd och där dessa går att jämställa med helt nya. Sprutmetoden passar bättre för de mindre rören samt för mindre typer av reparationer.

Kommer då en rörinfodring helt att ersätta det omfattande och krävande stambytet? Mycket tyder på det, men det finns även vissa saker att ha i åtanke. Vi radar upp några tankar i punktform här nedan:

 • Rörinfodring är nytt. I och med att tekniken är relativt ny så finns det inga tydliga referensramar att förhålla sig till. det är lite tidigt att säga att tekniken helt kommer att ersätta stambytet. Man måste ge de fastigheter där en rörinfodring ägt rum tid för att kunna ge ett säkert svar på frågan. men: det ser väldigt lovande ut. De fastigheter där en rörinfodring ägt rum visar samtliga prov på goda, hållbara resultat.
 • Rätt företag. Nya tekniker kräver kunskap. Det talande i detta är att fler och fler företag hoppat på tåget och erbjuder tjänster inom rörinfodring - trots att de saknar rätt kunskap. Som fastighetsägare bör man vara noggrann och se vilka referenser som företaget har innan man skriver på ett avtal. Och: det finns ännu en fara med rörinfodring och vikten av att välja rätt företag. Plasten som används är giftig och kan orsaka skador för de som arbetar med den. Epoxiplast är - under härdning - något som kan ge svåra eksem, utveckla allergier och där man måste inta försiktighet. Se till att det företag som anlitas tar säkerhetsfrågan på allvar!

Slitet golv? Ta hjälp av en golvläggare

15 okt 2017

Upplever du att din bostad ser lite grå och trist ut – även fast du har moderna möbler, schysst inredning och trots att du nyligen städat? Det är inte alls ovanligt och i många fall så ligger orsaken till detta negativa intryck på det område där du sätter dina fötter; nämligen golvet. Ett golv har en förmåga att höja ett helt rum rent estetiskt och det har även – tyvärr – förmågan att stjälpa hela intrycket. Golvet är viktigare än vad många tror då det kommer till att skapa en inbjudande bostad. Just golvet är dock lite bortglömt i sammanhanget. Man vet att det finns där – men man tar det för givet och tänker inte på vilket dagligt slitage som det drabbas av.

Tänker man efter så är det logiskt; du går hela tiden på dina golv, dina barn leker på det – något som kan bli ganska hårdhänt – du ställer tunga möbler på det och du spiller och tappar saker på golvet. Kort och gott: golv slits ut och måste tas om hand. Detta ska vi titta lite närmare på. För; hur vet man att det är dags att agera då det kommer till golvet? Det första är att man märker det vi gick igenom ovan; känner man en slags sunkighet och dassighet i sin bostad – trots städning, inredning och annat – ja, då kan man definitivt ta sig till nästa steg.

Låt en golvläggare avgöra metod

Det steget innebär att man kontaktar en professionell golvläggare. Vi anser nämligen att man ska göra det och få en mer professionell syn på det hela. En golvläggare kan nämligen avgöra vilken metod som är bäst. Skulle du exempelvis bo i Stockholm och kontakta en golvläggare – ja, då kan denne, utifrån golvets ålder, material och skick, avgöra vilken metod som är bäst att använda sig av. I många fall – och tvärtemot vad många tror – så går det att rädda även det mest nötta golv. Detta primärt genom en golvslipning med tillhörande lackering efteråt.

Det är också en anledning till varför du på ett tidigt stadium ska kontakta en golvläggare – ditt golv kanske går att rädda genom en golvslipning och till en betydligt billigare peng. Skulle golvet i fråga inte gå att rädda – ja, då är den bästa lösningen – naturligtvis – att lägga in ett nytt och även det proceduren sker på bästa sätt hanterad av professionella händer. För, det är inte helt lätt att lägga ett golv och få ett resultat utan skarvar, spillbitar och med jämn balans.

En golvläggare har tekniken, kunskapen och verktygen för att ge dig ett nytt golv som står emot tidens tand. Viktigt att tillägga gällande en golvläggare – oavsett om du bor- och anlitar denne i Stockholm eller i någon annan svensk stad – är att tjänsterna är rot-berättigade. Oavsett om du räddar ditt golv genom en slipning eller tvingas byta det mot ett nytt så kan du dra av 30% av den totala kostnaden på din skatt – detta med ett tak på 50.000 kronor/år och per person.

Låt dig inte luras av byggföretag

26 sep 2017

Under senare år har man kunnat se en ganska kraftfull ökning av fuskjobb inom byggbranschen. Det här kommer sig dels av att fler jobb blivit utförda och dels av att fler jobb blivit utförda av oseriösa byggföretag. Den gemensamma nämnaren i detta stavas Rot-avdraget. Att man numera och sedan drygt tio år tillbaka har kunnat anlita ett byggföretag och dragit av en del av kostnaden på sin deklaration – i början låg detta på 50% och idag på 30% - så har fler och fler också sett sig ha råd att genomföra de drömmar de haft gällande byggnationer, renoveringar och reparationer i sina hem.

Men; denna ökade efterfrågan har alltså även en baksida i form av fuskjobb och där byggföretag försöker – och lyckas – sko sig på privatpersoners förhoppningar och goda tro. Kort sagt: anlitar du ett byggföretag i Stockholm för att renovera köket – ja, då kommer du också att lita på att detta byggföretag vet vad de gör. Så resonerar de flesta och det är så man måste sluta resonera för att komma till bukt med problematiken. Man får inte – och har definitivt inte råd att  – vara så godtrogen och naiv. Är du det – ja, då riskerar du också att se hur ditt framtida kök faller isär; på det ena eller det andra sättet. Hur ska man då göra och finns det några knep som säkerställer att det byggföretag man anlitar verkligen håller god kvalitet?

Ja, tack och lov så finns det några tips som är användbara. Innan vi presenterar ett bra tillvägagångssätt så ska vi dock tillägga följande: de flesta företag är pålitliga. Vi är medvetna om att det kanske låter som att 80% av alla byggföretag i Stockholm är oärliga. I själva verket så är det precis tvärtom. Men, att det finns skojare därute går inte att förneka och du som privatperson blir en del av problemet om du fortsätter anlita dessa byggföretag. Med detta sagt – så här förhindrar du att detta sker:

 • Betalning efter avslutat jobb. Martin Timell sa en ganska träffande sak i programmet Fuskjobbarna: Du skulle aldrig gå in på Konsum och betala för det du ska äta i helgen redan under måndagen. Detsamma gäller för tjänster utförda av ett byggföretag. Du betalar då jobbet är genomfört – aldrig innan.
 • Du kollar upp tidigare jobb. Genom att ringa tidigare kunder så får du en bra bild av vilka du står inför att anlita. Här kan även internet vara till god hjälp. Sök på företaget i fråga och se om det finns några betyg. Genom att använda internet kan du även kolla upp bokslut, omsättning och andra detaljer som kan berätta lite om strukturen i företaget.
 • Magkänsla och pris. Lita på din magkänsla och se till att följa de. Besöker du företag på plats så kan du skapa en bättre bild än om dessa gör ett hembesök. Vilka anställda har de, hur många och hur ser deras personalomsättning ut? Gällande priset så är det lägsta priset sällan det bästa. Välj bort de billigaste alternativen och de dyraste. Ta in flera offerter så har du ett större urval och en ungefärlig referens gällande kostnaden.

Väderskydd effektiviserar byggen i Stockholm

15 sep 2017

Den akuta bostadskrisen är något som de flesta hört talas om och detta speciellt personer som bor i Stockholm där problemen varit tydligare än i övriga Sverige. I Stockholm ser man nämligen konsekvenserna i form av skenande bostadspriser och under senare år så har man sett att dessa ständigt stiger uppåt och når nya toppnivåer.

Ohållbart, naturligtvis och något som kommer av att man inte bygger tillräckligt med bostäder i förhållande till den inflyttning som sker till staden. Denna ödesdigra kombination leder i sin tur till att priserna på befintliga bostäder i Stockholm ständigt pressas uppåt. Hör man orden akut bostadsbrist så är det lätt att rycka lite på axlarna – men om man ser till konkreta siffror så blir det lite mer tydligt. Det som gäller – över hela Sverige – är att man till år 2025 måste bygga 700.000 nya bostäder varav lejonparten ska placeras i Stockholm.

Svårt? Oh ja. Omöjligt? Inte alls; men en rejäl utmaning och det är något som man också ser att Stockholm tagit tag i. Överallt i staden ser man att det byggs; i varenda staddel och förort så påbörjas nya projekt och en förutsättning här är faktiskt en, i sammanhanget, trivial sak; nämligen väderskydd.

Väderskydd är en avgörande detalj vid byggnationer

I och med att vi i Sverige och Stockholm har ett klimat där kalla vintrar, varma somrar och en regnig höst ryms så måste man vid byggnationer använda sig av väderskydd; ett slags mobilt tält som man placeras ovanför byggen. Detta väderskydd gör samtliga arbeten mer effektiva och dessutom betydligt säkrare. Material skyddas, de som närvarar och utför en byggnation skyddas och man får genom väderskydd ett effektivare jobb. Naturligtvis så kan man inte tillskriva väderskydd i sig att dessa byggnationer förflyter på ett bra sätt – men att det fyller en stor funktion det kan vi heller inte ignorera. Låt inte väder och vind stoppa arbetet! Läs mer om hur du kan effektivisera ditt byggarbete här.

Det man kan säga gällande Stockholm och byggnationer är att boende där kommer att få vänja sig vad att det grönområde där man tidigare kanske promenerat med hunden snart kommer att vara någon bostad. En lite sorglig, men ack så nödvändig, utveckling. Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet måste helt enkelt ta nästa steg för att klara av en ständigt växande befolkning.

Fönsterbyte – själv eller med hjälp av firma?

31 aug 2017

Som boende i Stockholm, eller de flesta större städerna i landet för den delen, har du flera firmor att välja mellan när det kommer till att göra ett fönsterbyte . Trots utbudet av firmor som kan hjälpa till med detta är det vanligt att man gör det själv, i de allra flesta fall i syftet att spara pengar.

För visst blir det billigare att göra det själv. Det kräver dock att man lägger ner tid på det för att det ska bli riktigt bra. Har man inga erfarenheter eller förkunskaper sedan tidigare krävs det att man läser på ordentligt för att bli nöjd med sitt fönsterbyte i Stockholm.

Dyrare att anlita en firma

Som gäller de flesta typer av tjänster blir det dyrare att anlita hjälp för det. Då är det ju inte bara material och annat som ska betalas – utan även timlöner. Med rot-avdraget har dock det här blivit billigare på senare år då ungefär en tredjedel av arbetskostnaderna kan dras av från fakturan. Särskilt benägen är man att använda sig av rot-avdraget i Stockholm, visar Skatteverkets statistik. Hur många som använder det just för fönsterbyte framgår däremot inte.

Det finns givetvis fall där det hade blivit billigare att anlita en firma från början. Då kan det till exempel handla om ett eget fönsterbyte som gått snett och där skador på ramen eller fönstret uppstått. Är det ett dyrt fönster hade kostnaden för ett nytt fönster säkerligen överstigit den summa man hade fått betala för att anlita en firma. Det här är dock undantagsfall. I det stora hela är det billigare att göra det själv än att anlita hjälp för det.

Känner du en bra firma sedan tidigare?

Om en firma har gjort liknande jobb hemma hos dig sedan tidigare är du säkert mer benägen att anlita dem, än någon som inte haft kontakt med en liknande firma tidigare. Du har då säkerligen möjlighet att få ett rabatterat pris, samtidigt som du har ett förtroende för dem.

En liten tröskel, som kan hindra människor från att anlita hjälp, är att man inte vet hur man ska hitta en som är seriös med kompetenta medarbetare. Inte sagt att de flesta firmor inte har kompetenta medarbetare – men det finns skräckexempel (bland annat från Stockholm) där arbeten varit undermåligt utförda och där fakturorna har saltats. Känner man en firma sedan tidigare vet man att arbetet blir snabbt och bra utfört, utan krusiduller. Bor man i Stockholm har man annars många firmor nära sig – och det finns idag effektiva sätt att hitta en firma för fönsterbyte på.

Se upp för fuskjobb i Stockholm

3 aug 2017

Rubriken kan tyckas aningen dystopisk, men är tyvärr väldigt viktig att ha i åtanke om man som privatperson i Stockholm står inför en renovering, en nybyggnation eller en tillbyggnad av något slag och där man tänkt sig att använda sitt rot-avdrag. Det är nämligen just rot-avdraget som ligger till grund för de många fuskjobb som kommit att upptäckas i Stockholm och det här kan vi förklara genom en enkel formel som handlar om efterfrågan.

Kort sagt – att man numera kan använda sig av rot-avdraget vid renoveringar har gjort att fler också ser en möjlighet att förverkliga sina drömmar och nå en förändring i sina hem – till ett billigt pris. Att man exempelvis vid en badrumsrenovering kan anlita en professionell firma i Stockholm och därefter dra av upp till halva kostnaden för deras arbete har – helt enkelt - tilltalat många och således har efterfrågan ökat.

Dock – och här kommer minustecknet in i bilden; i och med den ökade efterfrågan så har också antalet företag kommit att öka i hantverks- och byggnadsbranschen. Företag som håller en väldigt varierande kvalitet och som i många fall visat sig sakna både kunskap samt yrkesbevis; men som trots det tar på sig jobb och där har vi således förklaringen till de ökade fuskjobben i Stockholm. En varning är på sin plats och lyckligtvis så finns det några tips som kan underlätta vid valet av en firma i Stockholm och som man som privatperson kan använda sig av och luta sig mot för att hitta rätt.

Hitta rätt företag för din badrumsrenovering i Stockholm

Det viktiga i frågan om att hitta ett pålitligt företag för exempelvis en badrumsrenovering i Stockholm handlar mycket om att tänka logiskt. Det vill säga; vid ett så pass stort projekt som en badrumsrenovering så bör man först och främst se till att hitta ett företag som erbjuder totalentreprenad – redan där har man sållat ut en hel del.

Det vi menar med logiskt tänkande är att man ser till priset och tänker lite kring det. Det vill säga; är det rimligt att ett företag i Stockholm kan hålla en prisnivå som ligger så pass mycket lägre än vad konkurrenterna för? Redan där har man förmodligen svaret på frågan om vilken kvalitet som man får om man anlitat det billigaste företaget.

Vidare så får man heller inte vara rädd för att fråga om certifikat hos arbetarna då de väl kommer. I och med att det kommer att arbetas med vatten (och möjligen elektricitet) vid en badrumsrenovering så kan konsekvenserna bli ganska allvarliga och väldigt kostsamma vid misstag. Man har inte råd att lita blint på ord i Stockholm längre, utan man måste fråga och forska kring vilka som gör jobbet.

Nummer tre som vi tycker att man ska använda sig av i den här frågan innebär en kontakt med tidigare kunder – en kontakt som bör ske innan man skriver på kontraktet. Att ta nummer – och ringa – till personer som tidigare anlitat företaget för en badrumsrenovering är det bästa sättet att skaffa en trygghet i Stockholm.

Här finns ett seriöst företag som vi på Lär Dig Bygga kan rekommendera: http://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/.

← Äldre inlägg